Οδηγούμε το Nissan Juke Hybrid: Πόσο το βελτίωσε ο εξηλεκτρισμός;

Αέρα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού φέρνει η νέα πλήρως υβριδική έκδοση του Juke, το οποίο ενστερνίστηκε τον εξηλεκτρισμό – έστω και μερικώς – και ξαναμπαίνει στην μάχη για την κορυφή της B-SUV κατηγορίας.

  • -
  • -

Το Nissan Juke βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό πλέον στην δεύτερη του γενιά, η οποία αποτέλεσε την κατά μεγάλο βαθμό τελειοποίηση της πρώτης. Συνέχισε στο μονοπάτι της τολμηρής σχεδίασης και των compact διαστάσεων που χάραξε το πρώτο Juke, με ένα πιο ραφιναρισμένο σύνολο όμως να το περιβάλλει. Το μοντέλο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αποτελούσε αδιαμφισβήτητα ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, αλλά όχι αναγκαστικά ένα που συμβάδιζε με τις τάσεις που προτάσσουν οι καιροί. Με μόλις ένα κινητήριο σύνολο βενζίνης 1.0 turbo 114 ίππων να είναι διαθέσιμο, υστερούσε απέναντι στην πληθώρα εκδόσεων και επιλογών που έχουν να προσφέρουν οι ανταγωνιστές του.

front

Κάπου εκεί είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το ολοκαίνουργιο Juke Hybrid. Η πρώτη εξηλεκτρισμένη έκδοση του ιαπωνικού crossover ήρθε για να το εντάξει στην συνεχώς αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη eco-friendly γκάμα της Nissan. Στόχος της εταιρείας είναι έως το 2023 το 75% των πωλήσεων παγκοσμίως να αφορά μερικώς ή πλήρως εξηλεκτρισμένα μοντέλα. Φυσικά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν γινόταν να μην περάσει στην ηλεκτρική εποχή και ένα εκ των διασημότερων μελών του σημερινού καταλόγου και κάπως έτσι βρεθήκαμε στο Παρίσι για να πάρουμε μία πρώτη γεύση από το ισχυρότερο και οικονομικότερο Juke Hybrid.

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε το Hyundai Kona Hybrid των 141 ίππων

Το εξωτερικό δεν είναι το «κυρίως πιάτο»

Εάν ψάχνετε εξωτερικές αλλαγές στην εμφάνιση για να ξεχωρίσετε το Hybrid από το κλασικό 1.000άρι Juke μάλλον θα δυσκολευτείτε. Το «κυρίως πιάτο» βρίσκεται κάτω από τα πάνελ του αμαξώματος, με διακριτικές διαφοροποιήσεις μόνο να φροντίζουν για την ανάδειξη της υβριδικής φύσης του μοντέλου.

Η μπροστινή μάσκα του Juke Hybrid φέρει πλέον το νέο λογότυπο της Nissan και επίσης διαθέτει μια λωρίδα από μαύρο γυαλιστερό υλικό στο σημείο που συναντά το καπό, τοποθετώντας το μοντέλο σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα άλλα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της Nissan, που μοιράζονται το ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο.

front

Ο σχεδιασμός της γρίλιας είναι πλέον διχτυωτός και έχει μικρότερο εμβαδόν ανοίγματος για βελτιστοποίηση της απόδοσης της ψύξης με αέρα, που έγινε εφικτή χάρη στις χαμηλότερες απαιτήσεις ψύξης της υβριδικής έκδοσης. Τροποποιήσεις έγιναν επίσης στο αμάξωμα κάτω από τον προφυλακτήρα για να βελτιωθεί η ροή του αέρα και, αποκλειστικά για το υβριδικό, προστέθηκε ένα κλείστρο μάσκας, επιτρέποντας την αυτόματη προσαρμογή της ροής του αέρα σύμφωνα με τις ανάγκες ψύξης, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την αεροδυναμική αντίσταση.

Η πίσω αεροτομή που είναι τοποθετημένη πάνω από το πίσω παρμπρίζ έχει επανατοποθετηθεί για καθαρότερη ροή αέρα, πίσω από το αυτοκίνητο. Επιπλέον,  μπροστά από τους μπροστινούς τροχούς, τα σπόιλερ των ελαστικών έχουν αναδιαμορφωθεί και επανατοποθετηθεί για να εξομαλύνουν τη ροή του αέρα, ενώ ο πίσω άξονας έχει αποκτήσει ένα κάλυμμα που εξομαλύνει τη ροή του αέρα κάτω από το αυτοκίνητο.

Οι νέες δίχρωμες ζάντες αλουμινίου 17" που έρχονται με το υβριδικό crossover θα είναι διαθέσιμες και σε εκδόσεις ICE. Εμείς κατά την διάρκεια της πρώτης μας εμπειρίας είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε τις πιο αεροδυναμικές  δίχρωμες ζάντες 19" που προέρχονται από το Nissan Ariya, οι οποίες προσφέρουν εξαιρετική εμφάνιση και αποτελεσματικότητα.

Αναβάθμιση στο εσωτερικό - Τι αλλάζει στους χώρους

Μέσα στην καμπίνα, το δεξί από τα δύο καντράν δείχνει την ταχύτητα και το αριστερό δείχνει ένα μετρητή ισχύος, με τη βελόνα να κινείται μεταξύ «charge», όταν λαμβάνει χώρα η αναγέννηση ενέργειας, μέσω «eco» όταν η πρόωση είναι ηλεκτρική και «power» όταν συνδυάζονται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας. Στο κάτω μέρος του αριστερού καντράν, υπάρχει ένας μετρητής που δείχνει την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας.

interior

Μια οπτική αναπαράσταση της ροής ισχύος μπορεί να εμφανιστεί στην 7" οθόνη του πίνακα οργάνων μεταξύ των δύο καντράν, εμφανίζοντας όλες τις διαφορετικές ροές ενέργειας σε μια απλή και καθαρή απεικόνιση, μεγιστοποιώντας την κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος από τον οδηγό.

Το κουμπί για το e-Pedal βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, πίσω από το κουμπί του ηλεκτρικού χειρόφρενου, ενώ το κουμπί για την ενεργοποίηση της λειτουργίας EV βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αεραγωγούς. Όταν είναι ενεργοποιημένο το e-Pedal, θα επιβραδύνει το όχημα μόλις το πόδι σηκωθεί από το γκάζι, αλλά δεν θα το ακινητοποιήσει. Θα μειώσει την ταχύτητα έως τα 5 km/h και από εκεί ο οδηγός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το φρένο εάν θέλει να σταματήσει τελείως.

Ο χώρος του πορτμπαγκάζ είναι η μόνη βασική απώλεια από πλευράς χώρων με 68 λίτρα να θυσιάζονται στον βωμό του εξηλεκτρισμού. Το τελικό νούμερο είναι 354 λίτρα, ως συνέπεια της αποθήκευσης της μπαταρίας 1,2 kWh. Με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, ο χώρος αποσκευών παραμένει ο καλύτερος στην κατηγορία με 1.237 λίτρα, ενώ ο χώρος για τα πίσω γόνατα παραμένει αμετάβλητος στα 553 mm.

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε το Toyota Yaris Cross Hybrid

Τι κρύβεται κάτω από το καπό του Juke Hybrid;

Στον χώρο του κινητήρα βρίσκουμε ένα υβριδικό σύστημα το οποίο αποτελείται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης της Nissan, τελευταίας τεχνολογίας, ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε εφαρμογή υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης. Παράγει 95 ίππους και 148 Nm. Στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, οι Ιάπωνες ενσωμάτωσαν τον κύριο ηλεκτροκινητήρα 50 ίππων και 205 Nm, ενώ η Renault τροφοδότησε το σύστημα με τη μίζα/γεννήτρια υψηλής τάσης 15 kW, τον μετατροπέα και την υδρόψυκτη μπαταρία 1,2 kWh, καθώς και με το καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων.

Πρόκειται για ένα πολυτροπικό κιβώτιο χαμηλής τριβής – όπως το ονομάζουν – που παρέχει βέλτιστη χρήση της δύναμης, είτε αυτή προέρχεται από τον ηλεκτροκινητήρα, είτε από τον βενζινοκινητήρα, είτε και από τους δύο. Για τη μείωση της τριβής χρησιμοποιεί συμπλέκτες αντί για συμβατικούς συχρονισμένους δακτυλίους για να αλλάζει τις 4 ταχύτητες του κινητήρα εσωτερικής καύσης και τις 2 ταχύτητες του ηλεκτροκινητήρα. Επιπλέον, για τη μείωση της τριβής δεν χρησιμοποιεί συμπλέκτη. Όλες οι εκκινήσεις του οχήματος είναι αμιγώς ηλεκτρικές και οι 2 κινητήρες EV χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για τον συγχρονισμό των ταχυτήτων, παρέχοντας μια ομαλή, συνδεδεμένη και γρήγορη επιτάχυνση.

driving

Η μονάδα ελέγχου του κιβωτίου ταχυτήτων διαχειρίζεται τα σημεία αλλαγής ταχυτήτων, την αναγέννηση της μπαταρίας, καθώς και την προηγμένη σειριακή – παράλληλη υβριδική αρχιτεκτονική. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης μπορεί να πλοηγηθεί σε διαφορετικούς δυνατούς τύπους υβριδισμού (σε σειρά, παράλληλα, σειριακά-παράλληλα) σύμφωνα με τις απαιτήσεις επιτάχυνσης και ισχύος, απρόσκοπτα και χωρίς καμία επέμβαση του οδηγού. Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός απολαμβάνει ομαλή και συνεχή επιτάχυνση, καθώς και χαμηλές εκπομπές ρύπων, συνδυάζοντας τα καλά των δύο κόσμων.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης 143 ίππων που παρέχει σύμφωνα με την Nissan 25% περισσότερη ισχύ από την τρέχουσα έκδοση των 114 ίππων, με μείωση κατανάλωσης καυσίμου έως και 40% στον αστικό κύκλο και έως και 20% στον αντίστοιχο μικτό (δεδομένα που υπόκεινται σε έγκριση).

Πώς είναι το υβριδικό Nissan Juke στον δρόμο

Στην πρώτη μας εμπειρία πίσω από το τιμόνι του Nissan Juke Hybrid στους επαρχιακούς και τους αυτοκινητόδρομους γύρω από το Παρίσι, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε στην πράξη όσα ισχυρίζεται η ιαπωνική μάρκα. Το υβριδικό μοντέλο, χάρη στο γεγονός ότι ξεκινά πάντα να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά, προσφέρει την ευκολία και την άνεση των αποκλειστικά ηλεκτρικών μοντέλων, χωρίς τις υποχωρήσεις που απαιτούν εκείνα. Το Juke Hybrid μάλιστα, όχι μόνο ξεκινάει 100% σε ηλεκτρική λειτουργία, αλλά μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 55 km/h χωρίς να έχει κάψει στάλα βενζίνης, κάνοντας την πλειοψηφία των αστικών μετακινήσεων άκρως οικονομικότερες.

back

Αυτό μάλιστα καταφέραμε να το διαπιστώσουμε και οι ίδιοι, με τον δείκτη της μέσης κατανάλωσης στο τέλος της δοκιμής να μην ξεπερνά τα 5,4 lt/100km, έχοντας οδηγήσει χωρίς τον παραμικρό συμβιβασμό. Σίγουρα ο τρόπος λειτουργίας θα παραξενέψει ελαφρώς τους πιο «παραδοσιακούς», με την αποτελεσματικότητα του συνόλου όμως να είναι αδιαμφησβήτητη. Η αίσθηση από τα χειριστήρια είναι ικανοποιητική – ακόμη και από το πεντάλ του φρένου παρά το σύστημα ανάκτησης – με την επίγευση να είναι ευχάριστη, αλλά όχι όσο σπορτίφ μπορεί να δηλώνουν οι Ιάπωνες.

Τα 0-100 km/h σε 10,1” είναι ταχύτερος χρόνος από αυτόν του Juke με το 1.000άρι μοτέρ βενζίνης, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως το Hybrid θα σε προδιαθέσει να κινηθείς πιο επιθετικά. Η ανάρτηση είναι σφιχτή, περνώντας μερικούς από τους κραδασμούς στο εσωτερικό της καμπίνας, κάτι που όμως πιθανότατα να επηρεάζεται και από το χαμηλό προφίλ των τροχών 19" των αυτοκινήτων της παρουσίασης. Σε κάθε περίπτωση δεν θα το χαρακτηρίζαμε κουραστικό, αλλά η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να το οδηγήσουμε και με τους τροχούς των 17”. Οι μηχανικοί της Nissan μας δήλωσαν πάντως, πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί διαφοροποιήσεις στο set-up του συστήματος απόσβεσης ώστε να ανταπεξέλθει στο αυξημένο βάρος.

Το Nissan Juke Hybrid αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα το προσεχές φθινόπωρο, με τις τιμές να μην έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...