Αυτή είναι η πιο συχνή βλάβη στα σύγχρονα αυτοκίνητα

Σχεδόν οι μισές κλήσεις για οδική βοήθεια αφορούσαν βλάβη σε ένα συγκεκριμένο εξάρτημα.

  • -
  • -

Η γερμανική ADAC, ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία βλαβών των αυτοκινήτων για το 2021. Η συγκεκριμένη ένωση, καλύπτει σχεδόν τους μισούς οδηγούς στη Γερμανία, παρέχοντας υπηρεσίες οδικής βοήθειας.

Εδώ και 55 χρόνια, δημοσιεύει μια λίστα με τις συνηθέστερες μηχανικές βλάβες που παρουσιάζονται στους γερμανικούς δρόμους. Το 2021, έλαβε περίπου 3,5 εκατ. κλήσεις για οδική βοήθεια, με την μπαταρία των 12V να αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα. Το ποσοστό που καταγράφηκε πέρυσι για την μπαταρία άγγιξε το 46,2%.

Γιατί μένουν από μπαταρία τα αυτοκίνητα;

Όπως αναφέρει η ADAC, οι μπαταρίες των 12V που δίνουν ρεύμα στη μίζα και στα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου έχουν διάρκεια ζωής 5-6 έτη. Έπειτα χρειάζονται αντικατάσταση. Αν εσύ ξεχάσεις το εσωτερικό φως ανοικτό για ώρες, δεν κλείσεις καλά την πόρτα ή δεν έχεις θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η μπαταρία χάνει την ισχύ της, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενέργεια. Οπότε, το αυτοκίνητο σε αφήνει είτε έξω από το σπίτι, είτε στα μισά του δρόμου. Φυσικά, υπάρχει περίπτωση να φταίει και η μπαταρία αν είναι κακής ποιότητας ή αν υπάρχει απώλεια ενέργειας.

adac

Για να περιοριστεί το πρόβλημα, η γερμανική ένωση προτείνει οι οδηγοί να ελέγχουν τακτικά την μπαταρία και να την φορτίζουν αν χρειάζεται. Σε περίπτωση που το όχημα τεθεί σε ακινησία για εβδομάδες, καλό είναι να αποσυνδέονται οι πόλοι.

Ποιες άλλες βλάβες παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα

Με βάση πάντα τα αποτελέσματα της ADAC, το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του κινητήρα. Το 15,5% των οδηγών κάλεσε οδική βοήθεια πέρυσι, καθώς αντιμετώπισε βλάβη στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Διάβασε επίσης: Μένουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μπαταρία;

Η τρίτη πιο συχνή βλάβη σε ποσοστό 14,8% αφορούσε το σύστημα μετάδοσης και διεύθυνσης, ένα 10% αντιμετώπισε πρόβλημα με τον εναλλάκτη, δηλαδή με τον μηχανισμό που εγγυάται το ρεύμα και τον τροφοδοτεί σε άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, καθώς και την παροχή της μπαταρίας, ενώ ένα 7% κάλεσε τα οχήματα ανάγκης της γερμανικής ένωσης για κλαταρισμένο ελαστικό.

Πηγή: ADAC

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...