Θέλεις ηλεκτρικό με μεγαλύτερη αυτονομία; Άκου Μπετόβεν!

Με την ακρόαση κλασσικής μουσικής κατά την οδήγηση, η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνεται μεγαλύτερη. Ποια μουσική λέτε ότι έχει τη χειρότερη επίδραση;

  • -
  • -

Μπορεί να φαίνεται σαν αργοπορημένο πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Η Kia έκανε όντως τη σχετική έρευνα και ανακάλυψε ακριβώς αυτό, ότι αν ο οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ακούει Μπετόβεν, τότε θα καταφέρει να καλύψει περισσότερα χιλιόμετρα μέχρι να χρειαστεί και πάλι φόρτιση η μπαταρία του.

Το αυτοκίνητο της έρευνας

Η έρευνα έγινε με τη χρήση του νεότερου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου που διαθέτει στην γκάμα της η Kia, του EV6 στην έκδοση GT-Line S. Το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με το κορυφαίο σύστημα ήχου Meridian Audio το οποίο περιλαμβάνει 14 ηχεία.

Μπετόβεν

Η δοκιμή η οποία έγινε αφορούσε την οδήγηση από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν βρεθεί ποτέ ξανά πίσω από το τιμόνι ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη ζωή τους. Το ηχοσύστημα είχε ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις και η ένταση είχε οριστεί στο ίδιο επίπεδο, με τους οδηγούς να μην έχουν τη δυνατότητα να την αυξομειώσουν.  Έτσι, η μόνη διαφορά ανάμεσά τους ήταν το μουσικό κομμάτι που άκουγαν.

Η διαδρομή

Η διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν ήταν προκαθορισμένη και είχε 29 km μήκος. Σε αυτή περιλαμβάνονταν αστικοί δρόμοι, περιαστικοί , ανοιχτές ευθείες και επαρχιακό δίκτυο με πολλές στροφές. Όσο οι οδηγοί ήταν πίσω από το τιμόνι του Kia EV6 GT-Line S φορούσαν μία Empatica E4, δηλαδή μία φορητή συσκευή η οποία παρακολουθεί βιομετρικά χαρακτηριστικά όπως οι παλμοί της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση κ.α.

Δείτε ακόμαΗλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο μειώνεται η αυτονομία στο κρύο;

Τα τραγούδια που άκουσαν οι οδηγοί

Ακολουθεί η λίστα με τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για να ακούσουν οι διάφοροι οδηγοί. Tycho – Awake, Adele – Hello, The Weeknd – Blinding Lights, Anna Meredith – Nautilus, Kanye West – Fade και Beethoven – Συμφωνία No. 9 σε Ρε ελάσσονα Op. 125.

Μπετόβεν

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Αυτό που παρατηρήθηκε μετά τις παραπάνω δοκιμές ήταν ότι το άκουσμα της μουσικής του Μπετόβεν είχε ως αποτέλεσμα πιο ήρεμη οδήγηση, άρα και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Αντίθετα, σε τραγούδια με πιο υψηλό τέμπο όπως το Blinding Lights του The Weeknd η οδήγηση γινόταν πιο έντονη και η κατανάλωση αυξανόταν. Όσον αφορά το Hello της Adele είχε ένα ενδιάμεσο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, μετά την κάλυψη των 29 km η αυτονομία είχε μειωθεί κατά 36,17 km. Από αυτά η κλασική μουσική ευθυνόταν μόλις για το 7,7%, οι μπαλάντες για το 13,3%, ενώ η πιο «ανεβαστική» μουσική για το 23,6%.

Μπετόβεν

Αυτό που παρατηρήθηκε, λοιπόν, ήταν ότι τα είδη μουσικής είχαν διαφορετική επίδραση σε βιομετρικά στοιχεία των οδηγών όπως την ηλεκτροδερματική δραστηριότητα και τη ροή του αίματος. Όσο αυξάνονταν οι τιμές αυτών των στοιχείων, τόσο πιο επιθετική γινόταν η οδήγηση, άρα τόσο χαμηλότερη ήταν η αυτονομία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα σχετικά με τα ηλεκτρικά έχουν εφαρμογή και στα θερμικά αυτοκίνητα, απλά εκεί πρόκειται για αυξομείωση της κατανάλωσης καυσίμου και όχι της αυτονομίας.

Περιμένατε αυτά τα δεδομένα; Θα αλλάζατε μουσική για να καταναλώνετε λιγότερο καύσιμο ή/και να έχετε μεγαλύτερη αυτονομία;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...