Leasing Επαγγελματικού van: Τι ισχύει, τι κερδίζει ο επαγγελματίας

Ο σκοπός μιας επιχείρησης είναι να βγάζει κέρδος και αυτό μπορεί να προκύψει από τις βέλτιστες επιλογές του επαγγελματικού της εξοπλισμού.

  • -
  • -

Μπορεί στο κομμάτι του προσωπικού μας αυτοκινήτου να κοιτάζουμε και άλλα πράγματα εκτός από τη… λογική, όταν όμως μιλάμε για επαγγελματικό όχημα, τότε πρέπει απλώς να βγάζει δουλειά. Όσο το δυνατόν καλύτερα, με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος. Μια σύγχρονη επιχείρηση μπορεί να δελεαστεί από την ύπαρξη πολλών προσφορών στις εταιρείες leasing. Το γεγονός ότι στα επαγγελματικά οχήματα, το μηνιαίο μίσθωμα εντάσσεται στα έξοδα της επιχείρησης και ο ΦΠΑ εκπίπτει στο 100%, αποτελούν επιπλέον κίνητρα.

Τι σημαίνει ότι το μίσθωμα περνάει στα έξοδα;

Η εταιρεία θα έχει ένα σταθερό, μηνιαίο έξοδο για το leasing του van της. Αν για παράδειγμα, πληρώνει 230 € το μήνα, σε ένα χρόνο θα έχει δαπανήσει 2.760 €. Το συγκεκριμένο ποσό θα εντάσσεται στα έξοδα και θα αφαιρείται από τα κέρδη, οπότε το τελικό φορολογούμενο ποσό του έτους για τον επιχειρηματία θα είναι μικρότερο. Από την άλλη, ο ΦΠΑ μπορεί να μην υπολογίζεται καθόλου καθώς εκπίπτει στο 100% του (κάτι που ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά Φ.Ι.Χ. και όχι για τα επιβατικά Ε.Ι.Χ. που μπορεί να μισθώσει μια εταιρεία).

Συμφέρει το leasing ή η αγορά ενός van για τον επαγγελματία;

Σε ένα υποθετικό σενάριο επιχείρησης, έχουμε δύο επαγγελματίες με ακριβώς τα ίδια (τυχαία) κριτήρια. Ο πρώτος, επιλέγει να κάνει leasing σε ένα Citroen Berlingo 1.5 Diesel και ο δεύτερος, να αγοράσει ακριβώς το ίδιο όχημα, μετρητοίς για να εκμεταλλευτεί την καλύτερη τιμή αγοράς και να γλιτώσει το επιτόκιο των δανείων. Παίρνοντας σαν παράδειγμα μια προσφορά δημοφιλούς εταιρείας leasing, το Citroen Berlingo χρειάζεται 5.500 € προκαταβολή και από εκεί και πέρα, 230 ευρώ το μήνα, με το συμβόλαιο να έχει ισχύ τέσσερα χρόνια (48 μήνες) και για 80.000 χιλιόμετρα, 20.000 χλμ το χρόνο. Το κόστος στην τετραετία είναι 16.540 €, χωρίς ΦΠΑ καθώς όπως είπαμε, εκπίπτει. Τότε, θα πρέπει να επιστρέψει το όχημα ή να συνεχίσει το leasing με ένα άλλο. Οτιδήποτε κι αν προκύψει όμως (ατύχημα, ζημιά κλπ) δεν χάνει περισσότερα χρήματα ούτε τον νοιάζει η μεταπωλητική αξία αφού το μίσθωμα παραμένει το ίδιο και το κόστος το επωμίζεται η εταιρεία leasing.

Δείτε όλες τις απαντήσεις για το leasing σε ένα άρθρο

Ο δεύτερος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει περίπου 25.000 € για να αποκτήσει ακριβώς το ίδιο αυτοκίνητο (χωρίς ΦΠΑ, αφού μιλάμε για επιχείρηση). Στα τέσσερα χρόνια το κόστος για τέλη κυκλοφορίας (105 €) και η μικτή ασφάλιση η οποία υπάρχει και στα συμβόλαια leasing (450 € το έτος) ανέρχεται στα 2.200 €, ενώ υπολογίζουμε και περίπου 150 € ετησίως σε συντήρηση και ακόμη 400 € σε αλλαγή ελαστικών δύο φορές στην τετραετία. Τα επιπλέον έξοδα είναι 3.220 € (τέλη, μικτή ασφάλεια, ελαστικά, συντήρηση) και μαζί με το κόστος αγοράς του οχήματος, φτάνουμε στα 28.260 €. Μετά από τέσσερα χρόνια το επαγγελματικό του van θα έχει χάσει ένα μέρος της αξίας του, αυτό όμως έχει να κάνει με τις συνθήκες αγοράς εκείνη την περίοδο, τη σχολαστικότητα του επαγγελματία στη συντήρηση, το ιστορικό ατυχημάτων και τα χιλιόμετρα. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι θα πωλείται κάπου στις 17.000 € αν είναι σε καλή κατάσταση ή τις 14.000 € αν χρειάζεται «μαζέματα» ή είναι ταλαιπωρημένο. Άρα το τελικό κόστος αυτής της 4ετίας για τον ιδιοκτήτη, αν πουλήσει το van του, θα είναι ανάμεσα στις 11.260 - 14.260 €. 

Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά είναι σε πρώτη ανάγνωση υπέρ της ιδιοκτησίας. Και η αγορά αποδεικνύεται ακόμη πιο συμφέρουσα,αν το όχημα παραμείνει σε καλή κατάσταση, χωρίς ατυχήματα και βλάβες. Το έξοδο της χρονομίσθωσης όπως είπαμε περνάει στα έξοδα και βοηθά την εταιρεία, όμως και στην ιδιοκτησία του βαν, ποσοστό της αξίας περνά στα έξοδα κάθε χρόνο ως απόσβεση δαπάνης. Το θετικό στην περίπτωση αγοράς είναι ότι το όχημα θα μπορεί να παραμείνει για περισσότερα χρόνια στη διάθεση της επιχείρησης, με ρίσκο όμως να χάσει ακόμη περισσότερη αξία και να αρχίσουν περισσότερα προβλήματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σαν συμπέρασμα κρατάμε το γεγονός ότι η ιδιοκτησία, συνήθως αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα για εταιρείες που δεν χρειάζονται πολλά οχήματα προκειμένου να δραστηριοποιηθούν. Το κόστος του leasing όμως δεν είναι απαγορευτικό και αν ο υπολογισμός γίνει με χαρτί και μολύβι, βάσει τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε επιχείρησης, τότε η διαφορά είναι ίσως μικρότερη από ότι νομίζατε. Επίσης, δεν προϋποθέτει την εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού για να αγοραστεί το όχημα και η πληρωμή γίνεται σταδιακά.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη χρηματοδότηση, όμως το επιτόκιο των δανείων μειώνει ή και μηδενίζει το οικονομικό όφελος της ιδιοκτησίας του φορτηγού. Όλα αυτά, χωρίς να αναφέρουμε την ξεγνοιασιά που συνεπάγεται το leasing. Ο επαγγελματίας δεν ασχολείται με τη συντήρηση, τη φροντίδα του οχήματος και την κατάστασή του, ούτε... τα βάφει μαύρα αν εμπλακεί σε ένα ατύχημα που δεν φταίει. Η απαξίωση του αυτοκινήτου δεν τον αφορά και σε οποιαδήποτε βλάβη, όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτα, αλλά έχει και αυτοκίνητο αντικατάστασης για να συνεχίσει τη δουλειά του. Μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που βέβαια, πληρώνεται στην εταιρεία που την παρέχει, για αυτό και σε απόλυτο αριθμό αποδεικνύεται ελαφρώς ακριβότερη λύση

Ακόμη, επιτρέπει τον ακριβή προγραμματισμό των εξόδων. Ξέρεις ότι το μίσθωμα είναι ένα «Χ» ποσό το οποίο δεν θα αλλάξει, ο,τι κι αν γίνει. Αυτό δεν ισχύει στην ιδιοκτησία αφού μια απροειδοποίητη βλάβη ή ένα ατύχημα μπορεί να βγάλει εκτός προϋπολογισμού το ταμείο. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Εμείς καταγράφουμε τα δεδομένα και ο κάθε επαγγελματίας ζυγίζει τις επιλογές και... αποφασίζει!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...