Αποκλειστικά ηλεκτρικά τα TAXI και τα εταιρικά αυτοκίνητα: Από πότε;

Η αυτοκίνηση στην Ελλάδα αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα επόμενα χρόνια τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

  • -
  • -

Στο πλαίσιο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και της «Μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε όλα τα μέτρα και τις προθεσμίες σχετικά με την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Με βάση τον νέο νόμο, από την 1η Ιανουαρίου 2026, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όσα νέα Ταξί ταξινομούνται, καθώς και το 1/3 των νέων οχημάτων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας για σκοπούς εκμίσθωσης σε τρίτους θα είναι υποχρεωτικά οχήματα μηδενικών εκπομπών. Από το μέτρο, εξαιρούνται οι νησιωτικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ βαθμού εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε εδώ πότε θα καταργηθούν οριστικά οι κινητήρες βενζίνης και diesel στην Ελλάδα

Βέβαια, το υπουργείο υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος του 2023, υπάρχει περίπτωση επαναξιολόγησης της προβλεπόμενης ημερομηνίας εφαρμογής των ως άνω μέτρων και τη σκοπιμότητα επέκτασής τους και σε άλλες περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες της Επικράτειας.

Τι λένε οι αυτοκινητιστές για τα ηλεκτρικά ταξί

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, απέστειλε υπόμνημα προς το υπουργείο Μεταφορών αντιδρώντας στον νέο Κλιματικό Νόμο. Όπως αναφέρει ο ΣΑΤΑ η αγορά και χρήση ηλεκτρικού ταξί είναι απαγορευτική.

ev

Αναλυτικά, η θέση του συνδικάτου για την ηλεκτροκίνηση: «Η ευρεία χρήση του ως όχημα ταξί, στην παρούσα φάση είναι άκρως απαγορευτική. Αφενός μεν το υψηλό κόστος αγοράς (παρά την υψηλή επιδότηση) και αφετέρου η περιορισμένη επάρκεια της μπαταρίας το καθιστούν ασύμφορο για τον επαγγελματία αυτοκινητιστή. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των στόχων της κυβέρνησης που θέλει από το 2025 – εννοούσαν 2026 - όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται ως ταξί να μην έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης (diesel, υγραέριο, φυσικό αέριο, βενζίνη)».

Τι θα γίνει με τα εταιρικά ΙΧ;

Όσον αφορά στα νέα εταιρικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται ανά εταιρεία σωρευτικά, από την 1η Ιανουαρίου 2024, το ένα τέταρτο (1/4) τουλάχιστον, θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης (plug-in hybrid) με τις εκπομπές ρύπων των τελευταίων να μην υπερβαίνουν τα 50 gr/km διοξειδίου του άνθρακα CO2.

ev
Για τον υπολογισμό του ποσοστού του πρώτου εδαφίου προσμετρώνται τα νέα αυτοκίνητα που αποκτώνται με πώληση και χρηματοδοτική μίσθωση. Το ποσοστό υπολογίζεται σε ετήσια βάση. Η υποχρέωση υφίσταται για κάθε εταιρεία που έχει αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα (4) εταιρικά αυτοκίνητα εντός του οικονομικού έτους. Αν η εταιρεία δεν έχει αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα (4) εταιρικά αυτοκίνητα εντός του οικονομικού έτους, στον υπολογισμό του πρώτου εδαφίου προσμετρώνται τα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν σωρευτικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και για όλα τα επόμενα έτη.

Πολύ μεγάλο το πρόστιμο για όσους δεν συμμορφώνονται

Παραμένοντας στα εταιρικά ΙΧ, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας με την υποχρέωση της παρούσας απόφασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται αν η εταιρεία έχει προβεί σε παραγγελία του οχήματος πριν την 1η Ιανουαρίου 2024 και αυτό δεν έχει παραληφθεί για λόγους που δεν οφείλονται στον αγοραστή και σε κάθε περίπτωση για λόγους ανωτέρας βίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...