Πρόταση για να γίνει η Οδική Παιδεία υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία

Για να αλλάξει συμπεριφορά ο Έλληνας οδηγός απαιτούνται στοχευμένες δράσεις.

  • -
  • -
Πρόταση για να γίνει η Οδική Παιδεία υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία

Η Οδική Ασφάλεια μπαίνει πάλι στο «κάδρο», με την Περιφέρεια Αττικής να εξαγγέλλει την έναρξη μιας διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την οδηγική συμπεριφορά και την οδική ασφάλεια, στα σχολεία, στις γειτονιές και τις πόλεις της Αττικής με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια στο Δημαρχείο Χολαργού με κεντρικό ομιλητή τον Αναστάσιο – Ιαβέρη Μαρκουϊζο, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η Εκπαίδευση της Συνείδησης, όχι μόνο των οδηγών, αλλά και των επιβατών, των συνεπιβατών και των πεζών, είναι η μοναδική επιλογή για να εξουδετερωθούν το σύμπτωμα της απάθειας και η αδιαφορία της κοινωνίας, κοινωνίας που επί χρόνια αποδέχεται παθητικά τη «γενοκτονία» της ασφάλτου.

road

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε πως η περιφέρεια εκτός από τις στοχευμένες παρεμβάσεις για το αδιάβλητο των εξετάσεων οδήγησης, έχει προτείνει η Οδική Παιδεία να είναι υποχρεωτική, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε να διαμορφωθεί οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση. Ταυτόχρονα, σημείωσε επιβάλλεται «να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατόν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο να αντιμετωπίζει ενιαία και στο σύνολό τους, όλα τα ζητήματα που αποτυπώνονται διαχρονικά στις εκθέσεις της ειδικής μόνιμης επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων και θα περιλαμβάνει τους βασικούς στόχους της Ε.Ε. και  των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος αριθμός ανάγκης για οδηγούς και πεζούς είναι το 1544

«Έχουμε ευθύνη και χρέος, πρόσθεσε, να αφυπνίσουμε όλες και όλους και με στοχευμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές ώστε όλοι μας να φτάνουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. Στη κοινή μας αυτή προσπάθεια συστρατεύεται και ο Ιαβέρης», ολοκλήρωσε ο κύριος Πατούλης.

Το όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις πρέπει να μειωθεί στα 30 km/h

Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας εξήραν ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων κ. Χρήστος Κέλλας, η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά εισηγήτρια της έκθεσης για την Πολιτική της Ε.Ε. στην οδική ασφάλεια και οι Δήμαρχοι Παπάγου Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος και Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος μάλιστα αποδέχτηκε η Αγία Βαρβάρα να είναι ο επόμενος σταθμός αυτής της εκστρατείας ευαισθητοποίησης. 

«Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καταλυτικός στον οδικό χάρτη που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο τη μείωση κατά 50% των θανάτων και για πρώτη φορά των τραυματιών έως το 2030», επισήμανε η κα Ε. Κουντουρά και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να μειωθεί το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ μέσα στις αστικές περιοχές, ενώ τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν κυκλοφοριακή αγωγή και εκπαίδευση που θα ξεκινά από το σχολείο και θα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δια βίου μάθησης».

road

«Έχουν γίνει  σημαντικά θεσμικά βήματα με την ένταξη του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών, με την αυστηροποίηση των διατάξεων του ποινικού κώδικα, με το νόμο για τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» σημείωσε σε μήνυμα του ο κ. Χ. Κέλλας  και πρόσθεσε: «Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε περισσότερα όλοι μαζί, αλλά και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να είναι αποτελεσματικές οι συνέργειες της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Βασίλης Γιαννακόπουλος, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν και να πιστέψουν πόσο σημαντικότερο για τη ζωή μας είναι η απώλεια της αγκαλιάς του παιδιού μας, του αγαπημένου μας προσώπου, του συγγενή, του γείτονα, του συνανθρώπου μας». Γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενός πολιτικού προγράμματος οδικής ασφάλειας στους δήμους, από τη διερεύνηση των κυκλοφοριακών δεδομένων στις πόλεις Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού, Βριλησσίων και Χαλανδρίου, παρατηρείται μείωση σχεδόν κατά 30% των τροχαίων την πενταετία 2015 – 2019 με τα θανατηφόρα, όμως, ατυχήματα να παραμένουν  αμετάβλητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γιάννης Κεχρής, o Εκτελεστικός Γραμματέας Γιάννης Σελίμης, ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, Ηλίας Δόλγυρας, ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Κ. Λογοθέτης, η Ειδική Σύμβουλος για θέματα Πρόληψης Γ. Πίσπα, καθώς και οι Διευθυντές Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γενικοί Γραμματείς πρώην Δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων από τους Δήμους: Αγίας Παρασκευής, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αθηναίων, Βριλησσίων, Διονύσου, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Ιλίου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης- Πεύκης, Νέας Ιωνίας, Νέας Μάκρης, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παλλήνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου- Χολαργού, Ραφήνας- Πικερμίου, Φιλοθέης- Ψυχικού και Χαλανδρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...