Dacia Duster: Εκδρομή στον Παρνασσό με 50 ευρώ

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν κάνει απαγορευτικές τις εξορμήσεις αναψυχής, ελάχιστα αυτοκίνητα είναι αυτά που συμφέρουν. Το Duster παραμένει μια top επιλογή.

  • -
  • -

Οι μέρες που διανύουμε, με τις ανατιμήσεις σε σειρά βασικών προϊόντων να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, πυροδοτούμενες αυτήν τη φορά από τα νέα δεδομένα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι πραγματικά δύσκολες.

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν για αναψυχή, το σκέφτονται δύο και τρεις φορές. Κάποιοι δεν διστάζουν να βγάλουν κομπιουτεράκια, υπολογίζοντας ένα προς τα ένα τα έξοδα, καθώς ακόμη κι ένα διήμερο μπορεί να στοιχίζει πολύ ακριβά. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους οδηγούς δεν είναι άλλο από το κόστος των καυσίμων. Επίσης, κανείς δεν αμελεί τα διόδια, τα οποία ανάλογα τα χιλιόμετρα της διαδρομής, ανεβάζουν αρκετά το μπάτζετ.

Μια εξόρμηση χωρίς φαγητό και καφέ ξεπερνά τα 80 ευρώ

Για να μεταβείτε στον Παρνασσό για παράδειγμα, με την τιμή της βενζίνης να βρίσκεται στα 2,05 ευρώ το λίτρο, αν ξεκινήσετε από Αθήνα με ένα SUV που καίει κατά μέσο όρο 8 lt/100 km χρειάζεστε περίπου 16 lt. καυσίμου, καθώς η απόσταση είναι 200 km. Με απλά μαθηματικά, πρέπει να ξοδέψετε 33,5 ευρώ μόνο για να φθάσετε.

duster1

Αν υπολογίσουμε και την επιστροφή, το ποσό εκτινάσσεται στα 67 ευρώ. Στη διαδρομή όμως πρέπει να πληρώσετε και διόδια. Αυτά των Αφιδνών κοστίζουν 3,30€ και τα μετωπικά της Θήβας στον δρόμο προς Κάστρο τιμολογούνται στα 3,90€. Δηλαδή το πήγαινε – έλα αγγίζει τα 81,4€, μόνο για καύσιμα και διόδια, χωρίς να υπολογίσουμε το φαγητό και τον καφέ.

Πώς καταφέραμε να κερδίσουμε 30 ευρώ

Εμείς θελήσαμε να μετρήσουμε σε πραγματικές συνθήκες πόσο καίει το Dacia Duster με τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 Blue dCi των 114 ίππων και 260 Nm ροπής.

Το Duster ήταν τετρακίνητο, καθώς λόγω της κακοκαιρίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ήταν πολύ πιθανό να συναντούσαμε χιόνι και πάγο σε μεγάλο υψόμετρο, πριν τον Παρνασσό.
duster3

Το θέμα όμως δεν ήταν να διαπιστώσουμε πόσο ικανό είναι σε συνθήκες off-road το SUV της Dacia, αλλά πόσο οικονομικό. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν συνολικά τρία άτομα, με το πορτμπαγκάζ γεμάτο αποσκευές μεγάλου όγκου. Όσοι γνωρίζουν από σκι, αντιλαμβάνονται πόσο βάρος έχουν οι μπότες, τα πέδιλα και ο λοιπόν εξοπλισμός. Το τονίζουμε αυτό, διότι το αυξημένο βάρος, επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Κατά τη διαδρομή στην εθνική οδό κινούμασταν με ταχύτητα 120 – 130 km/h. Στον επαρχιακό, η μέση ωριαία ταχύτητα ήταν σαφώς μικρότερη, αλλά η πίεση στο γκάζι μεγαλύτερη. Παρά το βάρος, το πετρελαιοκίνητο Duster μας άφησε άναυδους με το πόσο οικονομικό είναι σε πραγματικές συνθήκες.duster4

Ξεκινήσαμε από την Αθήνα με γεμάτο ντεπόζιτο και επιστρέψαμε στη βάση μας με τη βελόνα του ρεζερβουάρ πάνω από τη μέση! Συνολικά κάψαμε 22 λίτρα, με τη μικτή κατανάλωση να ανέρχεται στα 5,5 lt/100 kmΓια καύσιμο δηλαδή, ξοδέψαμε 42,80€. 

Επίσης, υπήρχε ένα ακόμη όφελος αξίας 4,80€. Αυτό το πετύχαμε χάρη στη διαδρομή που ακολουθήσαμε. 
duster2
Συγκεκριμένα, αντί να βγούμε από Κάστρο και να περάσουμε από Ορχομενό, βγήκαμε στα πλευρικά διόδια της Θήβας όπου το κόστος είναι 1,50€, περάσαμε από Αλίαρτο, από εκεί στον περιφερειακό της Λιβαδειάς, στη συνέχεια ανηφορίσαμε προς Αράχωβα και καταλήξαμε στον Παρνασσό. 

Για διόδια μέσω των πλευρικών της Θήβας καταβάλλαμε συνολικό αντίτιμο αξίας 9,60€, οπότε το όλο ταξίδι μας στοίχισε στο σύνολο 52,40€.

Διαβάστε εδώ τη δοκιμή του Dacia Duster 1.5 Blue dCi 4WD

duster
Στα σημεία που συναντήσαμε χιόνι, ειδικά τις πρωινές ώρες, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα από πλευρας πρόσφυσης. Μάλιστα, δεν χρειάστηκε καν να εμπλέξουμε την τετρακίνηση, αποδεικνύοντας πως το Duster 1.5 Blue dCi 4WD, αποτελεί μια από τις ιδανικές επιλογές για ταξίδια και ειδικά σε χειμερινούς προορισμούς. 

Τελικά, η επιτυχία του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι τυχαία. Στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, από την Ελλάδα έως την Ελβετία, συγκαταλέγεται διαρκώς στα best seller.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...