Eπιδότηση στη βενζίνη και το diesel – Ποιοι θα τη λάβουν;

Το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση.

  • -
  • -

Με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2 λίτρα και το diesel να αγγίζει το 1.936 λτ., το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως προτεραιότητα την στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι η τιμή της βενζίνης «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων».

Το ΥΠΟΙΚ, όπως ανέφερε ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επίγνωση πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθεί να παρέμβει για την ελάφρυνση τους. Τα μέτρα που εξετάζονται και πιθανότατα να ανακοινωθούν έως την Παρασκευή 18 Μαρτίου αφορούν κυρίως τους ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, με τη χρήση κάποια μορφής επιστροφής φόρου ή με κουπόνι καυσίμων για τους εισοδηματικά αδύναμους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία επιδοτεί καύσιμα έως 50 λίτρα μηνιαίως.

Δείτε ακόμη Γιατί στην Κύπρο η βενζίνη κάνει 1,40 €;

Τα μέτρα θα είναι συγκρατημένα, αλλά ο κόσμος θα νιώσει τη στήριξη μετριασμού των επιπτώσεων, σύμφωνα με τον κύριο Οικονόμου. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί καμία οριζόντια στήριξη από την οποία θα επωφεληθούν οι πάντες, όπως για παράδειγμα μια γενική μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Με απλά λόγια, τα μέτρα θα εφαρμοστούν έως τον βαθμό που τα αντέχει η οικονομία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και έχουν ως επίκεντρο τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σε επόμενο στάδιο, θα προστεθούν έκτακτα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση των προτάσεων της Κομισιόν, ώστε να περιοριστεί η αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς της ενέργειας.

Βρείτε τα φτηνότερα πρατήρια καυσίμων στην περιοχή σας

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...