Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Online όλοι οι φορτιστές στο κινητό σου από το κράτος

Οι υποδομές για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας βελτιώνονται συνεχώς. Σύντομα οι οδηγοί θα μπορούν να βλέπουν στο κινητό τους τηλέφωνο όλα τα σημεία φόρτισης online.

  • -
  • -

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, είναι ότι δεν είχαν εύκολα πρόσβαση σε όλους τους διαθέσιμους σταθμούς φόρτισης. Οι περισσότεροι έχουν «κατεβάσει» στο smartphone διάφορες εφαρμογές (apps) των διαφορετικών παρόχων προκειμένου να ενημερώνονται για τη θέση των φορτιστών, το κόστος χρέωσης και τη διαθεσιμότητα, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό.

Προκειμένου να κάνει τη ζωή των ιδιοκτήτων EV πιο εύκολη, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έκανε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, θέτοντας σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.), στη διεύθυνση: https://electrokinisi.yme.gov.gr μέσω της οποίας οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης εγγράφονται στο Μητρώο και αποκτούν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης.

fortistes

Για να δημιουργηθεί το Μητρώο, το υπουργείο είχε αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την ανάπτυξη και λειτουργική υποστήριξη της διαδικτυακής πλατφόρμας του Μ.Υ.Φ.Α.Η., με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον, οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης θα μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος, ο τρόπος πληρωμής κ.λπ. και τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.

Πότε θα είναι έτοιμος ο χάρτης με το δίκτυο φόρτισης της χώρας

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκαλεί τους φορείς της ηλεκτροκίνησης να εγγραφούν όσο το δυνατόν ταχύτερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την άμεση διάθεση των δεδομένων φόρτισης στον Έλληνα πολίτη. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και η πλατφόρμα παρέχει πληροφορίες για τη διαδικασία βήμα προς βήμα.

fortistes

Αφού «φορτωθούν» όλα τα δεδομένα από τους φορείς, στη διεύθυνση: https://electrokinisi.yme.gov.gr θα προβάλλεται ένας πλήρης χάρτης με όλο το δίκτυο φόρτισης σε κάθε σημείο της χώρας. Στόχος, είναι ο online χάρτης του δικτύου να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό τους σε όλες αυτές τις πληροφορίες μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (για λογισμικό Android και iOS).

Δείτε εδώ όλα τα Apps για φόρτιση στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε σχετικά: «Βήμα-βήμα, η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήσαμε, σύντομα θα αποτελεί το πλέον αξιόπιστο Εθνικό Σημείο Πρόσβασης για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων. Οι οδηγοί και ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, θα μπορούν εύκολα να λαμβάνουν σαφείς και έγκυρες πληροφορίες, ώστε να γίνει πιο εύκολο κάθε ταξίδι τους με ηλεκτροκίνητο όχημα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για καλύτερη καθημερινότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...