Τίτλοι τέλους για το Ford Mondeo

Στις 4 Απριλίου γράφτηκε η τελευταία σελίδα στην πορεία του Mondeo στην Ευρώπη, καθώς σταμάτησε η παραγωγή του μοντέλου.

  • -
  • -

Η αλλαγή των επιλογών που κάνουν οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων επηρεάζει και την γκάμα που προσφέρει η κάθε εταιρεία, οπότε ήταν αναμενόμενο ότι το Mondeo δε θα συνέχιζε την πορεία του στη Γηραιά ήπειρο.

Το τελευταίο Mondeo

Έτσι, στις 4 Απριλίου του 2022 βγήκε το τελευταίο Mondeo από τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της μάρκας στη Βαλένθια, το οποίο ήταν ένα γκρι με station wagon αμάξωμα.

Ford

Μάλιστα, πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία η Ford είχε ανακοινώσει ήδη από τον Μάρτιο του 2021. Πριν τη διακοπή παραγωγής και διάθεσης του μοντέλου στην ευρωπαϊκή αγορά, είχε προηγηθεί ακριβώς η ίδια κίνηση σε εκείνη της Αμερικής, ήδη από τον Αύγουστο του 2020.

Δείτε ακόμα: Ford: O V8 δεν πέθανε. Θα τον σώσει το υδρογόνο

Οι λόγοι που σταματάει το Mondeo στην Ευρώπη

Κοινό στοιχείο της απόφασης τόσο για την ευρωπαϊκή αγορά, όσο και για την αμερικανική είναι ότι η εταιρεία οδηγήθηκε σε αυτή επειδή άλλαξαν οι προτεραιότητες των αγοραστών. Μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων πλέον προέρχεται από τα SUV μοντέλα, ειδικά στην κατηγορία όπου τοποθετούνταν το Mondeo. Αυτό είχε συνέπεια να μειωθούν οι πωλήσεις κατακόρυφα.

Ford

Η πορεία των πωλήσεων

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του μοντέλου ήταν το 1997 με 322.716 μονάδες, ενώ και το 1998 ξεπέρασε τις 300.000 φτάνοντας τις 310.809 αυτοκίνητα. Από εκεί και μετά η πορεία ήταν σε γενικές γραμμές καθοδική με το 2021 να είναι με διαφορά η χειρότερη, αφού καταγράφηκαν μόλις 13.481 πωλήσεις.

Το μέλλον είναι στην Κίνα

Το Ford Mondeo θα αποκτήσει και πέμπτη γενιά, όμως αυτή θα παράγεται στην Κίνα και θα προορίζεται αποκλειστικά για την τοπική αγορά, καθώς εκεί η ζήτηση για μοντέλα όπως το Mondeo είναι ισχυρή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...