Πόδια στο ταμπλό: Άνετη θέση ή… αυτοκτονία; Δείτε το video

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες συνήθειες. Δυστυχώς τη συναντάμε συχνά, ειδικά το καλοκαίρι. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι μπορεί να στοιχίσει ακόμη και τη ζωή σου;

  • -
  • -

Ανοικτό παράθυρο, βόλτες δίπλα στη θάλασσα, το κεφάλι να έχει γύρει στο κάθισμα και τα πόδια να βρίσκονται πάνω στο ταμπλό. Πόσες και πόσες φορές το έχουμε δει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως από νεότερες κυρίες που κάθονται αμέριμνες στη θέση του συνοδηγού.

Αφήνοντας κατά μέρος την αισθητική πλευρά της εν λόγω εικόνας, πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη συνήθεια. Όταν βάζεις τα πόδια στο ταμπλό ή τα ακουμπάς στο παράθυρο, δεν «ακυρώνεις» απλά τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, αλλά και του αερόσακου.

Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, ο αερόσακος θα εκτιναχθεί με τέτοια ορμή που τα πόδια θα διπλώσουν και θα γίνουν θρύψαλα. Αυτό, μπορεί να επιφέρει από κατάγματα στη λεκάνη και στη σπονδυλική στήλη, έως παράλυση, ακόμη και θάνατο. Επίσης, πολύ μεγάλη ζημιά θα γίνει και σε ένα απότομο φρενάρισμα, με τα πόδια να λυγίζουν προς τα πίσω και να σπάνε.

feet

Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής σοβαρές. Η ζωή μπορεί να αλλάξει στο λεπτό. Τα κάθισμα και η ζώνη ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί για να μας προφυλάσσουν σε κανονική στάση. Οπότε, όταν βγάλετε τις σαγιονάρες και κάνετε την κίνηση να σηκώσετε τα πόδια προς το ταμπλό, σκεφτείτε το δεύτερη φορά. Όσο για τους οδηγούς, καλό είναι να ακινητοποιήσουν αμέσως το όχημα μόλις η σύζυγος, σύντροφος ή φίλη το κάνει αυτό και να ζητήσουν να τα κατεβάσει για να συνεχίσουν τη διαδρομή.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από crash test

Έσπασε αστραγάλους και μηριαίο οστό από το ατύχημα

Πριν κάποια χρόνια, μια γυναίκα στις ΗΠΑ θέλησε να μοιραστεί την εμπειρία της στο CBS News, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους. Ήταν Αύγουστος, όταν ένας άλλος οδηγός, παραβίασε το STOP. Το ατύχημα ήταν σφοδρό αλλά όχι τόσο ώστε να τραυματιστεί σοβαρά κάποιος από τους οδηγούς και επιβάτες των δύο οχημάτων.

Διαβάστε επίσης: Επιτρέπεται να φοράμε σαγιονάρες όταν οδηγούμε;

Η Audra Tatum καθόταν με τα πόδια στο ταμπλό. Ο αερόσακος άνοιξε, το σώμα της μετακινήθηκε βιαίως. Έσπασε αστραγάλους, μηριαίο οστό και μύτη, καθώς το γόνατο λύγισε και τη χτύπησε στο πρόσωπο. Έκανε συνεχόμενες επεμβάσεις και φυσικοθεραπείες. Έπαιρνε φάρμακα, διότι δεν άντεχε τους πόνους. Υπέφερε καθημερινά και όλο αυτό επηρεάσε προφανώς και τη δουλειά της. 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...