Αργεί η οδική βοήθεια; Έρχεται η Περιφέρεια Αττικής

Κατά μέσο όρο καταγράφονται 4,5 συμβάντα την ημέρα μόνο στους δρόμους της Αττικής, με την αναμονή για οδική βοήθεια να είναι αρκετά μεγάλη.

  • -
  • -

Συγκρούσεις και μηχανικές βλάβες. Αυτές είναι οι συνηθέστερες αιτίες ακινητοποίησης των αυτοκινήτων στους δρόμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, την ημέρα καταγράφονται 4,5 συμβάντα, με την αναμονή για οδική βοήθεια να διαρκεί από 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Η πιο επιβαρυμένη από κυκλοφοριακής πλευράς οδική αρτηρία του λεκανοπεδίου δεν είναι άλλη από τη λεωφόρο Κηφισού. Εκεί, η αναμονή των οδηγών αν το αυτοκίνητό τους ακινητοποιηθεί μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Πώς επιχειρεί να βελτιώσει την κατάσταση η Περιφέρεια;

Προκειμένου να συνδράμει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει στην υπηρεσία ειδικά οχήματα κλειστού τύπου, τα οποία κάνουν περιπολίες στη λεωφόρο Κηφισού.

Τα van λαμβάνουν θέση πριν από τον τόπο του συμβάντος και μέσω της πινακίδας μεταβλητών μηνυμάτων προειδοποιούν τους οδηγούς εγκαίρως για το περιστατικό, ώστε να μειώσουν ταχύτητα και να έχουν επαυξημένη προσοχή. Στη συνέχεια παρεμβαίνουν για την απομάκρυνση των οχημάτων που έχουν πρόβλημα, παρέχουν βοήθεια στους οδηγούς και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μένει ανοιχτή η λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα ενημερώνουν το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής το οποίο στη συνέχεια ενημερώνει τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

road safety

Επισημαίνεται πως τα ειδικά βαν είναι στελεχωμένα με καταρτισμένο προσωπικό και είναι εξοπλισμένα με πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, τεχνικά συστήματα φωτεινής και ηχητικής προειδοποίησης, ασύρματη επικοινωνία, GPS καθώς και πλήρη σειρά εργαλείων και υλικών πυρόσβεσης και απορρόφησης λιπαντικών από το οδόστρωμα.

Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο και έχει συνδράμει αποτελεσματικά τόσο στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων όσο και στην βοήθεια των χρηστών του οδικού δικτύου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω βλάβης του οχήματος (μηχανική βλάβη ή κλαταρισμένο λάστιχο ή ακόμη και από έλλειψη καυσίμου) αλλά και σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος τηλεφωνικός αριθμός για έκτακτη ανάγκη στο δρόμο

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συνεργεία και τους αναδόχους αντίστοιχων έργων της Περιφέρειας Αττικής, τα οχήματα οδικής ασφάλειας συνεισφέρουν αποφασιστικά στην εποπτεία του οδικού δικτύου και στην αποκατάσταση βλαβών και επικινδυνοτήτων.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πιλοτικά για το συγκεκριμένο σημείο εδώ και έναν χρόνο. Στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλα σημεία που παρουσιάζεται έντονος κυκλοφοριακός φόρτος, ώστε να μην παρεμποδίζεται επί μακρόν η κυκλοφορία και να μην προκαλούνται συμφορήσεις ή επιπλέον ατυχήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...