Γιατί καθυστερούν τόσο να παραδοθούν τα καινούργια αυτοκίνητα;

Παραγγέλνεις τώρα αυτοκίνητο αλλά δεν γνωρίζεις πότε θα το πάρεις. Το περιμένεις εδώ και μήνες, ωστόσο, ακόμη να έρθει στην Ελλάδα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

  • -
  • -

Σπαταλήσετε ώρες ψάχνοντας το νέο σας αυτοκίνητο. Περιηγηθήκατε στο διαδίκτυο προκειμένου να λάβετε κάθε πληροφορία, επισκεφθήκατε εκθέσεις και τελικά καταλήξατε σε μια συγκεκριμένη έκδοση. Δώσατε την παραγγελία στον αντιπρόσωπο κι αυτός με τη σειρά του τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης. Η ημερομηνία ωστόσο παρήλθε και τον ενθουσιασμό της αναμονής ακολούθησε ο εκνευρισμός της θολής καθυστέρησης. Πού είναι το νέο σας αυτοκίνητο;

Επικοινωνώντας με την αντιπροσωπεία για να ενημερωθείτε για τη καθυστέρηση και τη νέα ημερομηνία παράδοσης, η φράση που ακούτε ξανά και ξανά, είναι «σε λίγες εβδομάδες». Αυτό προκαλεί επιπλέον εκνευρισμό και απογοήτευση. Έχετε όμως κατά νου, πως, συνήθως, οι αντιπρόσωποι έχουν αφεθεί και αυτοί στο «σκοτάδι» από τον κατασκευαστή, γεγονός που τους φέρνει σε πιο δύσκολη θέση. Με απλά λόγια, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε αυτοί γνωρίζουν ακριβώς πότε θα έρθει το αυτοκίνητό σας, αφού το εργοστάσιο δεν τους έχει ενημερώσει για την παραγωγή.

Ο χρόνος αναμονής μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες

Πού λοιπόν οφείλονται όλες αυτές οι καθυστερήσεις; Η προφανής απάντηση είναι στην παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών. Τα τσιπ δηλαδή με τα οποία εφοδιάζονται όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα οποία είναι δεκάδες σε κάθε όχημα. Οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους στα μοντέλα. Είναι αναγκαίοι για απλές λειτουργίες όπως ο χειρισμός ηλεκτρικών παραθύρων έως πιο πολύπλοκες όπως η λειτουργία των οθονών αφής και τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

delay

Μόνο που το πρόβλημα δεν εξαντλείται εκεί. Στις αγορές επικρατεί αναταραχή από τις βαθμιαίες επιπτώσεις των πρόσφατων lockdown που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19 στην Ασία και φυσικά του πολέμου στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή δεν κατέστρεψε μόνο χιλιάδες ζωές και εκτόπισε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους, αλλά εκτόξευσε τον πληθωρισμό και προκάλεσε διαταραχές στις ήδη εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού.

Στα εργοστάσια, γίνεται κυριολεκτικά μάχη για να μπορέσει να προχωρήσει η παραγωγή. Οι εργαζόμενοι και τα ρομπότ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όμως. Οι κατασκευαστές καταργούν εκδόσεις, οι προδιαγραφές των μοντέλων αλλάζουν συνεχώς και, τελικά ο χρόνος παράδοσης αγγίζει τους 6, 8, 12 ακόμη και 15 μήνες. Όταν τελικά το αυτοκίνητο φθάσει στον τελικό προορισμό, δηλαδή στον αντιπρόσωπο, υπάρχει το ενδεχόμενο η έκδοση που έχετε παραγγείλει να μην είναι αυτή. Και τότε, ξεκινά ένας νέος κύκλος θυμού και απογοήτευσης.

Ένα μικρό εξάρτημα μπορεί να κάνει όλη τη ζημιά

Ένα εξάρτημα ζωτικής σημασίας, για παράδειγμα ο ημιαγωγός που ελέγχει λειτουργίες της ψηφιακής οθόνης, θα μπορούσε να κρατήσει σε αναμονή όλη την παραγωγή για εβδομάδες ή και για μήνες. Οι προμηθευτές ανταλλακτικών αδυνατούν να παραδώσουν έγκαιρα στο εργοστάσιο αφού η πρώτη ύλη καθυστερεί, και αυτό φέρνει μια αλυσίδα καθυστερήσεων που επηρεάζουν τελικά τους πάντες. Η γραμμή παραγωγής για τη συγκεκριμένη έκδοση με την οθόνη 9 ιντσών και το σύστημα πλοήγησης καθυστερεί, αντικαθίσταται με μια νέα έκδοση και έτσι, η προηγούμενη πάει πίσω.

Μέχρι να μπει εντός αποθέματος το εξάρτημα, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και επηρεαστεί όλη η εφοδιαστική αλυσίδα.      

Παρήγγειλα αυτοκίνητο και μετά αυξήθηκε η τιμή. Γιατί;

Με τα πράγματα να είναι εκτός ελέγχου, η λεγόμενη εγγύηση τιμής, δηλαδή η εγγύηση που σου δίνει η εταιρεία ότι αν παραγγείλεις τώρα το αυτοκίνητο με κόστος 24.200 ευρώ, το ίδιο θα κοστίζει και μετά από 10 μήνες που θα έρθει, δεν ισχύει, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Η τιμή του παραμένει «ανοικτή» κι έτσι θα το πληρώσεις την ώρα της παράδοσης, με τη νέα τιμή, που λόγω των ανατιμήσεων από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και του μεγαλύτερου κόστους πρώτων υλών, να έχει αυξηθεί από κάποιες εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ.

delay

Διαβάστε επίσης: Ετοιμοπαράδοτο crossover με κατανάλωση 4,8 lt/100km και τιμή 14.000 €

Όσο γι' αυτούς που προβληματίζονται για τυχόν facelift του μοντέλου που έχουν παραγγείλει, αφού ο χρόνος παράδοσης μπορεί να ξεπεράσει το 1 έτος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο λόγος είναι απλός: Από τη στιγμή που ένα εργοστάσιο έχει λάβει για παράδειγμα 100.000 παραγγελίες και δεν μπορεί να παραδώσει έγκαιρα, τότε θα μεγαλώσει και ο χρόνος ανανέωσης του τρέχοντος μοντέλου. Έως ότου παραδοθούν λοιπόν όλα τα αυτοκίνητα και περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα κυκλοφορίας στους δρόμους, facelift με βάση τη νέα πολιτική των κατασκευαστών δεν θα γίνει. 

Μη μένετε στις υποσχέσεις για σύντομη παράδοση

Όταν παραγγέλνετε το αυτοκίνητο, φροντίστε να λάβετε γραπτώς μια ημερομηνία παράδοσης. Είναι πιθανό να είναι μια εκτίμηση, αλλά είναι σημαντικό να το έχετε για να μπορέσετε να διαπραγματευτείτε τη θέση σας. Μόλις σας δοθεί μια ημερομηνία, πρέπει να μάθετε τι θα συμβεί εάν υπάρξει καθυστέρηση. Εάν ο έμπορος δεν συμφωνήσει να υπογράψει, είναι σημάδι ότι δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στην ημερομηνία παράδοσης. Σας προτείνουμε να βρείτε έναν αντιπρόσωπο που θα συμφωνήσει με το αίτημά σας.

Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση;

Προ πανδημίας, ο μέσος χρόνος αναμονής για την παραλαβή ενός νέου οχήματος ήταν 1-2 μήνες, ενώ πλέον είναι τουλάχιστον στους 6-8 μήνες. Αυτή την στιγμή τα εργοστάσια καλύπτουν το 70-80% της ζήτησης, κάτι που σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, και κατά συνέπεια μένουν πίσω οι παραγγελίες. Αυτό δημιουργεί μια καθυστέρηση η οποία όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα τόσο μεγαλώνει». Ταυτόχρονα εντείνονται οι ανησυχίες της αγοράς, καθώς η έλλειψη ημιαγωγών δεν δείχνει να ομαλοποιείται σύντομα.

delay

Δείτε εδώ τα ετοιμοπαράδοτα SUV από τη Volvo

Με βάση τους αναλυτές, η αγορά ημιαγωγών θα παρουσιάσει αρρυθμίες όλο το 2022, ενώ φόβοι υπάρχουν και για το 2023. Ομαλοποίηση θα υπάρξει μόνο όταν τα εργοστάσια ανακοινώσουν πως η παραγωγή προχωρά σε προ Covid-19 ρυθμούς. Μόλις γίνει γνωστό αυτό, τότε θα απαιτηθούν περίπου 6 μήνες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι αισιόδοξοι εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Οι απαισιόδοξοι το 2024.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...