Μπορώ να παρκάρω στην αριστερή πλευρά του δρόμου;

Πολλοί από εσάς είμαστε βέβαιοι ότι παρκάρετε και από αριστερά. Ξέρετε όμως πού απαγορεύεται και πόσο είναι το πρόστιμο;

  • -
  • -
Μπορώ να παρκάρω στην αριστερή πλευρά του δρόμου;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αποτελείται από δεκάδες Άρθρα και υποενότητες. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει σε κάθε διάταξη. Ειδικά για τη στάση και τη στάθμευση, οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν τι ορίζει ο νόμος.

Στους δρόμους ανά την επικράτεια και ειδικά μέσα στα αστικά κέντρα, συνηθίζεται οι οδηγοί να παρκάρουν τόσο από την δεξιά πλευρά όσο και από την αριστερή. Όπως όμως αναφέρει ο ΚΟΚ, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, σε θέσεις όπου επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση, οι οδηγοί υποχρεούνται να παρκάρουν το όχημα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. Στην αριστερή πλευρά, η στάση και η στάθμευση απαγορεύονται.

Αντίθετα, στους μονόδρομους επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση και στην αριστερή πλευρό εφόσον υπάρχουν πινακίδες ή διαγραμμίσεις που ορίζουν κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, οι οδηγοί υποχρεούνται να αφήνουν ελεύθερο χώρο πλάτους 1 μέτρου τουλάχιστον, για τη διέλευση των πεζών.

Διαβάστε επίσης: Οδήγηση και αλκοόλ: Ξέρετε ποια είναι τα όρια και τα πρόστιμα;

Όσον αφορά στα φορτηγά μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους πάνω από 3,5 τόνους, λεωφορείων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, στις  κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες, οι οποίοι μεριμνούν και για τη φύλαξή τους, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής, στην οποία προβλέπονται και οι δαπάνες φύλαξης και συντήρησης

Πού μπορείς να παρκάρεις εκτός κατοικημένων περιοχών

Σύμφωνα με το Άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εκτός κατοικημένων περιοχών επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση μόνο στους χώρους που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτόν, από τη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος και προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας πλευράς, εκτός αν ορίζεται με σήμανση διαφορετικά.

Όποιος παρκάρει παράνομα από την αριστερή πλευρά, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 40 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...