Πρέπει να μειώσω την πίεση ελαστικών στον καύσωνα;

Οι καύσωνες που συναντάμε στη χώρα μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ανεβάζουν δραματικά τη θερμοκρασία και έχουν αντίκτυπο στα ελαστικά των αυτοκινήτων μας.

  • -
  • -

Μετά από τρεις ανοιξιάτικους μήνες με... αναποφάσιστο καιρό, ο υδράργυρος έχει ανέβει για τα καλά, με το υπόλοιπο του καλοκαιριού να προβλέπεται δύσκολο, ακόμ κι όταν περάσει ο καύσωνας «Κλεών» που μας βασανίζει αυτές τις ημέρες. Έτσι, δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Τι σημαίνει όμως αυτό για το αυτοκίνητό μας;

Αρχικά, θα πρέπει να φροντίσουμε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Το κύκλωμα ψύξης του κινητήρα και το σύστημα κλιματισμού χρειάζονται σίγουρα έλεγχο για να είναι σωστά προετοιμασμένα, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τομείς που απαιτούν την προσοχή μας. Όπως τα λάστιχα!

Η ζέστη επηρεάζει τα ελαστικά του αυτοκινήτου;

Σίγουρα ναι. Ο ζεστός αέρας στο εσωτερικό ενός ελαστικού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσής του, αφού αυτός διογκώνεται με τη θερμοκρασία. Ο οδηγός οφείλει να διατηρεί πάντα τα ελαστικά του στο σωστό επίπεδο, ώστε να πετυχαίνει την καλύτερη αναλογία άνεσης, κρατήματος, κατανάλωσης και φθοράς. Η σύσταση του κατασκευαστή σε ο,τι αφορά την πίεση ελαστικών είναι πάντα η καλύτερη και εντοπίζεται σε ταμπελάκι στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού ή της τάπας πλήρωσης καυσίμου. Επίσης, αναγράφεται και στο εγχειρίδιο χρήσης (manual).

Να μειώσω την πίεση στα λάστιχα όταν έχει ζέστη;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Η πίεση, πρέπει να μένει πάντα σταθερή μέσα στο ελαστικό μας. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, ο αέρας στο εσωτερικό του ελαστικού διογκώνεται, άρα η επιθυμητή πίεση επιτυγχάνεται με μικρότερη ποσότητα αέρα μέσα στο λάστιχο.

Δείτε ακόμη: Ποια είναι η σωστή πίεση ελαστικών για το αυτοκίνητό μου;

Συνεπώς όχι, δεν ρίχνουμε την πίεση των ελαστικών. Ίσως όμως χρειαστεί να αφαιρέσουμε λίγο αέρα, αν διαπιστώσουμε ότι η πίεση είναι υψηλότερη από την επιθυμητή. Κι αυτό επειδή, αν είμαστε τακτικοί με τη συγκεκριμένη διαδικασία, λογικά η πίεση θα είναι μεγαλύτερη από το ενδεδειγμένο λόγω της θερμοκρασίας.

Όπως πάντα, την πίεση τη μετράμε στην αρχή της διαδρομής μας, πριν η κύλιση των τροχών στην άσφαλτο αυξήσει τη θερμοκρασία των ελαστικών και του αέρα που περιέχουν. Αν χρειάζεται, αφαιρούμε λίγο αέρα μέχρι η πίεση να φτάσει στο επίπεδο που απαιτεί ο κατασκευαστής, βιδώνουμε τις βαλβίδες και ξεκινάμε!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...