Ευθεία ή... ευθεία; – Ξέρεις τι δείχνει η κάθε πινακίδα;

Μπορεί κάποιες πινακίδες να μοιάζουν μεταξύ τους, όμως για να έχουν διαφορές σημαίνει ότι δεν έχουν την ίδια σημασία, όπως συμβαίνει με αυτές που εξετάζουμε.

  • -
  • -

Όταν διαβάζουμε για τις εξετάσεις του διπλώματος οδήγησης μαθαίνουμε σχεδόν όλο τον Κ.Ο.Κ. απ’ έξω, όμως στην πορεία μπορεί να ξεχάσουμε κάτι ή να μπερδεύουμε δύο πινακίδες που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Μία συνηθισμένη περίπτωση είναι τα δύο σήματα που βλέπετε στις εικόνες.

Εκείνο με το ορθογώνιο σχήμα έχει την κωδική ονομασία Π23 και ανήκει στις πληροφοριακές πινακίδες. Ο ρόλος των πληροφοριακών πινακίδων είναι υποβοηθητικός για τους οδηγούς, ενημερώνοντας για όσα ισχύουν στο σημείο που κινούνται. Η συγκεκριμένη υποδηλώνει κίνηση σε μονόδρομο, στη φορά κατά την οποία δείχνει το βέλος.

Από την άλλη, εκείνη με το στρογγυλό σχήμα έχει την κωδική ονομασία Ρ49 και ανήκει στις ρυθμιστικές πινακίδες. Ο ρόλος των ρυθμιστικών πινακίδων είναι να υποδηλώσουν στους οδηγούς τι πρέπει να κάνουν σε ένα δεδομένο σημείο, καθώς ανήκουν στην υποκατηγορία των υποχρεωτικών πινακίδων. Εν προκειμένω, αυτό το σήμα επιβάλει στον οδηγό να κινηθεί αποκλειστικά ευθεία, ακόμα και αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως σε μία διασταύρωση.

Δείτε ακόμα: Κυκλικός κόμβος – Ξέρεις τι δείχνει η κάθε πινακίδα;

Πληροφοριακή πινακίδα Π23: Κίνηση σε μονόδρομο κατά τη φορά που δείχνει το βέλος.

 Ευθεία

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ49: Υποχρεωτική κίνηση προς τα εμπρός.

Ευθεία

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...