0-100 GOCAR Issues: Τα σημαντικότερα μοντέλα!

Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι και σήμερα, η αυτοκίνηση άλλαξε ριζικά. Πως αντέδρασαν οι εταιρείες αυτοκινήτου στην αλλαγή και ποια τα μοντέλα τους οδήγησαν στο σήμερα, αλλά και τι ακολουθεί αύριο;

  • -
  • -

Από την πρώτη μέρα έκδοσης του GOCAR Magazine μέχρι και σήμερα, η αυτοκίνηση γνώρισε μία δραματική και κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς «βίαιη» αλλαγή. Ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Η ανάγκη για καθαρές και «πράσινες» τεχνολογίες έφερε τις αυτοκινητοβιομηχανίες μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, μη αφήνοντας περιθώρια για χρονοτριβή και καθυστέρηση. Η ηλεκτροκίνηση βρέθηκε πολύ νωρίτερα στο προσκήνιο, με τις υβριδικές τεχνολογίες να αναλαμβάνουν ρόλο… «διαμεσολαβητή» στην ομαλή μετάβαση προς την επόμενη μέρα. Σε συνδυασμό με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα και τις σημαντικές απαιτήσεις σε επίπεδο συνδεσιμότητας, τα αυτοκίνητα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίχθηκαν και ουσιαστικά μεταμορφώθηκαν μέσα σε μία δεκαετία. Όλες, ανεξαιρέτως!

ABARTH -  Ο Σκορπιός ζει!

O θρυλικός Σκορπιός βίωσε την αναγέννηση του τη δεκαετία του ’00 και την περασμένη πιστοποίησε την ιδιαιτερότητα που διακρίνει τον ιταλικό οίκο. Με το Punto να έχει αποσυρθεί και επίσημα, οι τεχνικοί της Abarth επικεντρώθηκαν στο 500αράκι, το οποίο εξέλιξαν και προσέφεραν σε μία σειρά από διαφορετικές εκδόσεις, με μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης. Παράλληλα, έμειναν ισχυροί στο χώρο των αγώνων με το 124 Abarth Rallye, αποδεικνύοντας πως το αίμα νερό δεν γίνεται. Και με αυτή τη φιλοσοφία θα πορευτεί η μάρκα στο μέλλον, ακολουθώντας και τον εξηλεκτρισμό που επιβάλλουν οι καιροί.

 

ALFA ROMEO – Ιταλικό ταπεραμέντο

Τα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας παραδοσιακά διακρίνονταν για το έντονο συναίσθημα που προκαλούσαν στους φίλους της αυτοκίνησης, και όχι μόνο. Το πρώτο δείγμα γραφής για τη νέα εποχή στην Alfa Romeo αποκαλύφθηκε το 2014 με την παρουσίαση της κεντρομήχανης 4C. Η συνέχεια δόθηκε με τη Giulia, το μοντέλο που ανέδειξε το σύγχρονο πρόσωπο της Alfa Romeo. Τεχνολογικά προηγμένη, αλλά και με οδηγοκεντρικά χαρακτηριστικά που παραδοσιακά διέκριναν την ιταλική φίρμα. Για να φτάσουμε σήμερα στην Tonale, το θελκτικό SUV, που εκτός από έντονο συναίσθημα προκαλεί και με τον οικολογικό του χαρακτήρα. Κάνοντας χρήση υβριδικής τεχνολογίας, εκπροσωπεί τη μετάβαση της Alfa Romeo στη νέα «πράσινη» εποχή.

 

ALPINE – Αναβίωση!

Η επιστροφή και επαναλειτουργία της Alpine αποτέλεσε μία από τις πλέον ευχάριστες ειδήσεις της προηγούμενης δεκαετίας. Η γαλλική φίρμα επανήλθε στο προσκήνιο με τη νέα Α110, η οποία έμελλε να συγκινήσει εκ νέου τους φίλους της αυτοκίνησης. Η παρουσία του Luca De Meo στη Renault έφερε την Alpine στο προσκήνιο και κάτω από το φημισμένο brand το γαλλικό εργοστάσιο εκπροσωπείται σήμερα στη Formula 1. Παράλληλα, όλα τα μοντέλα της Renault Sport θα φέρουν στο μέλλον το λογότυπο της Alpine, προετοιμάζοντας αυτοκίνητα επιδόσεων και ακολουθώντας το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της Renault. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται μία γρήγορη έκδοση του Renault 5 και ένα SUV.

 

AUDI – Οδηγώντας τις εξελίξεις


Η πρόοδος μέσω της τεχνολογίας αποτελεί το μότο και τη κεντρική φιλοσοφία της γερμανικής εταιρείας. Την τελευταία δεκαετία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον premium χαρακτήρα της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξέλιξη του best seller Α3. Εισχώρησε σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες ακολουθώντας την έκρηξη των SUV, προσφέροντας ποιοτικές και premium κατασκευές, χωρίς εξωφρενικό κόστος, όπως στην περίπτωση του Q2, ενισχύοντας παράλληλα τη γκάμα της με μοντέλα σχεδόν κάθε κατηγορίας. Όντας πρωτοπόρος σε επίπεδο τεχνολογίας, ασπάστηκε νωρίς την ηλεκτροκίνηση και ουσιαστικά προσφέρει σήμερα μία σειρά από ηλεκτρικά οχήματα, που συνδυάζουν τη μετακίνηση με μηδενικούς ρύπους με μεγάλη χιλιομετρική ελευθερία. Η επένδυση σε αυτή την τεχνολογία είναι τεράστια και προβλέπει 20 συνολικά μοντέλων μέχρι το 2025. Και πάντα σε premium περιβάλλον.  

 

BENTLEY – Βρετανικό πάθος

Η καινοτομία, η αξιοπιστία και η ταχύτητα ήταν τα στοιχεία που ο ιδρυτής της Bentley μετέφερε από τους αγώνες στα αυτοκίνητα που σχεδίαζε. Αυτή η φιλοσοφία διατηρήθηκε στη βρετανική εταιρεία, αλλά μεγιστοποιώντας το επίπεδο πολυτέλειας που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της. Ο βρετανικός premium κατασκευαστής αύξησε την τελευταία δεκαετία σημαντικά τις μετοχές του, με αιχμή του δόρατος το πρώτο SUV που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του. Την πληθωρική Bentayga. Η εντυπωσιακή Continental σε διάφορες εκδόσεις αποτελεί την επιλογή όσων αναζητούν τις απόλυτες επιδόσεις, ενώ η Flying Spur ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία των luxury σεντάν. Βέβαια, ακολουθώντας το δόγμα της καινοτομίας, η Bentley στοχεύει στον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της μέχρι το 2030, ενώ σύντομα θα αποκαλύψει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, που θα ανήκει στην κατηγορία των SUV.

 

BMW – Πάθος για εξέλιξη

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους premium κατασκευαστές παγκοσμίως. Η ποιότητα και η πολυτέλεια των μοντέλων της, εκτός από την κορυφαία τεχνολογία συνδυάζεται και με την ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Η BMW παραδοσιακά προσέφερε κατασκευές του είδους, με το M Division να αναλαμβάνει την κατασκευή των σκληροπυρηνικών μοντέλων της, όπως στην περίπτωση της Μ2. Του μοντέλου που έμοιαζε βγαλμένο από το ένδοξο παρελθόν, αλλά σύμφωνο με τις προσταγές του σήμερα. Στοιχείο που φυσικά χαρακτηρίζει γενικότερα τη BMW, η οποία και έχει ασπαστεί τις τεχνολογίες που αφορούν το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το i3, αποκαλύφθηκε το 2013, ενώ σήμερα προσφέρει μία σειρά μοντέλων του είδους, με νεότερη προσθήκη τη νέα i4. Ίσως το σημαντικότερο μοντέλο της BMW για τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι η γερμανική εταιρεία θέλει μέχρι το 2025 να πουλάει δύο εκ. αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως.

 

BUGATTI Rise of the legend

Ο θρυλικός κατασκευαστής supercar πέρασε από χίλια κύματα, αλλά την τελευταία δεκαετία βγήκε από το τούνελ και πλέον είναι μία κερδοφόρα εταιρεία. Μάλιστα, προσφάτως πέρασε στα χέρια των Rimac – Porsche, ατενίζοντας έτσι με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Κάτω από τη σκέπη του VW Group ανασυντάχθηκε με τη Veyron, ενώ με τη Chiron των 1.500 ίππων κατέκτησε τον τίτλο του Κατασκευαστή με το ταχύτερο αυτοκίνητο. Διάφορες ειδικές εκδόσεις έγιναν ανάρπαστες λόγω της μοναδικότητας τους, συμβάλλοντας στην αύξηση των κερδών. Η επόμενη μέρα θέλει τη Bugatti να διατηρεί για μερικά ακόμα χρόνια τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά με ισχυρές δόσεις εξηλεκτρισμού.

 

CITROEN – Καινοτομία και στιλ

Η γαλλική εταιρεία παραδοσιακά ξεχώριζε για τις πρωτοποριακές της επιλογές σε επίπεδο τεχνολογιών, αλλά και αισθητικής. Στη νεότερη εποχή της, έδωσε έμφαση στη μοντέρνα εμφάνιση υπερθεματίζοντας τη διαφορετικότητα της φίρμας. Τα γαλλικά μοντέλα μεταμορφώθηκαν αισθητικά, όχι μόνο όσον αφορά τη σχεδίαση του αμαξώματος, αλλά και αυτή του εσωτερικού. Η C4 άλλαξε, ενώ στη συνέχεια η σειρά Aircross στα C3 και C5, έβαλε τους Γάλλους σε ισχυρή θέση στην κατηγορία των SUV. Φυσικά, δεν έμειναν πίσω στον τομέα της τεχνολογίας, προσφέροντας αποδοτικούς κινητήρες, υβριδικά συστήματα και φυσικά αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2038!

 

CUPRA – Με αγωνιστικό DNA

Η ισπανική εταιρεία κάνει τα πρώτα της βήματα ως αυτόνομη μάρκα και σίγουρα έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της. Αυτό που ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός αμιγώς ηλεκτρικού αγωνιστικού πρωτότυπου, μετεξελίχθηκε σε έναν σύγχρονο κατασκευαστή με μοντέλα για κάθε ενθουσιώδη οδηγό. Κοινός παρονομαστής ανάμεσα στα Cupra Leon, Ateca, το μοναδικό Formentor, αλλά και το αμιγώς ηλεκτρικό Born; Ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας και το έντονο συναίσθημα που προκαλούν τα μοντέλα της Cupra σε όποιον βρεθεί πίσω από το τιμόνι τους. Ανεξαρτήτως τεχνολογίας, είτε πρόκειται για βενζινοκίνητες ή υβριδικές εκδόσεις…

 

DACIA -  Η πλέον αναπτυσσόμενη

Η προηγούμενη δεκαετία σηματοδότησε την περίοδο αλλαγής για τη ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Dacia κατασκεύασε αξιόπιστα και προσιτά αυτοκίνητα, διατηρώντας χαμηλά το κόστος κτήσης. Το ότι τα μοντέλα της είναι φθηνά, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλά. Το Sandero μπορεί να σηματοδότησε την προσιτή λύση για όσους θέλουν ένα πρακτικό σούπερμίνι. Όμως, το Duster ήταν το μοντέλο που έχρισε την Dacia ως μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες. Το πρώτο SUV μοντέλο της εταιρείας, κέρδισε το κοινό με το σκληροτράχηλο χαρακτήρα και τις off road δυνατότητες του. Και έχοντας αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της, πλέον κοιτά το μέλλον με το Spring (το φθηνότερο ηλεκτρικό της αγοράς) να σηματοδοτεί την είσοδο της Dacia στην ηλεκτροκίνηση.

 

FERRARI – Μύθος

Ο σημαντικότερος κατασκευαστής supercar στον κόσμο, γνώρισε την τελευταία δεκαετία δραματική αύξηση πωλήσεων, με κάθε χρονιά να είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Οι κορυφαίες επιδόσεις, οι top of the line τεχνολογίες και η μοναδικότητα των δημιουργιών της ιταλικής εταιρείας εκσυγχρονίστηκαν αποκτώντας και υβριδικές εκδόσεις. Οι SF90 Stradale, Roma και F8 οδηγούν τη Ferrari στην επόμενη μέρα. Μάλιστα, αυτή σηματοδοτεί και την είσοδο της ιταλικής φίρμας στην κατηγορία των SUV! Ιεροσυλία; Η Purosangue είναι μία πραγματικότητα, όπως και το γεγονός ότι στα εργαστήρια της Μόντενα ήδη σχεδιάζεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της θρυλικής εταιρείας. Άλλοι καιροί, άλλα έθιμα…

 

DS Automobiles – Απαράμιλλη πολυτέλεια

Μικρή χρονικά ιστορία έχει και η DS Automobiles, που ουσιαστικά απέκτησε δική της υπόσταση το 2014. Ο premium χαρακτήρας, η φινέτσα και η πολυτέλεια αποτελούν τις βασικές αρχές της γαλλικής μάρκας. Η πρώτη δημιουργία των Γάλλων ήταν το εντυπωσιακό DS3, για να ακολουθήσει η DS7 Crossback. Το πρώτο SUV της DS. Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε το DS3 Crossback, κάτι που αναμένεται να συμβεί και με τη νέα DS 4. Το premium μοντέλο, που δικαίως ανακηρύχθηκε το ομορφότερο αυτοκίνητο του 2022. Θελκτικό σχεδιαστικά, αλλά εφοδιασμένο με σύγχρονους αποδοτικούς κινητήρες, υβριδικές εκδόσεις, αλλά και λίαν συντόμως αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή. Τεχνολογίες που η DS έχει ήδη λανσάρει και προσφέρει στα πολυτελή μοντέλα της.

 

FIAT – Με νέο προφίλ

Ο μεγαλύτερος Ιταλός κατασκευαστής ουσιαστικά γιγαντώθηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία. Η συγχώνευση με το Chrysler Group έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του κολοσσού που σήμερα ονομάζεται FCA. Η Fiat έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο 500, το οποίο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να γοητεύει. Ακολουθώντας την τάση των SUV παρουσίασε και crossover εκδοχή του, το γνωστό μας 500Χ, με την ξεχωριστή σχεδίαση να αποτελεί όπλο στη φαρέτρα της Fiat. Δεν έλειψαν κατασκευές που απευθύνονταν στον πραγματικό οδηγό, όπως η αναβίωση του 124 Spider, αλλά και πρακτικές λύσεις όπως το Tipo. Η επόμενη μέρα θέλει την ιταλική φίρμα να στρέφει το βλέμμα της στις αποδοτικές κινητήριες μονάδες, κάνοντας ήδη χρήση υβριδικών συστημάτων, την ώρα που η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του 500 είναι ίσως μία από τις κορυφαίες προτάσεις της αγοράς.

 

FORD – Ο γίγαντας επέστρεψε

Ο αμερικανικός κολοσσός έχτισε μέσα στα δέκα προηγούμενα χρόνια τις βάσεις για το μέλλον. Η γκάμα της εταιρείας ενισχύθηκε με μοντέλα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, συνδυάζοντας την ποιότητα με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την οδηγική ευχαρίστηση. Τα Fiesta και το Focus μεγάλωσαν και εκσυγχρονίστηκαν, ενώ η αναβίωση του Puma ως crossover αποδείχθηκε ως κίνηση ματ. Η τεχνολογία του κινητήρα της σειράς Ecoboost οδηγεί μέχρι και σήμερα τη Ford, στην υβριδική εποχή της αυτοκίνησης. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η είσοδος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην κατηγορία των ηλεκτρικών, με την πρώτη της κατασκευή του είδους να δανείζεται το όνομα της Mustang. Ένα ηλεκτρικό SUV με το θρυλικό πόνυ ήταν ένα ρίσκο, το οποίο όμως απέδωσε, αφού η Mach-E είναι ίσως το πιο ευχάριστο οδηγικά ηλεκτρικό μοντέλο της αγοράς.

 

HONDA – Θελκτικά και καινοτόμα

Για πολλούς η Honda ήταν η εταιρεία που άλλαξε την εικόνα των ιαπωνικών αυτοκινήτων. Από απλά καθημερινά, αξιόπιστα αυτοκίνητα, τα κατέστησε ως θελκτικά και τεχνολογικά καινοτόμα. Η συγκεκριμένη φιλοσοφία διατηρήθηκε και την τελευταία δεκαετία, με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να επενδύει στις υβριδικές τεχνολογίες. Κάτι που είδαμε στο Jazz, αλλά και στη νεότερη γενιά του HR-V. Παράλληλα, με την καινοτομία να είναι στο DNA της Honda, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της δεν αργησε να έρθει. Αποδοτικό, με σημαντική χιλιομετρική ελευθερία, κορυφαία τεχνολογία και ξεχωριστή σχεδίαση, το Honda e σηματοδοτεί το δρόμο που θα ακολουθήσει η ιαπωνική εταιρεία στο μέλλον.

 

HYUNDAI – Επανατοποθέτηση

Η δεκαετία της αλλαγής. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία άλλαξε δραστικά την εικόνα της, διατηρώντας μέρος του value for money χαρακτήρα των αυτοκινήτων της, αλλά ενισχύοντας την ποιότητα κατασκευής. Επένδυσε στις σύγχρονες τεχνολογίες, και ακόμα περισσότερο στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας προσφέροντας πλήρη «ομπρέλα» και σε μοντέλα μικρότερων κατηγοριών, όπως το i20. Παράλληλα, ενίσχυσε τη γκάμα των SUV μοντέλων της, η οποία και είναι από τις πλέον πολυσυλλεκτικές της αγοράς. Το image της εταιρείας βελτιώθηκε με τις δημιουργίες του N Division, ενώ έχει ήδη υιοθετήσει τη στροφή της αυτοκίνησης προς την ηλεκτροκίνηση. Η γκάμα της περιλαμβάνει αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά το Ioniq 5 είναι δείγμα γραφής για το τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Hyundai.

 

ISUZU – Επαγγελματική προσέγγιση

Ο Ιάπωνας κατασκευαστής έχει συνδέσει το όνομα του με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία γύρω από τους ντίζελ κινητήρες. Η Isuzu σήμερα κατασκευάζει πετρελαιοκινητήρες για αυτοκίνητα, σκάφη και επαγγελματικά οχήματα. Η γκάμα της περιλαμβάνει μόλις τρία επιβατικά μοντέλα, εκ των οποίων μόνο το D-Max εισάγεται στην Ευρώπη. Το πετυχημένο και ικανό pick up κέρδισε σημαντικό κοινό την τελευταία δεκαετία, διατηρώντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

 

JAGUAR Elegance!

Η κομψότητα, η πολυτέλεια και τα δυναμικά χαρακτηριστικά, αλλά με τη βρετανική οπτική, ήταν τα στοιχεία που παραδοσιακά εξέφραζαν τη φιλοσοφία της Jaguar. Η προηγούμενη δεκαετία ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού άλλαξε άρδην η σχεδιαστική φιλοσοφία των μοντέλων της μέσα από το μαγικό χέρι του Ian Callum, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την θελκτική F-Type. Μάλιστα, με δεδομένη τη ζήτηση για SUV, η Jaguar δεν δίστασε να κάνει την είσοδο της στην πλέον «καυτή» κατηγορία της αγοράς, με την επιβλητική F-Pace και την προσιτή E-Pace. Σήμερα, η βρετανική εταιρία εξακολουθεί να καινοτομεί και η αμιγώς ηλεκτρική I-Pace εκφράζει τις αρχές της Jaguar, όντας ένα SUV αλλά με επιδόσεις supercar και στραμμένο με το βλέμμα στο μέλλον.

 

JEEP – Ο αμερικανικός τρόπος

Οι βασικές αρχές και η φιλοσοφία της Jeep είναι άμεσα συνυφασμένες με την περιπέτεια και τις εκτός δρόμου ικανότητες. Αυτά τα στοιχεία διακατέχουν δεκαετίες ολόκληρες την αμερικανική μάρκα και εξακολουθούν να τη χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα. Η δημιουργία του FCA Group το 2014 είχαν σαν αποτέλεσμα τον εξευρωπαϊσμό των μοντέλων της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Renegade. Τα Wrangler και Cherokee διατήρησαν μέρος του μύθου, ενώ το Compass απέκτησε στοιχεία που γοητεύουν το ευρωπαϊκό κοινό, με κοινό παρονομαστή σε κάθε περίπτωση την πολυτέλεια. Η επόμενη μέρα για τη Jeep είναι οικολογική, έχοντας ήδη παρουσιάσει plug-in αποδοτικές εκδόσεις, ενώ άμεσα αναμένονται και υβριδικές κινητήριες μονάδες.

 

ΚΙΑ – Γυρνώντας σελίδα!

Η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες της τελευταίας δεκαετίας. Η Kia ενίσχυσε τον premium χαρακτήρα των μοντέλων της, ενώ παράλληλα άλλαξε δραστικά τη σχεδιαστική της φιλοσοφία λανσάροντας το μοτίβο Tiger Nose. Δείγμα γραφής αποτέλεσε το Ceed, ενώ το Soul σηματοδότησε μία φρέσκια ιδέα και πρόταση, την ώρα που το Sportage αποτέλεσε αιχμή του δόρατος στο Ράλι των πωλήσεων. Η κορεατική εταιρεία ήταν από τις πρώτες που επένδυσε στην ηλεκτροκίνηση, με τα Niro και Soul, ενώ το νέο EV6 αποτελεί σήμερα την πρόταση του αύριο στα σημερινά δεδομένα. H Kia επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα λανσάρει 11 ηλεκτρικά μέχρι το 2025.

 

LAMBORGHINI – Μαινόμενος ταύρος

Η προσωπική κόντρα του Ferruccio Lamborghini με τον Enzo Ferrari είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της φίρμας-αντίπαλο δέος, για τον κατασκευαστή από τη Μόντενα. Με την αγορά των supercar να γνωρίζει τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια, η Lamborghini επωφελήθηκε της κατάστασης σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων και κερδών. Σημείο κλειδί για την αύξηση των αριθμών, αποτέλεσε το λανσάρισμα της Urus, του πρώτου SUV της Lamborghini! Κάτι που εξηγεί και την κίνηση της Ferrari να εισέλθει στην ίδια κατηγορία. Οι Huracan και Aventador παράχθηκαν σε διάφορες εκδόσεις, παραμένοντας το ίδιο ποθητές με εκρηκτικές επιδόσεις και χαρακτηριστικά. Όμως, η επόμενη μέρα θέλει τη φίρμα από τη Sant’ Agata να προχωράει μέχρι το 2024 στον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, ενώ έως το 2030 θα δούμε και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της.

 

LAND ROVER – Πολυτέλεια και χαρακτήρας

Η βρετανική εταιρεία έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες πως οι αδιαμφισβήτητες εκτός δρόμου ικανότητες μπορούν να συνδυαστούν και με την πολυτέλεια. Ο «βασιλιάς» του off road διατηρεί ακόμα και σήμερα το βασικό συστατικό της επιτυχίας του, αλλά την τελευταία δεκαετία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον premium χαρακτήρα του. Παράλληλα, με το λανσάρισμα του Evoque την προηγούμενη δεκαετία, αποκάλυψε τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, καθιστώντας τα μοντέλα της ξεχωριστά και αντικειμενικά θελκτικά. Οι Βρετανοί εξέλιξαν περαιτέρω την τεχνολογία των μοντέλων τους σε επίπεδο άνεσης, αλλά και συστημάτων μετάδοσης, ενώ δεν λείπουν και οι υβριδικές προτάσεις που σήμερα καθιστούν τα μοντέλα της Land Rover και αποδοτικά. Μάλιστα, το 2024 αναμένεται να δούμε το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της, ενώ αναμένεται να κάνει την είσοδο της και σε νέες κατηγορίες!

 

LEXUS Premium αύρα

Η απαράμιλλή πολυτέλεια, σε συνδυασμό με κορυφαία τεχνολογία και αντίστοιχο επίπεδο άνεσης, ήταν τα στοιχεία που επέτρεψαν στη Lexus να κάνει θραύση, ειδικά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. H σειρά IS ήταν αυτή που έδειξε το δρόμο, όντας ένα μεσαίο πολυτελές σεντάν και ουσιαστικά της επέτρεψε να αναδειχθεί ως ο κορυφαίος premium κατασκευαστής στις ΗΠΑ! Η ιαπωνική φίρμα συνέχισε την επεκτατική της στρατηγική σε μικρότερες κατηγορίες με το CT200h, ενώ σήμερα στοχεύει στο αύριο με το αμιγώς ηλεκτρικό, αλλά και υβριδικό, ΝΧ. «Πράσινη» τεχνολογία, αλλά χωρίς συμβιβασμούς σε επίπεδο πολυτέλειας.

 

LOTUS– Από το ναδίρ στο ζενίθ!

Η βρετανική εταιρεία που αρχικά ιδρύθηκε ως αγωνιστική ομάδα, δημιούργησε το δικό της μύθο με τη σχεδίαση και την κατασκευή οδηγοκεντρικών αυτοκινήτων. Η καινοτομία, το χαμηλό βάρος και η εξέλιξη στο χώρο των αγώνων ήταν τα στοιχεία που την καθιέρωσαν στη συνείδηση των φίλων της αυτοκίνησης. Η Lotus πέρασε αρκετές δύσκολες περιόδους, αλλά η εξαγορά του 51% από την κινεζική Geely το 2017 άλλαξε άρδην την εικόνα της. Με τις Elise, Exige και Evora κατάφερε να σημειώσει διαδοχικά ρεκόρ πωλήσεων, λίγο πριν η φίρμα γνωστοποιήσει πως θα μετατραπεί σε αμιγώς ηλεκτρική μάρκα! Η Emira είναι το τελευταίο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης από τη Lotus, λίγο πριν η βρετανική εταιρεία περάσει στο μέλλον της ηλεκτροδότησης.

 

MASERATI – Αλλαγή κλίματος

H ιστορία της δεν απέχει από αυτή της Lotus, αφού η ιταλική φίρμα ξεκίνησε ως αγωνιστική ομάδα, για να καταλήξει ένας κατασκευαστής μοντέλων που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις, αλλά και την πολυτέλεια τους. Την τελευταία δεκαετία, η Maserati αντιμετώπισε ουκ ολίγα οικονομικά προβλήματα, αλλά ο Όμιλος Stellantis στον οποίο και ανήκει πλέον, έχει σημαντικά σχέδια για την σπουδαία ιταλική φίρμα. Μετά τη Levante που αποτέλεσε το πρώτο SUV της Maserati, ακολουθεί η μικρότερη και φθηνότερη Grecale. Μάλιστα, η τελευταία θα διατίθεται και σε ηλεκτρική έκδοση, φανερώνοντας την επιθυμία της ιταλικής φίρμας να ενταχθεί όσο πιο σύντομα στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

 

MAZDA – Η ιαπωνική προσέγγιση

Η ιαπωνική μάρκα έχει συνδέσει το όνομα της με τις premium κατασκευές, τις τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά και τον ευχάριστο οδηγικό χαρακτήρα. Η Mazda εξελίχθηκε ραγδαία την τελευταία δεκαετία, χωρίς όμως να απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της. Η σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo που παρουσιάστηκε την προηγούμενη δεκαετία εξακολουθεί να προκαλεί έντονα συναισθήματα, ενώ η τεχνολογία Skyactiv οδηγεί σε επίπεδο τεχνολογίας τα μοντέλα της. Η νεότερη γενιά του MX-5 ενθουσίασε τους φίλους της αυτοκίνησης, ενώ με το MX-30 η Mazda ανέδειξε την ηλεκτροκίνηση μέσα από της δική της σκοπιά. Η ιαπωνική εταιρεία ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα, με υβριδικές εκδόσεις, αλλά και με δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι το 2025 το 25% της γκάμας της θα περιλαμβάνει ηλεκτρικά μοντέλα!

 

MCLAREN – Άνθηση!

Ακολουθώντας την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για supercar, η McLaren Automotive αναπτύχθηκε και μεγάλωσε σημαντικά μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, όντας ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην κατηγορία. Η βρετανική εταιρεία δημιούργησε τρεις σειρές οκτώ μοντέλων, με έμφαση στις επιδόσεις και φυσικά τη σύγχρονη τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές supercar που έκανε χρήση υβριδικής τεχνολογίας, ενώ μέχρι το 2024 όλα τα μοντέλα της θα εφοδιάζονται με συστήματα αυτής της φιλοσοφίας.

 

MERCEDES-BENZ - Πρωτοπόρος

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία την τελευταία δεκαετία αποποιήθηκε τελείως το συντηρητισμό που κάποιοι ανέφεραν ότι τη διέκρινε. Η σχεδίαση των αυτοκινήτων της απέκτησε νεανικό και ελκυστικό χαρακτήρα, χωρίς να αλλοιωθεί η premium φιλοσοφία της μάρκας. Η γκάμα της εμπλουτίστηκε με πληθώρα μοντέλων σχεδόν σε κάθε κατηγορία, με την ασφάλεια να παραμένει ένα από τα στοιχεία που η Mercedes-Benz εξακολουθεί να δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Βέβαια, στην αυγή της νέας εποχής η γερμανική εταιρεία δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρωτοστάτης, με δεδομένη την κορυφαία τεχνολογία που τη διακρίνει, έχοντας ανοίξει το κεφάλαιο της ηλεκτροκίνησης με τα μοντέλα της σειράς EQ που δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από αντίστοιχα που κάνουν χρήση θερμικού κινητήρα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 2030 αναμένεται το 50% των μοντέλων της να είναι ηλεκτρικά.

 

MINI New image!

Η διεύρυνση της γκάμας και οι διάφορες παραλλαγές του γνωστού μας Cooper χαρακτήρισαν το πλάνο της Mini την τελευταία δεκαετία. Με διαφόρους τύπους αμαξώματος, η φημισμένη μάρκα έδωσε έμφαση στην ποιότητα, την πολυτέλεια, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις σημαντικές δυνατότητες εξατομίκευσης. Ο premium χαρακτήρας των μοντέλων ενισχύθηκε περαιτέρω, με τη Mini να έχει αποκτήσει σήμερα έναν ιδιαίτερο ρόλο στο Group για τα επόμενα χρόνια. Βλέπετε, από το 2025 δε θα προσφέρει πλέον μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

 

MITSUBISHI – Τεχνολογία και αξιοπιστία

Ο ιαπωνικός κολοσσός αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με την τεχνολογία και την αξιοπιστία να αποτελούν σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του. Την προηγούμενη δεκαετία η Mitsubishi επικύρωσε τη συμφωνία και την παρουσία της στη συμμαχία με τις Renault και Nissan. Ακολούθησε μία περίοδος ανασυγκρότησης και περιορισμού των ζημιών, για να περάσουμε σήμερα στο στάδιο της ανάκαμψης. Το νέο Outlander και το επερχόμενο ASX θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος, με τη Mitsubishi να έχει ήδη ασπαστεί την υβριδική τεχνολογία και να ετοιμάζει την είσοδο της στην ηλεκτροκίνηση.

 

NISSAN – Οδηγός σε μία νέα εποχή

Αξιοπιστία και τεχνολογική καινοτομία είναι στοιχεία που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν τη Nissan. Η συμμαχία με τις Renault και Mitsubishi αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανασύνταξη και προσεκτικό σχεδιασμό του μελλοντικού στρατηγικού της πλάνου. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Nissan παρέμεινε ανάμεσα στους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης, διαθέτοντας στην αγορά το αμιγώς ηλεκτρικό Leaf. Με μοντέλα όπως τα Juke και φυσικά το Qashqai, παρέμεινε ισχυρή στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά, αλλά σχεδίασε παράλληλα την επόμενη μέρα. Τόσο με τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, όσο και με την παρουσίαση αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων όπως το Ariya.

 

OPEL – Δυναμική επιστροφή

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι μία από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη και παραδοσιακά ξεχωρίζει για τις καινοτόμες ιδέες, αλλά και την ποιότητα των αυτοκινήτων της. Η προηγούμενη δεκαετία αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο για να επιστρέψει η Opel δυναμικά, κάτω από τη σκέπη πλέον του Ομίλου Stellantis. Επένδυσε στην κατηγορία των SUV, με τα Crossland και Mokka, αλλά και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως η ηλεκτροκίνηση, επιδεικνύοντας τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρας της. To πλάνο της Opel για το μέλλον, έχει ως αιχμή του δόρατος το νέο Astra, αλλά και τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Μέχρι το 2024 όλα τα μοντέλα της γκάμας της θα διαθέτουν μία εκδοχή του είδους, ενώ έως το 2028 σχεδιάζει να διαθέτει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα στην Ευρώπη.

 

PEUGEOT – Η νέα εποχή

Η γαλλική φίρμα ουσιαστικά μεταμορφώθηκε και άλλαξε status μέσα σε μία δεκαετία. Δείγμα γραφής αποτέλεσε το 3008, αναδεικνύοντας πλέον τον premium χαρακτήρας της μάρκας. Τα τελευταία χρόνια η Peugeot αναβαθμίστηκε, με τα μοντέλα της να αποκτούν πολυτέλεια, σύγχρονη τεχνολογία, αλλά διατηρώντας βασικές αρχές που την καθιέρωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Επένδυσε στην κατηγορία των SUV, με τα 3008 και 2008, ενώ δεν γύρισε την πλάτη σε παραδοσιακές κατηγορίες, με τις νεότερες γενιές των 208 και 308. Μέλος του Ομίλου Stellantis η Peugeot ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, επενδύοντας και στην ηλεκτροκίνηση. Τεχνολογία που ήδη διαθέτει στη γκάμα της, είτε σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, είτε σε plug-in hybrid.

 

PORCSHE – Το αίμα νερό δεν γίνεται…

Ο θρυλικός κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων από τη Γερμανία, αντιμετώπισε με διορατικότητα την αλλαγή στην αυτοκίνηση την τελευταία δεκαετία. Η καινοτομία και η κορυφαία τεχνολογία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της Porsche, τους οδήγησε στο να ασπαστούν την αλλαγή που έρχεται, χωρίς όμως να ξεχνούν το παρελθόν. Η 992 αποτελεί ίσως την καλύτερη εκδοχή της 911, ενώ με μοντέλα όπως η Macan και η Cayenne μεγιστοποίησε τον αριθμό πωλήσεων της. Την ίδια ώρα, όμως, επένυδσε στις υβριδικές τεχνολογίες, και φυσικά την ηλεκτροκίνηση, με την Taycan να είναι το ηλεκτρικό όχημα που όλοι ονειρεύονται…

 

RENAULT – Γαλλική φινέτσα και ευρηματικότητα

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία παραδοσιακά συγκαταλεγόταν ανάμεσα σε αυτές που πρωτοπορούσαν και καινοτομούσαν. Την προηγούμενη δεκαετία ενισχύθηκε μέσα από τη συμμαχία με τις Nissan και Mitsubishi, αυξάνοντας τη δυναμική της. Με μοντέλα όπως το Clio έμεινε πιστή στις παραδόσεις της, ενώ φυσικά ακολούθησε τις τάσεις της εποχής αποκαλύπτοντας ξεχωριστές προτάσεις όπως το Captur και προσφάτως το Arkana. Την ίδια ώρα, δεν έμεινε αμέτοχη στην αλλαγή, επενδύοντας στις υβριδικές τεχνολογίες και βέβαια στην ηλεκτροκίνηση. Η Renault έχει εξελίξει κατασκευές του είδους εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πλέον στοχεύει να κυριαρχήσει και στις mainstream κατηγορίες. Το Megane E-Tech είναι μία πρώτη γεύση για όσα θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

 

SEAT – Ισπανική επέλαση

Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Την προηγούμενη δεκαετία, η Seat ενίσχυσε την εικόνα των μοντέλων επάνω στα οποία βασίζει τη δυναμική της. Τα Ibiza και Leon εκσυγχρονίστηκαν, διατηρώντας το μεσογειακό ταμπεραμέντο που διέκρινε παραδοσιακά τα μοντέλα της ισπανικής εταιρείας. Με δεδομένη την έξαρση των SUV και crossover, ακολούθησε την τάση της εποχής με τα Arona και Ateca, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την επόμενη μέρα. Κάτι που περιλαμβάνει προσιτές ηλεκτρικές κατασκευές και τη στροφή σε νέες αγορές, όπως αυτής της Κίνας.  

 

SKODA – Εκσυγχρονισμός!


Η σχέση τιμής/αξίας ήταν το στοιχείο που χαρακτήριζε τη Skoda. Οι δημιουργίες του τσέχικου εργοστασίου διακρίνονταν για την ποιότητα τους, παραμένοντας προσιτές στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. Η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίστηκε από τον εκσυγχρονισμό της γκάμας, τόσο σε πληθώρα μοντέλων με νέα θελκτική φιλοσοφία, όσο φυσικά και τεχνολογιών. Η είσοδος στην κατηγορία των SUV με τα Kamiq, Karoq και Kodiaq ήταν εντυπωσιακή, διατηρώντας φυσικά στο προσκήνιο μοντέλα όπως η εμβληματική Octavia. Την επομένη δεκαετία η Skoda Auto θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα, με επίκεντρο φυσικά την ηλεκτροκίνηση, κάτι που έχουμε ήδη διαπιστώσει με το Enyaq iV, αλλά και την επέκταση σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

 

SMART – Στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Η ιστορία που ξεκίνησε με την επιθυμία του CEO της Swatch, Nicolas Hayek, να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο με τα σήματα της εταιρείας του, κατέληξε σε success story από τη στιγμή που η νεοφυής Smart αποκτήθηκε από τη Daimler. Την προηγούμενη δεκαετία, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έπεσε στα Fortwo και Forfour. Όμως, το σημείο μηδέν για τη Smart ήταν η μεταμόρφωση της σε μία εταιρεία που διαθέτει αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα της. Τα Fortwo και Forfour απέκτησαν τον κωδικό EQ, ερχόμενα έτσι σε αρμονία με τα μοντέλα της Mercedes-Benz. Η επόμενη μέρα θέλει την Smart να μένει πιστή στο πλάνο της ηλεκτροκίνησης, επεκτείνοντας τη γκάμα της, με αυτοκίνητα όπως η ηλεκτρική SUV πρόταση της γερμανικής εταιρείας.

 

SUBARU – Πιστή στις αξίες της

Από την ημέρα σύστασης της, η Fuji Heavy Industries και τα μοντέλα της ξεχώριζαν για τις τεχνολογικές τους επιλογές και λύσεις. Οι boxer κινητήρες και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης στους τέσσερις τροχούς, είναι κάποια από τα στοιχεία που την καθιέρωσαν. Η ιαπωνική εταιρεία τα προηγούμενα δέκα χρόνια έδωσε ιδιαίτερη βάση στα SUV μοντέλα της, με τα XV, Outback και φυσικά το Forester να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές όσων αναζητούν αυτοκίνητα με σημαντικές εκτός δρόμου ικανότητες. Έμφαση δόθηκε στην ποιότητα, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας, επικεντρώνοντας όμως το βλέμμα της στο μέλλον. Και το αμιγώς ηλεκτρικό Solterra αποτελεί το όραμα της ιαπωνικής εταιρείας για την επόμενη μέρα.  

 

SUZUKI – Οικολογική συνείδηση

Η Suzuki μέχρι και σήμερα διακρίνεται για την αξιοπιστία, την πρακτικότητα, αλλά και την ελευθερία στις μετακινήσεις που προσφέρουν τα αυτοκίνητα της. «Μικρότερα, ελαφρύτερα, ταχύτερα και με λιγότερους πόρους» είναι η βασική αρχή που καθιέρωσε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, δίνοντας έμφαση στο οικολογικό της προφίλ. Οι υβριδικές τεχνολογίες είναι σήμερα διαθέσιμες σε όλα τα μοντέλα της, με τη γκάμα της να περιλαμβάνει τα crossover Vitara, S-Cross και Ignis, τα οποία και έχουν καθιερωθεί ως οχήματα ελευθέρου χρόνου. Φυσικά, δεν λείπει και το άκρως επιτυχημένο Swift που αποτελεί ένα από τα best seller της Suzuki παραπάνω από μία δεκαετία.

 

TESLA  Game changer

Η αμερικανική εταιρεία κατάφερε την προηγούμενη δεκαετία να μετατραπεί από μία νεοφυής εταιρεία σε έναν κολοσσό της αυτοκίνησης. Το όραμα του Elon Musk για την ηλεκτροκίνηση βρήκε ρεαλιστική εφαρμογή μέσα από τα μοντέλα της Tesla, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει περιορισμούς. Χιλιομετρικούς και πρακτικούς. Το Model S αποτέλεσε το πρώτο δείγμα γραφής, αλλά τα Model 3 και Y ήταν τα μοντέλα που εκτόξευσαν την Tesla. Ήδη σε κάποιες αγορές βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων, με τον Musk να έχει ήδη ξεκινήσει την επεκτατική του πολιτική στην Ευρώπη. Και με το μελλοντικό λανσάρισμα του μικρότερου και προσιτού Model 2, η Tesla αναμένεται να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της στη γηραιά ήπειρο.

 

TOYOTA - Νέα σελίδα

Ο ιαπωνικός κολοσσός παρέμεινε προσηλωμένος σε βασικές αξίες, όπως η ποιότητα κατασκευής, η αξιοπιστία και φυσικά η πρωτοπορία στην υβριδική τεχνολογία. Η Toyota εξέλιξε τα υβριδικά της σύνολα και ουσιαστικά τα ενσωμάτωσε σε όλα τα μοντέλα της γκάμας της. Η τελευταία εμπλουτίστηκε με νέα αμαξώματα, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο Yaris Cross. Σήμερα, έχοντας καθιερωθεί στην υβριδική τεχνολογία, ετοιμάζει την είσοδο της στην ηλεκτροκίνηση. Το bZ4X είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της Toyota, αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερα από 15 μέχρι το 2030!

 

VOLKSWAGEN -  Εmobility!

H προηγούμενη δεκαετία αποδείχθηκε κομβική για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Volkswagen παραμένει στην κορυφή της προτίμησης του αγοραστικού κοινού, προσφέροντας ποιοτικά τεχνολογικά προηγμένα μοντέλα, αλλά το dieselgate οδήγησε σε μία ραγδαία μεταμόρφωση της. Προβάλλοντας τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, έκανε την είσοδο της στην ηλεκτροκίνηση, λανσάροντας τη σειρά ID. Σε χάτσμπακ και SUV αμάξωμα, η γερμανική εταιρεία δημιούργησε πρακτικά ηλεκτρικά μοντέλα, χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα, εμπλουτίστηκε η γκάμα της, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα! SUV κάθε μεγέθους, εντυπωσιακά σεντάν, αλλά και φυσικά το αειθαλές Golf. Το οποίο έχει φτάσει αισίως στην 8η γενιά του. Σήμερα, στόχος του Ομίλου VW είναι ο μετασχηματισμός από κατασκευαστή αυτοκινήτων σε πάροχο λύσεων κινητικότητας.

 

VOLVO – Με γνώμονα το περιβάλλον

Από την ίδρυση της η Volvo κατασκευάζει αυτοκίνητα με γνώμονα την ποιότητα, την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η καινοτόμα σουηδική εταιρεία την προηγούμενη δεκαετία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, έχοντας σήμερα μεγαλύτερο αντίκτυπο στο νεανικό κοινό. Το XC60 αρχικά, και εν συνεχεία το XC40 άλλαξαν το προφίλ της εταιρείας, διατηρώντας την κορυφαία τεχνολογία που διακρίνει τη Volvo. Η έντονη οικολογική συνείδηση της σουηδικής εταιρείας, την έβαλε νωρίς στην ηλεκτροκίνηση, προσφέροντας κατασκευές του είδους στο επιτυχημένο αμάξωμα του XC40. Αυτό, όμως, είναι μόνο η αρχή. Βλέπετε, μέχρι το 2030 το στρατηγικό της πλάνο αναφέρει ότι θα έχει μετατραπεί σε 100% ηλεκτρική μάρκα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...