Αυτά τα diesel απαγορεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιατί να μην αγοράσεις μεταχειρισμένο diesel χρονολογίας πριν του 2010

  • -
  • -

Θυμάστε πως μέχρι και πριν από περίπου μία δεκαετία, απαγορευόταν να έχεις ΙΧ με diesel κινητήρα; Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για όσους ήθελαν να αποκτήσουν ένα οικονομικό αυτοκίνητο, κάτι που επιτέλους διορθώθηκε με την άρση αυτής της απαγόρευσης στα τέλη του 2011. Βέβαια, σύμφωνα με τον νόμο 4030/2011, η άρση αφορούσε ουσιαστικά, όλα τα νέα μοντέλα που θα είχαν παραχθεί από εκείνη την χρονολογία κι έπειτα.

Δείτε 3 οικογενειακά diesel μοντέλα που δοκιμάσαμε πρόσφατα

Ποια πετρελαιοκίνητα δεν επιτρέπονται;

Ο συγκεκριμένος περιορισμός υπήρχε έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η χρήση οχημάτων με κινητήρες πετρελαίου παλαιότερης τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 50 του νόμου 4030/2011, βλέπουμε πως από την απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξαιρούνται τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους μέχρι τεσσάρων χιλιάδων (4.000) χιλιογράμμων και τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, η τεχνολογία των οποίων πληροί εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του Κανονισμού (ΕΚ) 715/2007 της 20ής Ιουνίου 2007 (EURO V και EURO VI) ή μεταγενέστερου.

Όποιος δηλαδή βλέπετε να κυκλοφορεί στις συγκεκριμένες περιοχές με πετρελαιοκίνητο όχημα χρονολογίας πριν του 2009 περίπου, πιθανότατα να το πράττει παράνομα, καθώς τα περισσότερα μοντέλα εκείνης της περιόδου και νωρίτερα δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές Euro 5, αλλά Euro 4 ή προγενέστερη.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση ελέγχου από την τροχαία;
troxaia

Εάν τώρα τύχει να σας σταματήσει η τροχαία για έλεγχο εντός των απαγορευμένων περιοχών με όχημα diesel που δεν πληροί τις προδιαγραφές, μπορεί να σας βεβαιωθεί διοικητικό πρόστιμο 147 ευρώ και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας για ένα μήνα.

Τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει η χρήση ενός οχήματος προδιαγραφών Euro 4 ή προγενέστερης γενιάς εντός των απαγορευμένων περιοχών;

Αν κυκλοφορεί κάποιος παράνομα με πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος, υπάρχει η πιθανότητα η ασφαλιστική του εταιρεία να μην τον καλύψει αν εμπλακεί σε ατύχημα ή απαιτηθεί να κάνει χρήση της κάλυψης κλοπής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη λεπτομέρεια συμπεριλαμβάνεται στους όρους του συμβολαίου, λέγοντας πως σε περίπτωση που το όχημα είναι προδιαγραφών Euro 1, 2, 3 ή 4, τότε η ασφαλιστική έχει το δικαίωμα να μην καλύψει τον οδηγό σε περίπτωση ατυχήματος που βρίσκεται εντός των περιφερειών Αττικής ή Θεσσαλονίκης

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...