Τα 5 μεγαλύτερα εμπόδια της ηλεκτροκίνησης

Η ηλεκτροκίνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς τα εμπρός τόσο σε χώρες του εξωτερικού όσο και στη δική μας, ωστόσο, υπάρχουν 5 εμπόδια τα οποία αν ξεπεραστούν σίγουρα ο ρυθμός υιοθέτησης θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος.

  • -
  • -

Η ηλεκτροκίνηση έχει γνωρίσει εκρηκτική άνοδο αν συγκρίνει κάποιος την εικόνα του σήμερα σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια εμπόδια που κάνουν αυτή την τάση να καθυστερεί.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνουν ξεκάθαρα μία τάση να αυξήσουν γρήγορα τις πωλήσεις τους, ειδικά αν επιλυθούν τα επόμενα 5 ζητήματα.

Αξιοπιστία φορτιστών

Αρχικά, θα πρέπει ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να ξέρει ότι οι φορτιστές που βλέπει ότι υπάρχουν στις διάφορες εφαρμογές, είναι όντως λειτουργικοί. Μία βασική παράμετρος στα ταξίδια με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι ο προγραμματισμός της διαδρομής με βάση τις φορτίσεις. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, το ποσοστό αξιοπιστίας των φορτιστών με ισχύ από 50 kW και πάνω να βρίσκεται στο 99%, ώστε όσοι οδηγούν ηλεκτρικό να μην έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενα γεγονότα.

Εμπόδια

Ίδιος τρόπος χρέωσης

Ένα φαινόμενο το οποίο μειώνεται σταδιακά, όμως υπάρχει ακόμα στη χώρα μας είναι ο διαφορετικός τρόπος χρέωσης μεταξύ των διάφορων δικτύων φορτιστών. Σε κάποιους η χρέωση γίνεται με βάση τις kWh που έχει «τραβήξει» ο χρήστης, ενώ σε άλλους γίνεται με βάση το πόση ώρα έμεινε συνδεδεμένος στον φορτιστή. Αυτό δημιουργεί σύγχυση στους οδηγούς και δε διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών, ανάμεσα σε ανταγωνιστικές προτάσεις.

Εμπόδια

Μία εφαρμογή, για όλα

Σε αντίθεση με τον τρόπο χρέωσης, το πρόβλημα των διαφορετικών τρόπων πληρωμής είναι πολύ μεγάλο αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Κάθε δίκτυο έχει τη δική του εφαρμογή (app) για να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να πρέπει να έχει στο κινητό του όλα αυτά τα apps και κάθε φορά να επιλέγει το κατάλληλο, ανάλογα σε ποιο σταθμό επιλέγει να φορτίσει.

Εμπόδια

Εύκολη υποστήριξη

Λόγω των παραπάνω ατελειών στην εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, οι χρήστες χρειάζεται αρκετές φορές να επικοινωνήσουν με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας στην οποία ο ανήκει ο φορτιστής, όπου έχουν συνδέσει το αυτοκίνητό τους εκείνη τη στιγμή. Όμως με τόσο πολλά δίκτυα, το επίπεδο της εξυπηρέτησης δεν είναι πάντα το ίδιο ικανοποιητικό. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί με τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ώστε να έχουν ένα κοινό κέντρο βοήθειας. Με αυτόν τον τρόπο ο τελικός χρήστης θα είχε πιο σταθερή υπηρεσία και θα μπορούσαν ταυτόχρονα να προκύψουν οικονομίες κλίμακας για τις εταιρείες. Έτσι θα έβγαιναν όλοι κερδισμένοι.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Όλα τα Αpps για φόρτιση στην Ελλάδα

Εύκολη εύρεση των σταθμών φόρτισης

Ένα ακόμα πρόβλημα που δημιουργείται από την ύπαρξη πολλών διαφορετικών εφαρμογών, είναι ότι για να βρει κάποιος ένα σταθμό φόρτισης, θα πρέπει να τις ανοίξει όλες ώστε να δει ποιος είναι σε μικρότερη απόσταση ή/και σε πιο βολικό σημείο με βάση τη διαδρομή που θέλει να ακολουθήσει. Μία λύση είναι οι χάρτες που μπορείτε να βρείτε εδώ, όμως δυστυχώς οι εταιρείες δε δείχνουν προθυμία να τους ενημερώνουν εγκαίρως και με όλες τις λεπτομέρειες. Έτσι, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα λύνεται, δεν είναι απίθανο κάποιος χρήστης να βρει λάθη, παραλείψεις ή κάποιον φορτιστή ο οποός εμφανίζεται λειτουργικός στον χάρτη όμως έχει εμφανίσει βλάβη. Μϊα ακόμα λύση θα μπορούσε να είναι οι εταιρείες να δημιουργήσουν έναν κοινό χάρτη, ώστε ο οδηγός ηλεκτροκίνητου να βρίσκει όλα τα στοιχεία που θέλει με μία ματιά. Έτσι οι διαδρομές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα γίνονταν πιο εύκολα.

Εμπόδια

Πέρα από ζητήματα όπως η τιμή κτήσης και η αυτονομία, λοιπόν, υπάρχουν και τα παραπάνω που εμποδίζουν την ηλεκτροκίνηση να αναπτυχθεί ταχύτερα. Θεωρούμε ότι σταδιακά αυτά θα λυθούν, όπως έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει με ορισμένα. Τα πέντε που αναφέραμε θεωρούμε ότι είναι τα σημαντικότερα, όμως σίγουρα υπάρχουν κι άλλα.

Πείτε μας τη γνώμη σας. Τι άλλο εκτός από τα παραπάνω σας αποτρέπει από το να πάρετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...