Ρωσία: Επενδύει 1 δισ. ευρώ για την αναβίωση της Moskvich

Η Ρωσία απαντά στην αποχώρηση της Renault με την αναβίωση της Moskvich!

  • -
  • -

Πριν από μερικές ημέρες, η Renault γνωστοποίησε πως πούλησε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία και ουσιαστικά ό,τι τη συνέδεε με τη Ρωσία. Η Μόσχα δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και με δεδομένο ότι η γαλλική εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 45.000 εργαζομένους κινεί τις διαδικασίες για την αναβίωση της Moskvich! H κυβέρνηση έχει στα χέρια της το 100% της Renault Ρωσίας και ο Δήμαρχος της Μόσχας, Sergei Sobyanin, υποστήριξε πως το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει για να παραχθεί το Moskvich, του οποίου η παραγωγή σταμάτησε πριν από δύο δεκαετίες.

 

Ο Sobyanin ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι ξένοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κλείσουν το εργοστάσιο της Renaultστη Μόσχα. Έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, αλλά εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να αφήσουμε χιλιάδες εργαζομένους χωρίς δουλειά. Έτσι, το 2022 θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Moskvich». Για όσους νεότερους, το ρωσικό μοντέλο κατασκευαζόταν στη Σοβιετική Ένωση και αποτελούσε την πρόταση του κουμμουνιστικού καθεστώτος για ένα προσιτό και αξιόπιστο επιβατικό αυτοκίνητο. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η αυτοκινητοβιομηχανία πέρασε σε ιδιωτικά χέρια, αλλά  αργότερα χρεοκόπησε.

 
Δείτε ακόμη: Οι λύσεις που εξετάζει η ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

Βέβαια, ακόμα και σήμερα περισσότερα από 200.000 Moskvich κυκλοφορούν στους δρόμους της Ρωσίας, με τα 46.000 από αυτά να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών! Βέβαια, το εγχείρημα της αναβίωσης της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο εύκολο δεν είναι. Ο Sergei Tselikov της Autostat, αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια και επένδυση της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων για την εξέλιξη ενός νέου αυτοκινήτου. Πάντως, ο Ρώσος Δήμαρχος δεν πτοείται και δήλωσε ότι το εργοστάσιο μπορεί να κατασκευάσει άμεσα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να παραχθούν και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.



Δείτε ακόμη: Η Renault αποχωρεί από τη Ρωσία! 
  

Μάλιστα, υποστήριξε πως βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Kamaz, έτσι ώστε να αποτελέσει τον αποκλειστικό προμηθευτή της Moskvich όσον αφορά μηχανικά μέρη και τεχνολογία. Το γεγονός ότι η Kamaz εξέδωσε ανακοίνωση, όπου και αναφέρει πως υποστηρίζει την απόφαση του Δημάρχου επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αποτελεί ισχυρό στοιχείο ότι η αναβίωση της Moskvich δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...