Συνώνυμο της οδηγικής απόλαυσης και πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση; Μάντεψε την μάρκα

Η BMW πάντα κατάφερνε να συνδυάζει την πολυτέλεια με την απόλαυση στην οδήγηση, οπότε τώρα η ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης σε αυτά τα χαρακτηριστικά είναι περισσότερο από εύκολη.

  • -
  • -

H BMW αποτελεί την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον συνδυασμό χαρακτηριστικών όπως η πολυτέλεια, η άνεση, οι μοντέρνες τεχνολογίες και κυρίως, η κορυφαία οδική συμπεριφορά. Το πρώτο μοντέλο της BMW που φιλοξενήθηκε στα περιεχόμενα του GOCAR Magazine ήταν έτσι κι αλλιώς μια μικρή επανάσταση. Ήταν η έκδοση 316i της ολοκαίνουργιας τότε 6ης γενιάς της δημοφιλούς Σειράς 3. H πρώτη entry level 3άρα με υπετροφοδοτούμενο κινητήρα που υιοθετούσε τη λογική του downsizing συνδυάζοντας κορυφαία απόδοση και μέγιστη οικονομία.

Η πραγματική επανάσταση όμως την οποία καταγράψαμε μέσα από δεκάδες άρθρα και δοκιμές νέων μοντέλων στα 100 τεύχη GOCAR Magazine ήταν ο εξηλεκτρισμός της μάρκας ενώ ταυτόχρονα το οδηγοκεντρικό DNA της διατηρείται αναλλοίωτο. Η BMW έκανε την ηλεκτροκίνηση δημοφιλή στο ευρύ κοινό με το πρωτοποριακό i3. Και σήμερα, το λανσάρισμας της ηλεκτρικής σπορ μπερλίνας i4 βάζει την ηλεκτροκίνηση στην καρδιά της μάρκας.

Μια ολοκληρωμένη γκάμα

Γνωρίζοντας τι ακριβώς είναι αυτό που ζητούν οι αγοραστές, η BMW προσαρμόζει τη γκάμα της ώστε να βρίσκεται πάντα στην κορυφή των επιλογών. Μοντέλα όπως η Σειρά 1 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξαιρετικά επιτυχημένης τακτικής. Το premium hatchback στην τελευταία του γενιά έγινε πρακτικότερο και πιο οικονομικό από ποτέ, διατηρώντας και στην προσθιοκίνητη εκδοχή του τον fun to drive χαρακτήρα του. Με παρόμοιο τρόπο, η BMW διέγνωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για περισσότερα SUV σε κάθε κατηγορία διαστάσεων και έτσι διεύρυνε τη γκάμα της με αυτοκίνητα ιδιαίτερης σχεδίασης που συνδυάζουν πρακτικότητα, δυναμισμό και εκλεπτυσμένη αισθητική. Από την compact Χ1 έως και την πληθωρική X7, όλα τα μέλη της σειράς X προσφέρουν μια δυναμική εμπειρία οδήγησης σε όλες τις συνθήκες χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση και στην πολυτέλεια.

Η επιτυχημένη πορεία προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό

Πολύ πριν η ηλεκτροκίνηση γίνει παγκόσμιο trend, η BMW βλέποντας μακριά πρωτοπόρησε ιδρύοντας το Division BMW i, το 2010. Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν το εντυπωσιακό i3. Ένα ηλεκτρικό compact μοντέλο που παρουσιάστηκε πριν από σχεδόν μία δεκαετία, με τεχνολογία η οποία ακόμη και σήμερα φαντάζει φουτουριστική. Το καινοτόμο σασί ήταν φτιαγμένο από ανθρακονήματα (CFRP) με αλουμινένια υποπλαίσια και πάνελ αμαξώματος από συνθετικά υλικά πλαίσιο. Το συνολικό βάρος δεν ξεπερνούσε τα 1.200 κιλά. Και η καλύτερη απόδειξη για το πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν, είναι το γεγονός ότι παραμένει στην αγορά μέχρι και σήμερα, ως το απολύτως κορυφαίο μικρό ηλεκτρικό. Στον δρόμο προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό, τα αποδοτικά υβριδικά μοντέλα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ηλεκτρικής ταυτότητας της μάρκας. Η είσοδος της BMW στη συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν εντυπωσιακή, αντάξια του μεγέθους και του χαρακτήρα της.

Το συναρπαστικό supercar i8 ήταν το πρώτο Plug-In Hybrid της μάρκας και άφησε στόματα διάπλατα ανοιχτά σε όλο τον πλανήτη, τόσο με την εμφάνιση όσο και με τις δυνατότητες του. Και ήταν αυτό που έθεσε την τεχνολογική βάση για τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά κινητήρια σύνολα που εξελίχθηκαν για κάθε σχεδόν μοντέλο. Τα αυτοκίνητα της BMW που φέρουν το χαρακτηριστικό «e» στο όνομά τους συνδυάζουν τα καλύτερα δύο κόσμων, προσφέροντας καθημερινές μετακινήσεις μηδενικών ρύπων χάρη στη μεγάλη ηλεκτρική τους αυτονομία χωρίς το άγχος της περιορισμένης εμβέλειας στο ταξίδι.

Ηλεκτρικός πυρήνας

Η ηλεκτρική γκάμα της BMW σήμερα περιλαμβάνει μοντέλα που είναι σημαντικά για την αγορά, συνολικά. Και ταυτόχρονα μιλούν αγγίζουν το συναίσθημα, μιλούν στην καρδιά του κοινού της μάρκας. Το πρώτο ηλεκτρικό Sports Activity Vehicle (SAV), η iX3, ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες που συνδυάζουν την οδήγηση χωρίς εκπομπές ρύπων με την απόλυτη άνεση και ασφάλεια σε κάθε είδους δρόμο. Με κορυφαίες επιδόσεις, δυναμική συμπεριφορά και προσαρμόσιμο χαρακτήρα για το αστικό περιβάλλον ή μακρινά ταξίδα.

Η νέα, πληθωρική iX προσφέρει όλα τα παραπάνω στον υπερθετικό βαθμό. Ένα μοντέλο που προσφέρει ασύγκριτη άνεση, ευρυχωρία και κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις, σε συνδυασμό με το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα BMW xDrive. Με δύο κινητήρες και συνολική ισχύ έως 619 ίππους, για ασύγκριτη οδηγική απόλαυση μηδενικών ρύπων, σπορ ευελιξία και ασυναγώνιστη αυτονομία. Όπως ακριβώς αρμόζει στην ηλεκτρική και συνάμα προηγμένη τεχνολογικά ναυαρχίδα της γκάμας.

Οι σπορ μπερλίνες ήταν ανέκαθεν ο πυρήνας της γκάμας της BMW. Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία έρχεται σήμερα η εντυπωσιακή i4 να βάλει την ηλεκτροκίνηση στην καρδιά της μάρκας. Και των οπαδών της.

Πρόκειται για ένα τετράθυρο gran coupé που συνδυάζει την ευρυχωρία και την πρακτικότητα, με τις σπορ ικανότητες για τις οποίες φημίζεται η BMW και αυτονομία για μεγάλα ταξίδια. Ένα ηλεκτρικό μοντέλο που έχει σχεδιαστεί με έμφαση στις δυναμικές επιδόσεις, πατώντας σε μία ευέλικτη πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε για να υποδεχτεί αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης.

Η απόδοση που φτάνει τους 544 ίππους στην κορυφαία 4κίνητη έκδοση i4 M50, και οι επιδόσεις ανταγωνίζονται αυτές των supercars, με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,9”. Στην δικίνητη έκδοση eDrive40 η αυτονομία φτάνει έως 590 km.

Η κορυφαία εκδοχή της i4 είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο με τη φροντίδα του Μ Division. Εκτός από κορυφαίες επιδόσεις, η οδική συμπεριφορά και η συνολική αίσθηση στο δρόμο είναι αντάξια του ειδικού βάρους του σήματος Μ.

Αισιοδοξία για το μέλλον με γνώμονα την βιωσιμότητα

Ο εξηλεκτρισμός των συστημάτων κίνησης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τομέα D-ACES (Design, Autonomous, Connected, Electrified & Services/Shared) όπως ορίζεται στη στρατηγική NUMBER ONE > NEXT. Η μάρκα παραμένει φυσικά προσηλωμένη στη γνήσια οδηγική απόλαυση και τα κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά. Πακεταρισμένη με εκφραστική σχεδίαση και προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν σε επίπεδο λειτουργίας και πληροφόρησης / ψυχαγωγίας, όπως επιβάλλει το σύγχρονο lifestyle. Για το BMW Group η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρικό θέμα της στρατηγικής για το μέλλον και ένα θέμα στο οποίο δεν κάνει καμία παραχώρηση. Ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής αξιολογείται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς: Από την προμήθεια πρώτων υλών, την παραγωγή και τη λειτουργική ζωή του οχήματος, μέχρι το στάδιο της ανακύκλωσή του. Σήμερα το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός plug-in hybrid μοντέλου είναι ήδη αισθητά χαμηλότερο από αυτό ενός συμβατικού οχήματος.

Με ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα, η BMW υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης. Στο άμεσο μέλλον η στρατηγική για εξηλεκτρισμό θα διευρυνθεί με τα 25 ηλεκτρικά μοντέλα να είναι ο στόχος ήδη για την επόμενη χρονιά. Έχοντας θέσει τις βάσεις με μία εξαιρετική πορεία μέχρι σήμερα, η αισιοδοξία για το μέλλον είναι αδιαμφισβήτητη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...