Fuel Pass: Μετρητά vs κάρτα, σημειώσατε «1»

Η προτίμηση του κοινού ήταν σαφής. Δείτε πού προσπάθησαν να ξοδέψουν οι περισσότεροι το επίδομα, αντί για τα πρατήρια καυσίμων.

  • -
  • -

Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων κίνησης Fuel Pass, με το σύνολο των δικαιούχων να ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια. Μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας, οι αιτήσεις για το κρατικό βοήθημα ανέρχονταν σε 2,3 εκατ. με περισσότερες από τις μισές να έχουν εγκριθεί και να έχει πιστωθεί το σχετικό ποσό. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων επέλεξε την καταβολή του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό έναντι της έκδοσης άυλης κάρτας, παρότι εκείνη θα διασφάλιζε μεγαλύτερο - κατά 5 ευρώ - ποσό επιδότησης.

Ειδικότερα, οι 1.700.000 δικαιούχοι από τους συνολικά 2,1 εκατ. που υπέβαλαν αίτηση, ζήτησαν να λάβουν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και μόνο 400.000 επέλεξαν να λάβουν το επίδομα στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 2,292 εκατ. και ήδη 1,647 εκατ. έχουν λάβει το ποσό της επιδότησης. Μόλις 2 στους 10 επέλεξαν την αυξημένη κατά 5 ευρώ επιδότηση μέσω της έκδοσης άυλης κάρτας. Ο περιορισμός της άυλης κάρτας αφορά στην αποκλειστική εξαργύρωση του ποσού σε πρατήρια καυσίμων, ενώ λειτουργεί μόνο σε smart phones τα οποία διαθέτουν NFC (Near Field Communication) για να μπορεί να τις «διαβάσει» το τερματικό POS.

Σε στοιχήματα και e-shops το επίδομα καυσίμων

Κατά τις πρώτες ημέρες χορήγησης του επιδόματος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποπειράθηκαν να κάνουν χρήση της άυλης κάρτας για την αγορά άλλων προϊόντων πέραν της βενζίνης. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 140 προσπάθειες αγοράς άλλων αγαθών ή υπηρεσιών με την άυλη κάρτα fuel pass. Οι μισοί εξ αυτών ήθελαν να… αβγατίσουν το περιεχόμενο της κάρτας παίζοντας διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και οι υπόλοιποι είδαν την ευκαιρία αγοράς ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου. Κανένας από τους παραπάνω δεν κατάφερε να ξεγελάσει το fuel pass και οδηγήθηκαν εκ νέου σε πρατήρια καυσίμων. Η δημοσιοποίηση των αποτυχημένων αυτών προσπαθειών φαίνεται ότι ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την προτίμηση στην κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, μέσα από τον οποίο ο δικαιούχος μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα κατά βούληση.

Δικαιούχοι FuelPass ακόμα και οι κάτοχοι ηλεκτρικών!

Πέραν των πρώτων ημερών ενεργοποίησης της πλατφόρμας οπότε και οι απορίες ήταν πολλές πλέον έχει αποσαφηνιστεί ότι την επιδότηση δικαιούνται και οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων. Το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας είχε προκαλέσει σύγχυση, καθώς η αίτηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και βασίζονται στα τέλη κυκλοφορίας. Η διαδικασία της αίτησης είναι ακριβώς η ίδια για τους κατόχους ηλεκτρικού οχήματος, οι οποίοι μπαίνουν στην πλατφόρμα Fuel Pass μέσω των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Δείτε ακόμη: Τα δύο σενάρια για την παράταση της επιδότησης καυσίμων

Υπενθυμίζουμε ότι η αίτηση για την χορήγηση του Fuel Pass εκτός από ηλεκτρονικά μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΚΕΠ, δυνατότητα που προβλέφθηκε για τους λιγότερο εξοικειωμένους με το διαδίκτυο.

Βέβαια κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να λάβει επιδότηση μόνο για ένα όχημα. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ένα ΙΧ και μία μοτοσικλέτα δεν μπορεί να αιτηθεί επιδόματος και για τα δύο, παρά μόνο για το ένα όχημα. Με δεδομένο ότι το ποσό της επιδότησης για την μοτοσικλέτα είναι μικρότερο (30 ευρώ έναντι 40 ευρώ που προβλέπονται για την μοτοσικλέτα), συμφέρει η αίτηση με τα στοχεία του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση leasing ο αιτών, επίσης, δικαιούται κανονικά την επιδότηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...