Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι κλέφτες στην Ελλάδα;

Οι κλοπές αυτοκινήτων στη χώρα μας είναι χιλιάδες. Οι κακοποιοί ωστόσο δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένα μοντέλα.

  • -
  • -

Τα μικρότερα σε διαστάσεις αυτοκίνητα και ειδικότερα τα πόλης, είναι αυτά που ελκύουν τους δράστες. Ο λόγος είναι απλός και οφείλεται στο ότι όσο πιο εμπορικό και επιθυμητό από το αγοραστικό κοινό είναι ένα όχημα, τόσο πιο περιζήτητο γίνεται στα κυκλώματα των κλεφτών.

Με βάση τα στοιχεία των πραγματογνωμόνων σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 2021, πρώτο σε κλοπές την τελευταία δεκαετία είναι το Toyota Yaris, ένα μοντέλο που πρωταγωνιστεί μόνιμα στις πωλήσεις. Πολύ ψηλά στη λίστα των κλεφτών είναι και το MINI Cooper.  

Στα αγαπημένα αυτοκίνητα των κλεφτών συγκαταλέγεται και το smart fortwo κατασκευής έως το 2014, καθώς τα εξαρτήματά τους είναι πιο συνηθισμένα και εύκολα να πουληθούν. Μάλιστα επειδή μπορούν εύκολα να «σηκωθούν», τα φορτώνουν σε άλλα οχήματα όπως φορτηγά και τα πουλάνε ξανά με χαρτιά από τρακαρισμένα smart.

Πώς κλέβουν τα οχήματα

Οι κακοποιοί, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πολίτες μένουν αρκετές ώρες σπίτι λόγω κορωνοϊού, κλέβουν οχήματα χωρίς να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί. Τα περιστατικά κλοπών αυτοκινήτων γίνονται είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή την τυπική παραβίαση του οχήματος με μηχανικά μέσα, είτε μέσω σύγχρονης μεθοδολογίας, αξιοποιώντας το γνωστό ως «κλειδί αντίγραφο». Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον ο δράστης αντιγράφει το πρωτότυπο κλειδί του ιδιοκτήτη ακόμη κι αν ηλεκτρονικό, και, στη συνέχεια, όταν ο οδηγός απουσιάζει παραβιάζει με άνεση και χωρίς ανησυχητικούς θορύβους το όχημα.

thief2

Στα νέας γενιάς αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν τον επονομαζόμενο «κλώνο κλειδί». Αυτό το κλειδί εκπέμπει μια συχνότητα και όταν ο οδηγός πλησιάζει στο αυτοκίνητο, τότε το όχημα ξεκλειδώνεται και εκτρέπει την συχνότητα αυτή!

Tρόποι προστασίας του αυτοκινήτου

Αν και στο παρελθόν ο No1 τρόπος να προστατέψει κανείς το όχημα του ήταν η τοποθέτηση συναγερμού, πλέον είναι τόσο διαδεδομένος σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως αγνοούν τον ήχο του. Με τον συναγερμό να φαίνεται ανεπαρκής για προστασία των οχημάτων δημιουργήθηκαν πιο σύγχρονοι τρόποι με άλλοτε απλές και άλλοτε σύνθετες τεχνολογικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και οι δορυφορικές μονάδες GPS, που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο όχημα. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν ως σύστημα εντοπισμού του οχήματος και ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα από το κινητό του, να βλέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται το όχημα του.

thief1

Διαβάστε επίσηςKλοπές αυτοκινήτων: 2η στην Ευρώπη η Ελλάδα

Με την έξαρση των περιστατικών, γίνεται αντιληπτό πως για να απεμπλακούν οι οδηγοί από την αβεβαιότητα και το φόβο για ενδεχόμενη κλοπή του αυτοκινήτου τους, είναι σημαντικό να ασφαλίζουν το όχημα τους όχι μόνο με την υποχρεωτική από το νόμο βασικής ασφάλιση, αλλά με ένα πιο oλοκληρωμένο πακέτο που μπορεί να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από τα ανεπιθύμητα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων. Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η ελάχιστη υποχρεωτική από τον νόμο ασφάλεια αυτοκινήτου και περιλαμβάνει την κάλυψη Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων. Σε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης ο ασφαλισμένος δεν αποζημιώνεται. Από την άλλη πλευρά ένα πακέτο πυρός/κλοπής καλύπτει την εμπορική αξία του οχήματος σε περίπτωση κλοπής (ολική κλοπή), την αξία των απαραίτητων εξαρτημάτων που μπορεί να κλαπούν από διάρρηξη (μερική κλοπή) και κάθε ζημιά που μπορεί να προκύψει στο αυτοκίνητο από πυρκαγιά.

Πηγή: Pricefox.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...