Ποιο είναι πιο ασφαλές στον δρόμο: Ένα ηλεκτρικό ή ένα βενζινοκίνητο; [video]

Μπορεί στην επιτάχυνση τα ηλεκτρικά να έχουν πλεονέκτημα έναντι των θερμικών, όμως τι γίνεται όταν έρθει η στιγμή να στρίψει το τιμόνι;

  • -
  • -

Με τι αυτοκίνητο θα ένιωθες περισσότερη ασφάλεια απέναντι σε ένα ξαφνικό εμπόδιο; Με ένα θερμικό ή με ένα ηλεκτρικό;

Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι ότι ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα είναι πιο εύκολο να κάνει κάποιον απότομο ελιγμό, λόγω του μικρότερου βάρους, όμως είναι έτσι;

Τα αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης είναι κατά κανόνα ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά, όμως έχουν και δύο μειονεκτήματα. Το ψηλό κέντρο βάρους και την «κακή» κατανομή του ανάμεσα στους δύο άξονες, καθώς στα περισσότερα προσθιοκίνητα αυτή είναι 60:40 εμπρός-πίσω, ή και ακόμα πιο «μπροστόβαρη». Από την άλλη, τα ηλεκτρικά είναι αρκετά βαρύτερα (συνήθως από 300 μεχρι 500 κιλά), όμως έχουν δύο τομείς στους οποίους προηγούνται. Το χαμηλό κέντρο βάρους αφού οι μπαταρίες (με διαφορά το βαρύτερο εξάρτημα) είναι τοποθετημένες στο πάτωμα, και την καλύτερη κατανομή του η οποία σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει το ιδανικό 50:50 εμπρός-πίσω.

Moose

Τα παραπάνω δεδομένα μας δείχνουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη, καθώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η επίδραση κάθε στοιχείου στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, το μοναδικό που μας μένει να κάνουμε είναι να δούμε τα αποτελέσματα πραγματικών δοκιμών.

Πολύ καλές για τέτοις συγκρίσεις είναι οι δοκιμές του καναλιού km77 στο YouTube. Στο κανάλι μπορούμε να βρούμε video με τεστ αποφυγής ταράνδου (elk test) για τα περισσότερα αυτοκίνητα της αγοράς. Το τεστ αποφυγής ταράνδου είναι μία δοκιμή στην οποία ο οδηγός αφήνει τελείως το γκάζι, αλλάζει απότομα πορεία προς το υποθετικό «αντίθετο» ρεύμα για να αποφύγει ένα απρόσμενο εμπόδιο και στη συνέχεια επανέρχεται στη λωρίδα του. Ο σκοπός είναι το αυτοκίνητο να εκτελέσει τη δοκιμή με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ταχύτητα εισόδου, χωρίς στη συνέχεια να χτυπήσει καμία από τις κορίνες της διαδρομής. Η δοκιμή δεν αξιολογεί το «κράτημα» του αυτοκίνητου, αλλά το πώς λειτουργεί ως σύνολο το πλαίσιο, η ανάρτηση, το ESP κ.λπ. σε μια συγκεκριμένη, οριακή κατάσταση.

Ανάμεσα στα διάφορα video του km77  ξεχωρίσαμε 5 μοντέλα. Το κριτήριο ήταν αυτά να κυκλοφορούν τόσο σε βενζινοκίνητη έκδοση, όσο και σε αμιγώς ηλεκτρική, ώστε να μπορεί να γίνει η σχετική σύγκριση.

Η διαφορά στην ταχύτητα που «αντέχει» το καθένα φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Hyundai Kona 78 km/h
Hyundai Kona Electric 74 km/h
   
Mini Cooper 77 km/h
Mini Cooper SE 77 km/h
   
Opel Corsa 75 km/h
Opel Corsa-e 75 km/h
   
Peugeot 208 77 km/h
Peugeot e-208 76 km/h
   
Peugeot 2008 70 km/h
Peugeot e-2008 77 km/h

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, καθώς τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα. Στο Hyundai Kona το θερμικό πήγε πολύ καλύτερα, στο Peugeot 208 η έκδοση βενζίνης ήταν οριακά καλύτερη, στα Opel Corsa και Mini Cooper οι δύο εκδόσεις πέτυχαν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ στο Peugeot 2008 το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα υπέρ του ηλεκτρικού, με πολύ μεγάλη διαφορά!

Κλείνοντας, λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι «εξαρτάται από το αυτοκίνητο».

Δείτε ακόμαΔείτε σχολικό λεωφορείο να κάνει τεστ ταράνδου (video)

Εσύ περίμενες κάτι τέτοιο ή θεωρούσες δεδομένο ότι τα θερμικά θα τα πήγαιναν πολύ καλύτερα;

Ακολουθούν τα video από όλες τις δοκιμές.

Hyundai Kona

Hyundai Kona Electric

Mini Cooper

Mini Cooper SE

Opel Corsa

Opel Corsa-e

Peugeot 208

Peugeot e-208

Peugeot 2008

Peugeot e-2008

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...