Υπ. Μεταφορών: Οι 8 τρόποι που θα μειώσουμε τα ατυχήματα!

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μίλησε για το πλάνο της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων.

 • -
 • -

Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί εθνικό στόχο, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030. Μία πολιτική, που εδράζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι - Υπεύθυνοι οδηγοί - Κυκλοφοριακή παιδεία - Δίκαιοι κανόνες για όλους. Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό τίθενται συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι: Αφενός για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% έως το 2030. Και αφετέρου, για τη βελτίωση όλων των επιδόσεων οδικής ασφάλειας.

Δηλαδή για βελτίωση σε δείκτες όπως είναι:

 • Η υπέρβαση ταχύτητας,
 • Η μη χρήση κράνους και ζώνης,
 • Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
 • Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
 • Tο τόσο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης μετά το ατύχημαΟ Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι οι βασικές δράσεις προτεραιότητας του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου βασίζονται σε οκτώ θεμελιώδεις πυλώνες:

 1. Ολοκληρωμένος Νόμος Οδικής Ασφάλειας, με επικαιροποιημένο ΚΟΚ
 2. Αποτελεσματικό Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων
 3. Πιο συστηματική Επιτήρηση της Οδικής Ασφάλειας
 4. Συνεκτικό Πρόγραμμα Βελτιώσεων στο Υπεραστικό Δίκτυο
 5. Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επεμβάσεων στις Πόλεις
 6. Το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, που έχει ήδη συγκροτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 7. Συστηματική Δεκαετή Επικοινωνιακή Πολιτική ευαισθητοποίησης του κοινού
 8. Και σύσταση ενός καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συλλέγει τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ και θα τα κατανέμει στους Δήμους για την υλοποίηση δράσεων Οδικής Ασφάλειας


«Πιο σύγχρονοι δρόμοι, σημαίνει ασφαλέστεροι δρόμοι»

Ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση της ασφάλειας του οδικού δικτύου. Γιατί πιο σύγχρονοι δρόμοι, σημαίνει ασφαλέστεροι δρόμοι και λιγότερα οδικά ατυχήματα». Αναφέρθηκε στο ειδικό πρόγραμμα για σημειακές παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που ανέρχεται στα 675 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αφορούν σε 7.000 επικίνδυνα σημεία κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Καραμανλής, προχωρά και η ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που για χρόνια ήταν μπλοκαρισμένοι. «Στην Κρήτη, ο ΒΟΑΚ που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών έχει πάρει πλέον μπρος και επιτέλους μέσα στο έτος θα δούμε και μπουλντόζες. Στο Πάτρα – Πύργος ήδη έχουν ξεκινήσει τα εργοτάξια ώστε να κατασκευαστεί επιτέλους ένας νέος, σύγχρονος οδικός άξονας. Ταυτόχρονα προχωράμε και με παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο, ύψους 30 εκατ. ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο», υπενθύμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στα σύγχρονα οδικά έργα σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας, από τον Ε65 στην Κεντρική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία ως το Άκτιο-Αμβρακία στην Αιτωλοακαρνανία. Από το Μπράλος- Άμφισσα στη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα, ως την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών στην Εύβοια. Και από την Περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο, ως το Θέρμη- Γαλάτιστα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Δείτε ακόμη: Τέλος τα χάρτινα διπλώματα οδήγησης!

Νέο σύστημα εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης και αναθεώρηση του ΚΟΚ

Πέρα από τις επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας, ουσιαστικά βήματα έχουν γίνει ήδη και σε άλλες κρίσιμες παραμέτρους, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε ιδίως στην αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης κι εξέτασης νέων οδηγών. «Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο, καινοτόμο πλαίσιο, ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με την επικίνδυνη ελληνική συνήθεια, κάποιοι πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν όπως - όπως να οδηγούν», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Επιπλέον, σημείωσε ότι η πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά επιτυγχάνεται πολλές φορές και με την εφαρμογή ενός ξεκάθαρα διαμορφωμένου κυρωτικού πλαισίου.

Δείτε ακόμη: Τα βήματα που πρέπει να κάνεις για την ανανέωση του διπλώματος

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δίνει κίνητρα για την ανανέωσή του στόλου ΙΧ. «Γιατί τα νέα αυτοκίνητα εκτός του ότι ρυπαίνουν λιγότερο, είναι κατά κανόνα και πολύ ασφαλέστερα», σχολίασε. Αλληλένδετη με την οδηγική υπευθυνότητα είναι και η ευρύτερη κυκλοφοριακή παιδεία, η οποία πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία, αλλά να μη σταματά εκεί, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...