Έτοιμη η ηλεκτρική νταλίκα της Mercedes με αυτονομία 500 km – Πότε θα κυκλοφορήσει;

Το εντυπωσιακό eActros LongHaul βγαίνει σύντομα στους δρόμους, με τη Mercedes-Benz Trucks να επενδύει όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Η Mercedes-Benz προωθεί συστηματικά την εισαγωγή των ηλεκτροκίνητων φορτηγών, έχοντας στα σκαριά μια σειρά εντυπωσιακών μοντέλων. Μετά την παρουσίαση του απλού eActros, η γερμανική εταιρεία προετοιμάζει το μεγάλο eActros LongHaul, μια ντάλικα με εκπληκτική σχεδίαση και αυτονομία 500 km.

Τα πρωτότυπα οχήματα του φορτηγού 40 τόνων υποβάλλονται ήδη σε εσωτερικές δοκιμές και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τα τεστ στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Στόχος των ανθρώπων της Mercedes-Benz Trucks είναι η μαζική παραγωγή να ξεκινήσει το 2024.

Το eActros LongHaul θα προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης υψηλής απόδοσης - το λεγόμενο «megawatt charging». Επιπλέον, η Mercedes-Benz Trucks προετοιμάζει κι άλλες εκδόσεις του eActros – ειδικότερα το eActros 300 και το eActros 400 – και, τον προσεχή Ιούλιο, θα μπει προς κατασκευή στο εργοστάσιο του Wörth το eEconic.

Υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά φορτηγά

Φυσικά, για να έχουν επιτυχία τα ηλεκτρικά φορτηγά, απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές. Για φόρτιση στο αμαξοστάσιο λοιπόν, η Mercedes-Benz Trucks συνεργάζεται με τη Siemens Smart Infrastructure, την ENGIE και την EVBox Group. Όσον αφορά στη δημόσια φόρτιση για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, η Daimler Truck, η TRATON GROUP και ο όμιλος Volvo υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία αυτή προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός δημόσιου δικτύου φόρτισης υψηλής απόδοσης για βαριά ηλεκτρικά φορτηγά μεγάλων αποστάσεων και τουριστικά λεωφορεία στην Ευρώπη. Το δίκτυο φόρτισης αυτών των τριών εταίρων θα είναι διαθέσιμο σε διαχειριστές στόλων στην Ευρώπη ανεξαρτήτως μάρκας.

eactros

Στόχος του έργου «High-Performance Charging in Long-Haul Truck Transport» (HoLa), με τη συμμετοχή της Daimler Truck και υπό την αιγίδα της Ένωσης Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία μιας εκλεκτής υποδομής φόρτισης υψηλής απόδοσης για τα ηλεκτρικά φορτηγά μπαταρίας για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Δύο σταθμοί φόρτισης υψηλής απόδοσης με το σύστημα Megawatt Charging System (MCS) πρόκειται να κατασκευαστούν σε τέσσερις τοποθεσίες στη Γερμανία και να δοκιμαστούν σε πραγματικές εφαρμογές. Στο έργο συμμετέχουν διάφοροι άλλοι εταίροι της κοινοπραξίας από τη βιομηχανία και την έρευνα.

Οδικές μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050

Η Daimler Truck φιλοδοξεί να προσφέρει καινούρια οχήματα σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Βόρεια Αμερική μόνο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα («tank-to-wheel») έως το 2039. Τα δύο ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας Mercedes-Benz eCitaro και Mercedes-Benz eActros παράγονται ήδη μαζικά από το 2018 και το 2021, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: H 2λιτρη Mercedes-AMG SL 43 ήρθε στην Ελλάδα - Δείτε τις τιμές

Το Mercedes-Benz eEconic, το FUSO eCanter και το Freightliner eCascadia θα ακολουθήσουν αργότερα φέτος, ενώ προγραμματίζονται ήδη κι άλλα οχήματα με τοπικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Κατά το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, η εταιρεία σχεδιάζει να συμπληρώσει τη γκάμα των οχημάτων της με οχήματα μαζικής παραγωγής που θα κινούνται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Ο απώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστούν οδικές μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...