Τιμή βενζίνης: Θα μας ξαναβγάλει στους δρόμους η επιδότηση;

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει αναγκάσει τους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

  • -
  • -

Βλέποντας τις τιμές στα πρατήρια να αναγράφουν πάνω από 2,10 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη και άνω του 1,99 € για το πετρέλαιο κίνησης, οι πολίτες πραγματοποιούν μόνο τις αναγκαίες μετακινήσεις με τα οχήματά τους. Για να μεταβούν στη δουλειά τους, πολλοί είναι αυτοί που συνεννοούνται μεταξύ τους από την προηγούμενη μέρα και πηγαίνουν 3 και 4 άτομα στο αυτοκίνητο, μοιράζοντας τα έξοδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες εβδομάδες η κατανάλωση καυσίμων να σημειώνει μεγάλη πτώση. Στην περίπτωση της αμόλυβδης αγγίζει το 20% και σε αυτή του πετρελαίου κίνησης φθάνει το 35%. Η κατάσταση με τις ανατιμήσεις έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Θα έχουμε κουπόνια για βενζίνη;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως ο πολίτης, με την επιδότηση που ανακοινωθεί, θα πληρώνει μικρότερη τιμή από εκείνη της αντλίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους ενδέχεται να καλύπτουν και όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι και 30.000 ευρώ. Ο σχεδιασμός των μέτρων ενίσχυσης ολοκληρώνεται σήμερα, και την Τετάρτη 16 Μαρτίου ή την Πέμπτη 17 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν επίσημα τα μέτρα ενίσχυσης. Τόσο η βενζίνη όσο και το πετρέλαιο κίνησης θα είναι φθηνότερα σε σχέση με ό,τι πληρώνουμε σήμερα.

Δείτε ακόμη Γιατί στην Κύπρο η βενζίνη κάνει 1,40 €;

«Ο τρόπος ενίσχυσης δεν θα είναι ούτε πολύπλοκος, ούτε δύσκολος, θα είναι εύχρηστος. Μια αρκετά μεγάλη περίμετρος πολιτών θα πληρώνει -εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας ενίσχυσης που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο, μεθαύριο- ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από αυτά που φαίνονται στην τιμή της αντλίας σήμερα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Επιχειρούμε να κάνουμε ενδεχομένως και μία παρέμβαση σε ό,τι αφορά και στα επαγγελματικά, για να ενισχύσουμε και τον κόσμο που παράγει, γιατί και αυτός ο κόσμος δοκιμάζεται και μετακυλύει το κόστος στην κατανάλωση. Έχουμε ένα πάρα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα. Ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα. Περνάμε μέσα από συμπληγάδες. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε λελογισμένα, σώφρονα, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, χωρίς να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα», είπε ο κύριος Οικονόμου.

Επίσης, τόνισε ότι, «τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη. Ζούμε γεωπολιτικές εξελίξεις πρωτόγνωρες, οι οποίες αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Τα προβλήματα είναι μεγάλα για όλους. Οι δυνατότητες που υπάρχουν, όμως, δεν είναι απεριόριστες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που περνάμε αλλάζουν τη ζωή λιγότερο ή περισσότερο της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

Δείτε ακόμη Τα φτηνότερα πρατήρια καυσίμων στην περιοχή σας

Πιθανότατα, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της επιδότησης αφορά κάποιο «κουπόνι» βενζίνης, το οποίο θα χορηγείται μέσω ειδικής πλατφόρμας αντίστοιχης με αυτή για το επίδομα θέρμανσης, κατόπιν υποβολής των αποδείξεων κι αξιοποιώντας τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα για την επιστροφή ενός μέρους των εξόδων του δικαιούχου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...