Μπαταρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Πώς προκύπτει η τιμή της;

Ένα cost breakdown της μπαταρίας, μας «εξηγεί» γιατί είναι το ακριβότερο εξάρτημα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • -
  • -

Η συζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει εξαπλωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Πλέον βλέπουμε πάρα πολλά ηλεκτρικά γύρω μας, κάθε μέρα, ενώ όσο περνάει ο καιρός θα παρατηρούμε ακόμη περισσότερα. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ωστόσο είναι επιφυλακτικό για τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού μοντέλου. Αν και οι κατασκευαστές δίνουν μεγάλες εγγυήσεις, το κόστος αντικατάστασης σε περίπτωση που χρειαστεί, προβληματίζει πολύ τον κόσμο.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, τι πληρώνουμε σε μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Εμείς αναρωτηθήκαμε και σας εξηγούμε αναλυτικά. Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι κάθε μπαταρία ιόντων λιθίου, αποτελείται από εκατοντάδες κελιά. Οπότε, τα νούμερα που ακολουθούν αφορούν ένα κελί.  Πριν προχωρήσουμε όμως, να τονίσουμε ότι στην τελευταία δεκαετία, το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί κατά περίπου 10 φορές. Από 1.200 δολάρια ανά κιλοβατώρα το 2010, πέσαμε στα 132 δολάρια ανά κιλοβατώρα το 2021!

Τι κοστίζει περισσότερο στην μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Το καθόδιο, δηλαδή το θετικά φορτισμένο ηλεκτρόδιο αντιπροσωπεύει το 51% του κόστους ενός κελιού. Κοστίζει τόσο γιατί κατασκευάζεται από ακριβά μέταλλα, όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο και μαγνήσιο. Στη συνέχεια, 24% είναι το κόστος παραγωγής, δηλαδή η κατασκευή των ηλεκτροδίων, η συναρμολόγηση όλων των διαφορετικών εξαρτημάτων και το φινίρισμα του κελιού.

Δείτε ακόμη: Η Toyota φτιάχνει μπαταρίες για το σπίτι σου

Μετά, 12% της τιμής του κελιού οφείλεται στο ανόδιο (το αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόδιο), το οποίο κατασκευάζεται συνήθως από γραφίτη, ενώ 7% της τιμής αποδίδεται στον διαχωριστή, που προλαμβάνει την ηλεκτρική επαφή ανάμεσα στο ανόδιο και το καθόδιο. Τέλος, το 4% του κόστους ανά κελί αφορά τον ηλεκτρολύτη που μεταφέρει τα ιόντα λιθίου από το ανόδιο στο καθόδιο και το 2% που απομένει, εντοπίζεται στο κόστος των προστατευτικών της μπαταρίας, που συνήθως κατασκευάζονται από ατσάλι ή αλουμίνιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...