Νέος Κλιματικός Νόμος: Πότε καταργούνται οριστικά οι κινητήρες βενζίνης και diesel;

Η απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης ή diesel στην Ελλάδα αποκλειστικά οχημάτων μηδενικών εκπομπών στη χώρα μας θα εναρμονιστεί με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Τι σημαίνει όμως αυτό;

  • -
  • -

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050. 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, εκτός όλων των άλλων (φυσικό αέριο σε οικοδομές, καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης και απολιγνιτοποίηση), θεσπίζεται ο Οδικός Χάρτης για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Το 2030 ή το 2035 η οριστική κατάργηση των θερμικών κινητήρων; 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η αποκλειστική πώληση οχημάτων μηδενικών εκπομπών για νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, θα εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό την αίρεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, απαγορεύεται η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο, αναμένεται να εισηγηθεί το μέτρο να ισχύσει το 2035. Οπότε η χώρα μας θα υιοθετήσει την ημερομηνία που θα τεθεί από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. 

Επίσης, παρατείνεται κατά 1 χρόνο - από το 2023 πηγαίνει το 2024 - η ημερομηνία για τα νέα εταιρικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται και πρέπει είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50 gr CO2/km.

Από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτροκίνητα, όπως και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου, με σκοπό την επίσπευση και την επέκταση σε επιπλέον περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης.

klima

Διαβάστε επίσης: Νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Επιδότηση που μπορεί να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ

Ποιοι είναι γενικά οι ποσοτικοί στόχοι της Ελλάδας

  • Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990.
  • Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2040 σε σχέση με το 1990.
  • Κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 (αυτό σημαίνει ότι οι ρύποι που εκλύονται από τις ρυπογόνες παραγωγικές δραστηριότητες πρέπει να απορροφώνται πλήρως).

Οι στόχοι και η πορεία επίτευξής τους θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από το τέλος του 2024.

Η πορεία επίτευξης και ο επιμερισμός των βαρών στους επιμέρους τομείς γίνεται μέσω της κατάρτισης τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα πενταετούς διάρκειας για:

  1. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας
  2. Μεταφορές
  3. Βιομηχανία
  4. Κτήρια
  5. Γεωργία και κτηνοτροφία
  6. Απόβλητα
  7. Χρήσεις γης, αλλαγές χρήσεων γης και δασοπονία

 

Για κάθε έναν από τους κλάδους αυτούς θα εκπονούνται τομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα, αρχής γενομένης από το 2023 για την περίοδο 2026-2030. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε πέντε έτη για την επόμενη πενταετή περίοδο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...