Τι σημαίνουν τα αρχικά TSI που βλέπεις παντού;

Τα τρία αυτά γράμματα τοποθετούνται στην πίσω πόρτα πολλών μοντέλων του Volkswagen Group από το 2006. Ξέρεις τι σημαίνουν;

  • -
  • -

Η θέα ενός αυτοκινήτου του Volkswagen Group στο δρόμο μας κάθε άλλο παρά σπάνια είναι. Με δεκάδες μοντέλα για κάθε ανάγκη και… πορτοφόλι, ο μεγάλος όμιλος πετυχαίνει πολύ καλές πωλήσεις και στη χώρα μας. Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει τα γράμματα “TSI” που βρίσκονται στο πίσω μέρος τους. Τι σημαίνουν όμως; Αρχικά, ξεκαθαρίζουν ότι το αυτοκίνητο που έχουμε μπροστά μας διαθέτει βενζινοκινητήρα.

Τα γράμματα προέρχονται από τη φράση Turbocharged Stratified Injection. Χρησιμοποιείται από το Volkswagen Group για να περιγράψει τους βενζινοκινητήρες με υπερτροφοδότηση (turbo) και άμεσο ψεκασμό καυσίμου, σε αντίθεση τον συμβατικό ψεκασμό πολλαπλών σημείων που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι κινητήρες του ομίλου. Αρχικά, αυτοί οι κινητήρες είχαν την ονομασία TFSI, με τα γράμματα να προέρχονται από ακριβώς τις ίδιες λέξεις και το “F” να αναφέρεται στο “Fuel” (καύσιμο). Αργότερα ο όμιλος αφαίρεσε το “F” από το όνομα και συνέχισε με σκέτο το TSI.

Ποιος ήταν ο πρώτος κινητήρας TSI;

Κάποιοι θα θυμούνται ότι το πρώτο μοτέρ που ήρθε με το όνομα TSI ήταν ο 1.4 TSI το 2006 με τους 170 ίππους. Γνωστός και ως “Twincharger” λόγω του διπλού συστήματος υπερτροφοδότησης (τούρμπο και κομπρέσορας), προκάλεσε έντονα την προσοχή αφού τόσα άλογα από «μόλις» 1.400 κυβικά εκατοστά φάνταζε εξωπραγματικό για την εποχή. Με μικρή χρονική διαφορά ακολούθησε και ο πιο «γήινος» Twincharger με τους 140 ίππους, διατηρώντας τη διπλή υπερτροφοδότηση, για να καταλήξει τελικά στον απλό TSI (μόνο με τούρμπο, χωρίς διπλή υπερτροφοδότηση) των 1.4 λίτρων με τους 122 ίππους (VW Golf) ή 125 ίππους (Leon, A3 κ.ά.).

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το SEAT Leon 2.0 TSI με τους 190 ίππους

Οι πιο παρατηρητικοί θα θυμούνται ότι τότε, στην γκάμα του VW Golf 5, οι TSI συνυπήρχαν με τους TFSI. Πρώτα ξεκίνησε να διατίθεται ο TFSI, ως η τούρμπο εκδοχή των ατμοσφαιρικών FSI και στη συνέχεια οι TSI κυριάρχησαν αφού έγιναν διαθέσιμοι σε πολλές διαφορετικές εκδοχές (1.0 λίτρο, 1.2 λίτρα, 1.5 λίτρα, 1.8 λίτρα, 2.0 λίτρα). Ο μόνος κατασκευαστής που συνεχίζει να χρησιμοποιεί το όνομα TFSI και δεν ονομάζει κανέναν κινητήρα της ως TSI, είναι η Audi.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ TFSI και TSI;

Στην πράξη, δεν υπάρχει καμία διαφορά στις τεχνολογίες των TSI και TFSI. Είναι απλώς ο τρόπος που η Audi, ως ο premium κατασκευαστής του ομίλου, διαχωρίζει τους κινητήρες της από εκείνους που χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες φίρμες (Volkswagen, Seat, Skoda), ακόμα κι όταν πρόκειται για ίδια ακριβώς κινητήρια σύνολα. Ωστόσο, υπάρχουν και κινητήρες TFSI που αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο της Audi, όπως ο πεντακύλινδρος 2.5 TFSITo συγκεκριμένο μοτέρ ήταν για πολλά χρόνια κάτω από το καπό ορισμένων πολύ ειδικών και ποθητών Audi (RS3, TT RS, RS Q3) και δεν το βρίσκαμε ούτε στις ακόμη πιο premium μάρκες του ομίλου. Μάλιστα όταν η Volkswagen θέλησε να τον τοποθετήσει στο νέο Volkswagen Golf R MK8 έφαγε... άκυρο από τη μάρκα με σήμα τα τέσσερα δαχτυλίδια. Η μόνη φίρμα που κατάφερε να πάρει το πεντακύλινδρο σύνολο ήταν η Cupra με το Formentor VZ5, αλλά για έκδοση περιορισμένης παραγωγής και σχετικά detuned, στους 390 ίππους. Θεωρητικά η Audi δεν έχει πια την αποκλειστικότητα, πρακτικά όμως, το Formentor με τον πεντακύλινδρο θα παραχθεί μόλις σε 7.000 κομμάτια, άρα δεν είναι μοντέλο κανονικής παραγωγής. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...