Οι 5 πιο σπάνιες πινακίδες του ΚΟΚ – Ξέρεις τι σημαίνουν;

Συνολικά υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές πινακίδες στους ελληνικούς δρόμους αλλά αυτές μπορεί να μην τις έχεις ξαναδεί ποτέ.

  • -
  • -

Μπορεί τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες να αποτελούν μία σχετικά καινούργια τεχνολογία, αλλά οι πινακίδες σήμανσης στην Ελλάδα υπάρχουν από την αρχαιότητα. Η σύγχρονη οδική σήμανση τώρα στην χώρα μας μπορεί να εντοπιστεί με την ίδρυση της ΕΛΠΑ, το 1924, ενώ το κράτος ανέλαβε από το 1957 κι έπειτα. Ο πρώτος επίσημος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας από την άλλη θεσπίστηκε το 1962 αλλά για να δούμε τις πρώτες σοβαρές προδιαγραφές σήμανσης, οι οποίες ισχύουν μέχρι και σήμερα, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1974. Το σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα αναπτύχθηκε κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο λόγος για τον οποίο αναφέρουμε όλες αυτές τις πληροφορίες, είναι διότι με βάση τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να βρούμε στον σημερινό ΚΟΚ παλιές πινακίδες που πλέον δεν έχουν πουθενά εφαρμογή σήμερα. Αλλά και από όσες πινακίδες είναι επίκαιρες, σίγουρα υπάρχουν πολλές που δεν έχουμε εντοπίσει ποτέ στο ελληνικό οδικό δίκτυο, οπότε μπορεί να μην έχουμε ιδέα τι μπορεί να σημαίνουν.

Έτσι, ρίχνοντας μια ματιά στις πινακίδες του ΚΟΚ, βρήκαμε 5 τις οποίες είναι πιθανό να μην ξέρετε ή να μην έχει χρειαστεί να τις ερμηνεύσετε διότι δεν τις έχετε πετύχει ποτέ στον δρόμο!

Πινακίδα Κινδύνου Κ22

Road-sign-Low-flying-aircraft

Θυμίζουμε πως οι πινακίδες κινδύνου είναι κυρίως τριγωνικές. Οι εν λόγω πινακίδες, έχουν ως σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών για κινδύνους, που μπορεί να συναντήσουν στη συνέχεια της πορείας τους. Η συγκεκριμένη υποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος λόγω χαμηλής πτήσης προσγειούμενων ή απογειούμενων αεροσκαφών. Μπορεί να συναντήσουμε μία τέτοια πινακίδα μόνο εάν ο δρόμος που διασχίζουμε βρίσκεται πολύ κοντά σε κάποιο διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης.

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ17

Traffic_Sign-xeiramakses

Οι ρυθμιστικές πινακίδες είναι κυρίως στρόγγυλες και τοποθετούνται για να ενημερώνουν τους οδηγούς για υποχρεώσεις, περιορισμούς ή απαγορεύσεις, και την συμμόρφωσή τους σε αυτές. Η συγκεκριμένη υποδεικνύει πως απαγορεύεται η είσοδος σε... χειράμαξες στο δρόμο που την ακολουθεί. Πρόκειται λοιπόν για μία πινακίδα που πιθανότατα δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες!

Δείτε ακόμη: Τι γίνεται αν βάλω βενζίνη στο diesel αυτοκίνητό μου;

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ45

Traffic_Sign_eflektes-iles

Εδώ έχουμε για ακόμη μία φορά ρυθμιστική πινακίδα απαγόρευσης. Πιο συγκεκριμένα με το παραπάνω σήμα απαγορεύεται η είσοδος σε οχήματα που μεταφέρουν πάνω από ορισμένη ποσότητα εκρηκτικών ή εύλεκτων υλών. Ωστόσο, αυτά τα υλικά συνήθως μεταφέρονται με φορτηγά ή βυτιοφόρα, οπότε η εικόνα ενός επιβατικού αυτοκινήτου με μια... έκρηξη στην οροφή του, σίγουρα ξενίζει.

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ56

Road-sign-aloga

Ακόμη μία σπάνια ρυθμιστική πινακίδα που είναι πολύ πιθανό να μην έχετε πετύχει. Η συγκεκριμένη υποδεικνύει πως η οδός που την ακολουθεί είναι υποχρεωτικής διέλευσης εφίππων. Απαγορεύεται δηλαδή η διέλευση οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Δείτε ακόμη: Ποιες νέες πινακίδες έφεραν στον ΚΟΚ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πληροφοριακή Πινακίδα Π48

Traffic_Sign_radiofoniki-sixnotita

Τέλος, έχουμε μία πληροφοριακή πινακίδα. Οι εν λόγω πινακίδες είναι υποβοηθητικές για τους οδηγούς, ιδίως όταν κινούνται σε οδικό δίκτυο που δεν γνωρίζουν καλά, με σκοπό τον εύκολο καθορισμό της πορείας τους. Χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες με βάσει της σημασία τους και το περιεχόμενό τους. Οδοδείκτες και Λοιπές πληροφοριακές πινακίδες, όπως αυτή εδώ. Πρόκειται για πινακίδες που περιέχουν εικονογράμματα, οι οποίες πληροφορούν τους οδηγούς για την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης εγκαταστάσεως ή υπηρεσίας στη συνέχεια της πορείας τους. Στην προκειμένη περίπτωση υποδεικνύει ραδιοφωνική συχνότητα πληροφοριών οδικής κυκλοφορίας.

Εσείς έχετε πετύχει στο δρόμο κάποια άλλη πινακίδα που να μην γνωρίζετε καθόλου τι μπορεί να σημαίνει;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...