Νέα συμφωνία για δίκτυο υδρογόνου στην Ελλάδα!

Σε μία μεγάλη συμφωνία, η οποία θα φέρει το υδρογόνο πολύ πιο κοντά σε όλους, προχώρησαν η ΕΛΙΝΟΙΛ και ο ΔΕΣΦΑ.

  • -
  • -
Νέα συμφωνία για δίκτυο υδρογόνου στην Ελλάδα!

Η ΕΛΙΝΟΙΛ διαθέτει ήδη εμπειρία στην προμήθεια καυσίμων σε πρατήρια, κάτι που θέλει να εκμεταλλευτεί ώστε να κάνει το ίδιο και με το καύσιμο που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, το υδρογόνο.

Ο ΔΕΣΦΑ, από τη μεριά του, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία δικτύων διανομής καθώς διαχειρίζεται και αναπτύσσει το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Δείτε ακόμα: Ford: O V8 δεν πέθανε. Θα τον σώσει το υδρογόνο

Οι δύο εταιρείες προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, λοιπόν, ώστε να συνδυάσουν τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο το οποίο θα καλύπτει μεγάλο ποσοστό της χώρας και θα φροντίζει για τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο, η ζήτηση του οποίου θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Το ελληνικό δίκτυο θα αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου το οποίο θα καλύπτει πολλές χώρες της Ευρώπης. Μέχρι τώρα στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή 23 κράτη.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου:

Πρόθεση συνεργασίας ΔΕΣΦΑ και ΕΛΙΝΟΙΛ στον τομέα του υδρογόνου

 Ο ΔΕΣΦΑ και η ΕΛΙΝΟΙΛ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) στο πλαίσιο του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για το «Υδρογόνο» (IPCEI Hydrogen). Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στο έργο, καθώς και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου που ενσωματώνουν ή δημιουργούν συνέργειες σχετικές με το IPCEI Hydrogen, στη βάση της κοινής τους κατανόησης για τη σημασία ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου και τη γενικότερη προώθηση της χρήσης του στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται πως ο ΔΕΣΦΑ υπέβαλε πρόσφατα πρόταση για το έργο EL24 – H2 Hellenic Network, που αφορά στην κατασκευή ενός περιφερειακού, ανοικτής πρόσβασης, υψηλής πίεσης δικτύου μεταφοράς καθαρού υδρογόνου κατά μήκος της ελληνικής επικράτειας. Σκοπός του H2 Hellenic Network, το οποίο έχει προεπιλεγεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του IPCEI Hydrogen, είναι η σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση σε όλη τη χώρα και ειδικότερα των σημείων παραγωγής που σήμερα βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας - μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την περιοχή από τη Θεσσαλονίκη έως την Καβάλα, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και ορισμένες βιομηχανίες εντάσεως υδρογόνου. Το έργο θα αποτελέσει την αφετηρία ενός αναπτυσσόμενου δικτύου υδρογόνου - τόσο σε εμβέλεια όσο και σε όγκο - που θα συνδέεται με πιθανούς εταίρους, οι οποίοι είτε παράγουν είτε καταναλώνουν υδρογόνο, στην Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες, συνιστώντας το ΝΑ τμήμα του European Hydrogen Backbone (EHB), της πρωτοβουλίας 23 ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς για την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταφοράς υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η ΕΛΙΝΟΙΛ, προμηθεύοντας με καύσιμα ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων ανεφοδιασμού και έχοντας ηγετική παρουσία στον εφοδιασμό της ελληνικής βιομηχανίας με υγρά και στερεά καύσιμα και λιπαντικά, στοχεύει να επεκτείνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα και στην παραγωγή και διανομή «πράσινου» υδρογόνου για οδικές μεταφορές και βιομηχανική κατανάλωση μέσω πρατηρίων καυσίμων ή αγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ και η ΕΛΙΝΟΙΛ εξετάζουν την εκπόνηση τεχνικών μελετών και μελετών σκοπιμότητας σε σχέση με το έργο, ενώ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανταλλάξουν πληροφορίες σε τομείς που περιλαμβάνουν:

  • Τις προβλέψεις ζήτησης και προσφοράς υδρογόνου, ιδίως όσον αφορά τους σχεδιαζόμενους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο της ΕΛΙΝΟΙΛ
  • Τις απαιτήσεις προδιαγραφών ποιότητας υδρογόνου από την ΕΛΙΝΟΙΛ.
  • Το πιθανό σημείο σύνδεσης και τεχνικές απαιτήσεις μεταξύ των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΕΛΙΝΟΙΛ και του αγωγού υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ.
  • Τους κανόνες και τον σχεδιασμό της αγοράς υδρογόνου.


Η αμοιβαία πρόθεσή των δύο εταιρειών για συνεργασία βασίζεται στην κοινή κατανόηση για τη σημασία της ανάπτυξης της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, καθώς αυτή θα επιταχύνει την πορεία προς την απανθρακοποίηση και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...