Οι βαλίτσες σου, σκοτώνουν! Δες πώς φορτώνεις σωστά το αυτοκίνητο [video]

Δεν θέλεις να αφήσεις τίποτα στο σπίτι, οπότε πηγαίνεις διακοπές με το αυτοκίνητο φορτωμένο ως την οροφή. Όμως αυτό είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια.

  • -
  • -

Με τις καλοκαιρινές διακοπές να έχουν ήδη ξεκινήσει για πολλούς, μεγάλη μερίδα Ελλήνων απομακρύνονται από την έδρα τους, για μερικές μέρες ξεκούρασης. Σε σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων η μετακίνηση θα γίνει με αυτοκίνητο, με πολλούς συμπολίτες μας να φορτώνουν τόσο πολύ τα οχήματά τους, ώστε να φτάνουν να μη βλέπουν πίσω από τον μεσαίο καθρέφτη. Φυσικά αυτό είναι ό,τι χειρότερο για ένα ταξίδι, καθώς αυξάνει κατακόρυφα τόσο την πιθανότητα ατυχήματος όσο και τις πιθανώς σοβαρές επιπτώσεις από αυτό.

Φόρτωμα

Ακραία αλλά δυστυχώς συνηθισμένα περιστατικά

Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα που παρατηρούμε σε περιόδους διακοπών είναι η τοποθέτηση πολλών (πάρα πολλών) αντικειμένων μέσα στην καμπίνα. Το πρόβλημα είναι ότι τα αντικείμενα αυτά, σε ένα απότομο φρενάρισμα ή μία σύγκρουση μπορεί να κινηθούν ανεξέλεγκτα και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με μεγάλη ταχύτητα, τραυματίζοντας κάποιον από τους επιβάτες. Έχει παρατηρηθεί, σε ελαφρές συγκρούσεις όπου δεν υπήρξε καμία επίπτωση στους επιβαίνοντες από το ατύχημα αυτό καθ' αυτό, να δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω κάποιου αντικειμένου.

Δείτε αυτό το πολύ κατατοπιστικό video, από crash test του γερμανικού οργανισμού ADAC:

Πώς φορτώνουμε το αυτοκίνητο σωστά

Το βασικότερο είναι ότι δεν πρέπει να πάρουμε μαζί μας περισσότερα πράγματα από όσα χωράει ο χώρος αποσκευών, ώστε να εξασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό η ασφάλεια όλων των επιβατών, ενώ καλό θα είναι όταν τελείωσουμε την τοποθέτηση των αντικειμένων στον χώρο αποσκευών να τα δέσουμε ώστε να είναι ακόμα καλύτερα στερεωμένα. Τα περισσότερα αυτοκίνητα των τελευταίων 20 χρόνων έχουν σημεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις για να δέσουμε κάποιους ιμάντες ή ένα δίχτυ. Αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει κάτι τέτοιο, καλό είναι να το εκμεταλλευτούμε.

Δείτε ακόμαΤι δεν επιτρέπεται να μεταφέρεις με το αυτοκίνητο;

Ακόμα και στην περίπτωση που χωρέσουν όλα στο πορτ-παγκάζ, πρέπει να βεβαιωθούμε πως τίποτα δεν ξεπερνά σε ύψος την εταζέρα, ώστε να της επιτρέπεται να κλείσει κανονικά και φυσικά να μην επηρεάζεται η ορατότητα του οδηγού προς τα πίσω από τον μεσαίο καθρέπτη.

Μοναδική εξαίρεση για να βάλουμε κάτι μέσα στην καμπίνα είναι ο χώρος όπου μπαίνουν τα πόδια των πίσω επιβατών, όμως αυτό ισχύει μόνο αν πρόκειται για κάποιο σχετικά μικρό σε όγκο αντικείμενο και φυσικά αν δεν κάθεται κάποιος στο πίσω κάθισμα.

Φόρτωμα

Κι αν δεν χωράνε, τι κάνω;

Σε περίπτωση που θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε μαζί μας αντικείμενα τα οποία δε χωράνε στο πορτ-παγκάζ, τότε είναι καλύτερα να καταφύγουμε στην λύση της μπαγκαζιέρας οροφής ή της μπαγκαζιέρας κοτσαδόρου (αν το αυτοκίνητό μας έχει κοτσαδόρο).

Έχεις ταξιδέψει με το αυτοκίνητο τόσο φορτωμένο ώστε να ξύνονται οι τροχοί στους θόλους και να μη βλέπεις τίποτα από τον μεσαίο καθρέφτη; ΣΥμφωνείς ότι είναι άκρως επικίνδυνο ή θεωρείς ότι για ένα ταξίδι τον χρόνο δεν πειράζει;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...