Ford: O V8 δεν πέθανε. Θα τον σώσει το υδρογόνο

Η Ford θέλει να κρατήσει ζωντανό τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και ψάχνει τη λύση στο υδρογόνο. Μήπως τη βρήκε τελικά;

  • -
  • -

Η Ford Αμερικής κατέθεσε αίτηση για πατέντα με την οποία γίνεται εφικτή η καύση υδρογόνου από κινητήρα εσωτερικής καύσης, με λίγες αλλαγές σε σχέση με τη σημερινή τους μορφή. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να δώσει περισσότερες επιλογές σε εκείνους που δε θέλουν να ακολουθήσουν την τάση της ηλεκτροκίνησης.

Ford

Το βασικό πρόβλημα αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει καύση υδρογόνου είναι ότι πρόκειται για ιδιαίτερα εύφλεκτο στοιχείο, οπότε είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο χρόνος στον οποίο θα γίνει η καύση του. Ο έλεγχός του είναι σημαντικός καθώς η ανάφλεξη θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, αν το καύσιμο αναφλεγεί νωρίτερα όπως έχει την τάση να κάνει το υδρογόνο, δημιουργούνται προβλήματα στον κινητήρα και μειωμένη παραγωγή ενέργειας.

Προκειμένου να λύσει αυτό το πρόβλημα η Ford (σύμφωνα με την αίτηση για την πατέντα) χρησιμοποιεί ψεκασμό ακριβείας για το υδρογόνο και επανακυκλοφορία καυσαερίων, ώστε να ελέγχει την ποσότητα του αέρα που θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στον κύλινδρο.

Δείτε ακόμα: To νέο Ford Ranger Raptor είναι ένα «κτήνος» [video]

 

Η πατέντα της Ford δε δείχνει ολόκληρο κινητήρα αλλά μόνο έναν κύλινδρο, όμως αυτό είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις. Από τη στιγμή που θα μπορεί να κάνει ελεγχόμενη καύση σε έναν κύλινδρο, δε θα είναι μακριά η στιγμή που θα καταφέρει να κάνει το ίδιο και σε ένα πολυκύλινδρο σύνολο.

Ford

Ποιος ξέρει, λοιπόν, ίσως οι V8 να έχουν ακόμα μέλλον και όσοι θέλουν να ακούν το μοτέρ και να νιώθουν τις δονήσεις του, ίσως να μπορούν να το κάνουν στο μέλλον με οικολογικό τρόπο, αλλά χωρίς να μειωθεί η απόλαυση.

Έρευνα σε παρόμοια κατεύθυνση κάνει και η Toyota η οποία δοκιμάζει την καύση υδρογόνου στους υπάρχοντες κινητήρες που εξοπλίζουν την Corolla, με ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την εργοστασιακή κατάσταση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...