Ανατροπή! Θα καθυστερήσει η απαγόρευση των θερμικών αυτοκινήτων

Ανατροπή στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση πώλησης θερμικών αυτοκινήτων φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις.

  • -
  • -

Στις 4 Νοεμβρίου του 2021 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι από το 2030 και μετά στην Ελλάδα δε θα πωλείται κανένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Μετά, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλα ανατράπηκαν.

Ο πόλεμος φέρνει ανατροπές

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίναξε την τιμή της ενέργειας σε κάθε μορφή, ενώ ταυτόχρονα ανάγκασε την Ευρώπη να λάβει άμεσες αποφάσεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αποτέλεσμα αυτών είναι η πολιτική σχετικά με την απαγόρευση των θερμικών αυτοκινήτων και την προώθηση των ηλεκτρικών να μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο.

Απαγόρευαη

Έτσι, πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται να ανακοινωθεί αναβολή της απαγόρευσης πώλησης θερμικών αυτοκινήτων. Η νέα χρονολογία που θα γίνει αυτό μπορεί να είναι οποιαδήποτε, από το 2031 μέχρι και το 2035. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να πάει για μετά το 2035, λόγω του σχεδίου «Fit for 55» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε ακόμα: Ποιες εταιρίες υποσχέθηκαν να «εξαφανίσουν» βενζίνη και ντίζελ από την γκάμα τους;

Τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους που θέλει να πετύχει μέσα στα επόμενα χρόνια η Ε.Ε. Το σχέδιο περιλαμβάνει πάρα πολλούς τομείς. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρει ότι μέχρι το 2035 πρέπει να έχει απαγορευτεί η πώληση αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε όλες τις χώρες-μέλη.

Απαγόρευση

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς των μεταφορών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η απόφαση από το 2025 και μετά να είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά όλα τα νέα Eπιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) και ταξί, αλλά και το ένα τρίτο (1/3) των νέων οχημάτων που ταξινομούνται για σκοπούς μίσθωσης και εκμίσθωσης σε τρίτους. Αυτό αναμένεται να καθυστερήσει κατά 1-2 χρόνια. Ακόμα, το μέχρι τώρα ισχύον σχέδιο προβλέπει ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά, το αργότερο μέχρι το 2023, κάτι το οποίο επίσης αναμένεται να καθυστερήσει κατά 1-2 χρόνια.

Μπορεί να καθυστερήσει η απαγόρευση, όμως θα υπάρχουν θερμικά το 2030;

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί αυτό το περιθώριο που δίνει η κοινοτική νομοθεσία, επιτρέποντας στα θερμικά αυτοκίνητα να βρίσκονται στις αντιπροσωπείες για λίγο περισσότερο. Βέβαια οι αυτοκινητοβιομηχανίες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς προς την κατεύθυνση της κατάργησης των μη-ηλεκτρικών μοντέλων από την γκάμα τους.

Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής. Ακόμα και αν δοθεί παράταση στην απαγόρευση πώλησης, πόσα θερμικά αυτοκίνητα θα έχουν απομείνει ακόμα να πωλούνται;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...