Τιμές καυσίμων: Τα δύο σενάρια παράτασης της επιδότησης

Όπως όλα δείχνουν, οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων δεν θα πέσουν σύντομα και ήδη εξετάζεται νέος κύκλος στήριξης ενάντια στην ακρίβεια.

  • -
  • -

Η ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο που έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα έχουν προκαλέσει τις ακριβότερες τιμές καυσίμων στην ιστορία. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 2,17 € το λίτρο στη χώρα μας, τιμή που μας δίνει τον «τίτλο» της τρίτης ακριβότερης στην Ευρώπη και δυστυχώς, δεν προβλέπεται άμεση βελτίωση της κατάστασης.

Οι οδηγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τους και τα καθημερινά έξοδα έχουν αυξηθεί δραματικά. Η επιδότηση Fuel Pass επέστρεψε ένα μέρος της ακρίβειας στην τσέπη τους, όμως το κράτος θα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα αφού οι τιμές στα καύσιμα μάλλον θα παραμείνουν στα ίδια ή και ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Για αυτό και υπάρχουν δύο σενάρια επιπλέον στήριξης.

Νέα επιδότηση καυσίμων

Το πρώτο σενάριο λέει ότι το Fuel Pass θα έρθει ξανά στη μορφή που το γνωρίσαμε, βοηθώντας τους οδηγούς να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα. Τα χρήματα της επιδότησης θα εξαρτηθούν από την τιμή των καυσίμων τη στιγμή που θα παρθεί η απόφαση και δεν θα είναι τα ίδια με το Fuel Pass πρώτου κύκλου, που ισχύει για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Και πάλι όμως, η λογική θα είναι παρόμοια και η ενίσχυση θα αφορά ένα μέρος της ακρίβειας.

Μείωση έμμεσων φόρων στη βενζίνη και στο πετρέλαιο

Μια άλλη σκέψη είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι που επιβάλλονται σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα, άρα και στα καύσιμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη λόγω και της φορολογίας, οπότε μια πρόταση είναι να μειωθεί ένα ποσοστό φόρων για να πέσει η τιμή της. Η διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η τιμή θα μειωθεί στην αντλία και όχι αναδρομικά, βοηθώντας γενικότερα την κατάσταση.

Δείτε ακόμη: Ποιοι δικαιούνται άμεσα το Fuel Pass και το κάνουν ο,τι θέλουν

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω είναι απλώς σενάρια που ακούγονται και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και πότε τελικά θα εφαρμοστούν. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2,3 εκατομμύρια αιτήσεις για το Fuel Pass και ήδη πληρώθηκαν οι 1,7 εκατομμύρια, οπότε το αρχικό κομμάτι του προγράμματος οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Μέσα στον Ιούνιο θα υπάρχουν νεότερα σχετικά με το αν θα υπάρξει νέος κύκλος ενισχύσεων για την ακρίβεια στα καύσιμα και πως αυτός θα εφαρμοστεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...