Mercedes-AMG One: Κάνει τα 0-100 σε 2,9" και κοστίζει εκατομμύρια [video]

Επιτέλους η Mercedes παρουσίασε την έκδοση παραγωγής του hypercar, ανακοινώνοντας παράλληλα τις εκπληκτικές προδιαγραφές του αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Το πολυαναμενόμενο Mercedes-AMG One είναι έτοιμο. Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της εξέλιξης, η Mercedes-Benz κατάφερε να ολοκληρώσει το project, με τους 275 τυχερούς και προφανώς πάμπλουτους πελάτες, να αναμένουν με ανυπομονησία την ανακοίνωση του χρόνου παραλαβής.

Οι μηχανικοί στο φημισμένο Affalterbach, κάνουν λόγο για ένα αυτοκίνητο που τους ώθησε στα όρια. Δεν είναι καθόλου εύκολο άλλωστε, να μεταφέρεις την τεχνολογία ενός μονοθεσίου της Formula 1 στον δημόσιο δρόμο, συνδυάζοντας τις «εκρηκτικές» επιδόσεις με τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, προκειμένου να καλύπτει τις αυστηρές νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

one

Η εξαιρετικά πολύπλοκη εξέλιξη πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς της F1 στο Mercedes-AMG High Performance Powertrains στο Brixworth. Το μοναδικό hypercar εμπνέει χάρη στο υβριδικό σύνολο E PERFORMANCE Formula 1 και τις λοιπές τεχνολογίες από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως το carbon monocoque πλαίσιο με αλουμινένια υποπλαίσια μπροστά και πίσω, την ενεργή αεροδυναμική και την ανάρτηση.

Αποδίδει 1.063 PS και επιταχύνει στα 200 km σε 7 sec

Η AMG-One δεν έχει σχεδιαστικές διαφορές σε σχέση με το πρωτότυπο. Οι επιφάνειες του αμαξώματος σμιλεύθηκαν με βάση την αεροδυναμική, το design είναι σαφώς ακραίο για όχημα δρόμου, αλλά μόνο έτσι θα μπορούσε να περάσει όλες τις δοκιμές πιστοποίησης.

Στην «καρδιά» του διθέσιου super sportcar ή hypercar βρίσκεται ένα υβριδικό σύνολο, που υιοθετεί πολλά στοιχεία από τα μονοθέσια της F1. Αποτελείται από τον 1.600άρη V6 κινητήρα με ηλεκτρικό turbo που στροφάρει έως και τις 11.000 σ.α.λ και αποδίδει ανεξάρτητα 574 PS. Μαζί με τα τέσσερα ηλεκτρικά μοτέρ – δύο στον εμπρό άξονα, ένα στον στροφαλοφόρο άξονα και ένα μέσα στο turbo – η συνολική απόδοση αγγίζει τους 1.063 PS.

one

Η διάταξη αυτή εξαλείφει τελείως το turbo lag, με την απόκριση στο γκάζι να είναι ταχύτερη ακόμη και από ατμοσφαιρικό V8, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η AMG. Όσο για την κίνηση, μεταφέρεται στους τροχούς μέσω αυτοματοποιημένου χειροκίνητου κιβωτίου που αναπτύχθηκε ειδικά για το One.

Οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές. Με το που ο οδηγός βυθίσει το δεξί πόδι στο πάτωμα, το όχημα «χυμά» στην άσφαλτο. Τα πρώτα 100 km/h από στάση έρχονται σε 2,9 sec, τα 0-200 σε 7΄΄ και τα 0-300 χλμ/ώρα σε 15,6 sec. H βελόνα του ψηφιακού κοντέρ τερματίζει ηλεκτρονικά στα 352 km/h. Όσο για τη μέση κατανάλωση, ανέρχεται μόλις στα 8,7 lt./100 km και οι εκπομπές CO2 στα 198 gr/km με βάση το πρωτόκολλο WLTP.

one

Χάρη στην μπαταρία των 8,4 kWh το γερμανικό υπεραυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια για 18 km. Φυσικά, υπάρχει υποδοχή για φόρτιση, αλλά η αναπλήρωση ενέργειας πραγματοποιείται κατά 80% από τα 4 ηλεκτρικά μοτέρ με ανάκτηση.

Η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων με ρυθμιζόμενα pushrod coilovers αμορτισέρ, ενσωματώνει τρία προγράμματα λειτουργίας (Comfort, Sport και Sport+), εξασφαλίζοντας την άψογη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες.

Διαθέτει ακόμη και DRS για να προσπερνάς σαν F1

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της Mercedes-AMG One προέρχεται από το αεροδυναμικό πακέτο. Το σύστημα φέρει τρεις λειτουργίες (Highway, Track και Race DRS), με την τελευταία να μειώνει την κάθετη δύναμη έως 20% κατά την απότομη επιτάχυνση, ώστε ο οδηγός να προσπεράσει ταχύτατα. Μόλις ο οδηγός πατήσει φρένο, το DRS βγαίνει εκτός λειτουργίας αυτόματα.

one

Από το ειδικό drive mode στο τιμόνι αλλά F1, ο οδηγός έχει την επιλογή των έξι προγραμμάτων οδήγησης (Race Safe, Race, EV, Race Plus, Strat 2 και Individual), αλλά και του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης.

Διαβάστε επίσης: «Μάλλον ήμασταν μεθυσμένοι όταν ανακοινώσαμε το One»!

Για όσους αναρωτιούνται για το βάρος, να σημειώσουμε ότι το όχημα ζυγίζει 1.695 kg. Κάθε κομμάτι είναι κατασκευασμένο από τα πιο προηγμένα υλικά, με το carbon να πρωταγωνιστεί. Τα καθίσματα είναι βιδωμένα στο πλαίσιο και η πλάτη ρυθμίζεται σε δύο θέσεις. Υπάρχουν ρυθμιζόμενα πεντάλ και τιμόνι που μετακινούνται προς τον οδηγό. Τα δύο καθίσματα είναι αγωνιστικά τύπου, από το τιμόνι ελέγχονται οι περισσότερες λειτουργίες, ενώ υπάρχουν και δύο ψηφιακές οθόνες.

one

Τα ελαστικά Pilot Sport Cup 2 R M01 εξελίχθηκαν ειδικά για το αυτοκίνητο από τη Michelin. Τα εμπρός έχουν διάσταση 285/35 και τα πίσω 335/30, με τις σφυρήλατες ζάντες να είναι 19 και 20 ιντσών, αντίστοιχα, φέροντας carbon αεροδυναμικά καλύμματα. Από πίσω κρύβονται τα κεραμικά φρένα με τις εξαπίστονες και τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός – πίσω και δίσκους 398 mm και 380 mm.

Η Mercedes-AMG One θα παραχθεί σε 275 μονάδες. Όλες έχουν προπωληθεί έναντι του ποσού των 2.275.000 ευρώ (χωρίς τους φόρους).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...