Τι σημαίνει SUV - Ποια η διαφορά με τα crossover;

Διαβάζουμε για αυτά συνέχεια και πλέον, έχουν κατακλύσει την αγορά. Ποια είναι η σημασία τους, όμως;

  • -
  • -

Από τα αυτοκίνητα που παρουσιάζονται, τα πιο πολλά πλέον ανήκουν στις SUV και crossover κατηγορίες. Αν και τους όρους τους χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τη σημασία τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για έναν εξειδικευμένο όρο, οπότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνουν. Παρακάτω, ακολουθεί ένας οδηγός για το τι εστί SUV, ποια η διαφορά τους από τα crossover και ποια άλλη ονομασία μπορεί να συναντήσουμε.

Τι σημαίνει SUV;

Προέρχεται από το Sports Utility Vehicle και ουσιαστικά, περιγράφει ένα αυτοκίνητο με offroad χαρακτηριστικά αλλά φιλικό στην καθημερινή χρήση χαρακτήρα. Παλαιότερα τα SUV ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τετρακίνητα, σήμερα όμως, ισχύει ακριβώς το ανάποδο. Διαθέτουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος και στα ελληνικά, περιγράφονται ως «οχήματα ελεύθερου χρόνου». Διαφέρουν από τα offroad και εκτός δρόμου μοντέλα, καθώς τα τελευταία είναι πιο σκληροτράχηλα και εστιασμένα στην οδήγηση πέρα από την άσφαλτο, για αυτό και έχουν πολύ πιο περίπλοκη μετάδοση με «αργές» σχέσεις στο κιβώτιο, μπλοκέ διαφορικά, πλαίσιο τύπου σκάλας κλπ. Στον αντίποδα, τα απλά, καθημερινά SUV διατηρούν all around χαρακτηριστικά για να μπορούν να πατήσουν σε χωμάτινες και πιο απαιτητικές διαδρομές, αλλά να ανταποκρίνονται καλύτερα στην οικογενειακή χρήση και τα ταξίδια.

Ποια η διαφορά τους με τα crossover;

Κάποιοι θεωρούν ότι τα SUV και τα crossover είναι το ίδιο και το αυτό, όμως κάνουν λάθος. Όπως λέει και το όνομά τους, τα crossover ακροβατούν ανάμεσα σε δύο κατηγορίες. Κάποια υπερυψωμένα station wagon μοντέλα μπορούν να χαρακτηριστούν ως crossover, όπως και κάποια μικρά SUV τα οποία βασίζονται σε αντίστοιχα supermini και δεν έχουν τόσο… SUVίσιες αναλογίες, όπως για παράδειγμα το Hyundai Bayon. Ένα χαρακτηριστικό crossover είναι και το DS 4 το οποίο το βλέπεις σαν hatchback, αλλά έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και κάποια μαύρα προστατευτικά πλαστικά, ειδικά στην έκδοση Cross.

Δείτε ακόμη: Τι σημαίνουν τα αρχικά TSI που βλέπεις συνέχεια; 

Ναι αλλά υπάρχει και το SAV. Τι είναι;

Τα SAV είναι λιγότερο γνωστά αφού ο όρος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τη BMW. Η μάρκα με σήμα τη γαλανόλευκη προπέλα έχει μεγάλη παράδοση στην καλή οδική συμπεριφορά των αυτοκινήτων της και όταν άρχισε να κατασκευάζει SUV (τα πρώτα X5 και X3), ξεχώριζαν για τα δυναμικά τους χαρακτηριστικά, άρα και τον ασφάλτινο χαρακτήρα τους. Επίσης, τα λάνσαρε στην αγορά ως SAV, δηλαδή Sports Activity Vehicle. Έτσι έδινε έναν τόνο δραστηριότητας στην ονομασία τους, ως οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν από εκείνους που θέλουν να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούν κάποιες εκτός δρόμου ικανότητες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...