Είναι νόμιμη η οδήγηση με σαγιονάρες; Είναι ασφαλής;

Υφίσταται τελικά παράβαση για οδήγηση με σαγιονάρες; Και αν ναι, τι πρόστιμο προβλέπεται;

  • -
  • -

Η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης πρέπει να εξασφαλίζεται από κάθε δυνατή πλευρά. Οδηγούμε ξεκούραστοι, νηφάλιοι, συγκετρωμένοι, αλλά και σωστά... ντυμένοι! Το καλοκαίρι του 2023 έρχεται, μπαίνουμε σε... mood παραλίας και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να φορέσουμε κλειστό παπούτσι. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η οδήγηση με παντόφλες, σαγιονάρες, πέδιλα κλπ ενδέχεται να προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το πόδι μπορεί να γλιστρήσει ανάμεσα στα πεντάλ, η σαγιονάρα να πάει κάτω από το πετάλι και το πέλμα, από πάνω του, προκαλώντας στιγμιαία σύγχυση. Μπορεί και να είναι αρκετή για να προκληθεί ατύχημα. Επίσης και όταν οδηγούμε ξυπόλητοι υπάρχουν κίνδυνοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε σωστά το «βάρος» των πεντάλ και δεν μπορούμε να τα χειριστούμε με τόση ακρίβεια. Ωστόσο, εκτός από το κομμάτι της... ασφάλειας και της λογικής, προβλέπεται ποινή από τον ΚΟΚ για οδήγηση με σαγιονάρες, παντόφλες και πέδιλα; 

Τι λέει ο ΚΟΚ για οδήγηση με σαγιονάρες

Ξεκάθαρη απάντηση, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Αυτό διότι στον ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν αναγράφονται πουθενά οι λέξεις «σαγιονάρες» ή πέδιλα.

Αντιθέτως, γίνεται απλά μια αόριστη αναφορά στην παράγραφο 2 του άρθρου 13: Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του.

Δείτε ακόμη: Διακοπές με αυτοκίνητο σε πλοίο - Πόσο ακριβότερες είναι το 2023;

Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση». Η «ελευθερία κινήσεων» σημαίνει π.χ. να μην κρατά στο ένα χέρι… μπεγλέρι και στο άλλο φραπέ.

Υπάρχει πρόστιμο για οδήγηση με σαγιονάρες;

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως η επιβολή ενός προστίμου για την οδήγηση με σαγιονάρες υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού που θα σας σταματήσει. Θεωρητικά μπορεί να σας επιβάλλει πρόστιμο εφόσον κρίνει πως τα ρούχα ή τα υποδήματα που φοράτε ενέχουν κινδύνους για τροχαίο ατύχημα. Στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει. Εφόσον το στέλεχος της Τροχαίας κρίνει πως η οδήγηση με σαγιονάρες είναι επίφοβη και συνιστά παράβαση, τότε θα λάβετε πρόστιμο 100 ευρώ και στέρηση διπλώματος για 30 ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...