Γνωρίζετε ότι υπήρχαν… υγρές αντιολισθητικές «αλυσίδες»; [video]

Η ευρηματικότητα και η φαντασία των μηχανικών, μερικές φορές έχουν σαν αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρουσες εφευρέσεις. Οι «υγρές» αλυσίδες ήταν μια από αυτές.

  • -
  • -

Πώς θα σας φαινόταν αν το ίδιο σας το αυτοκίνητο ψέκαζε με ένα ειδικό υγρό τους τροχούς του, το οποίο θα έλινε το χιόνι και τον πάγο εξασφαλίζοντας αρκετή πρόσφυση για να κινηθείτε με ασφάλεια; Η General Motors σκέφτηκε αυτή την ιδιαίτερη ιδέα και την πέρασε στην παραγωγή το 1969, ως προαιρετικό εξοπλισμό στα περισσότερα μοντέλα της Chevrolet. H λογική ήταν να καθαρίζει τους τροχούς από το χιόνι και τον πάγο με το πάτημα ενός κουμπιού, έτσι ώστε να μη χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το ειδικό υγρό που ψεκαζόταν έμενε πάνω στην επιφάνεια βελτιώνοντας την πρόσφυση, ενώ ο μηχανισμός ήταν κρυμμένος μέσα στους θόλους των πίσω τροχών. Φυσικά υπήρχε και ένα μικρό ντεπόζιτο που ο οδηγός θα έπρεπε να το γεμίζει με το ειδικό υγρό ψεκασμού. Η τεχνολογία πέρασε στην παραγωγή το 1969 αλλά έμεινε ελάχιστα στους καταλόγους της εταιρείας.

Δείτε ακόμη: Υποχρεωτική η εξέταση τοποθέτησης αλυσίδων για το δίπλωμα οδήγησης 

Η ιδέα δεν «προχώρησε» και λίγοι ήταν αυτοί που την επέλεξαν από τη λίστα του έξτρα εξοπλισμού. Συνήθως την προτιμούσαν εκείνοι που αγόραζαν τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή μοντέλα. Εφοδίαζε τα αυτοκίνητα με κίνηση στον πίσω άξονα και για την εποχή, που τα χιονολάστιχα δεν είχαν τη σημερινή τεχνολογία -και αποτελεσματικότητα- φάνταζε μια καλή πρόταση. Δείτε το video με το διαφημιστικό σποτ της εποχής:

 

Δεν μπορούμε να ξέρουμε βέβαια, αν… έκανε δουλειά. Από εκείνους που το έχουν δοκιμάσει, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε ότι το σύστημα δούλευε εξαιρετικά και βοηθούσε πολύ στο χιόνι, άλλοι λένε ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ τι ισχύει, αλλά δεν παύει να είναι μια τεχνολογία που λίγοι γνωρίζουν!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...