Τα υβριδικά FIAT Tipo και 500X έφτασαν στην Ελλάδα (τιμές)

Διάφορες παραλλαγές αμαξώματος και πολλές επιλογές για κιβώτια ταχυτήτων και εξοπλισμό, για τις υβριδικές προτάσεις των δύο δημοφιλών FIAT.

  • -
  • -

Μια πολύ σημαντική ανανέωση λαμβάνουν τα FIAT 500X και FIAT Tipo, με στόχο να γίνουν ακόμη πιο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά να αναβαθμιστεί και η γκάμα τους. Πιο συγκεκριμένα, θα τα γνωρίσουμε με ένα νέο κινητήριο σύνολο που ενσωματώνει ήπια υβριδική τεχνολογία (mild hybrid) των 48V. Ο τετρακύλινδρος τούρμπο βενζινοκινητήρας ανήκει στη νέα γενιά FireFly και αποδίδει 130 ίππους, με 240 Nm ροπής.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό στη Δυτική Πελοπόννησο με το Fiat Tipo Cross

Το υβριδικό σύνολο διακρίνεται για την αποδοτικότητα και την «πράσινη» ταυτότητά του, ενώ οι χαμηλοί ρύποι έχουν ως αποτέλεσμα μερικές εκδόσεις του Tipo να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Χάρη στην προηγμένη υβριδική τεχνολογία, ο κινητήρας FireFly υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα BSG, ο οποίος προσφέρει αθόρυβη και άμεση εκκίνηση. Με δεδομένο ότι ένας κινητήρας μπορεί να παραμένει στο ρελαντί σε ποσοστό 47% κατά τον κύκλο WLTP, το υβριδικό σύστημα αποδίδει και πετυχαίνει πολύ καλά νούμερα.

Το νέο υβριδικό σύστημα προσφέρει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση στην πόλη ακόμα και σε σχέση με ένα αυτοκίνητο diesel (αστικός κύκλος WLTP). Συγκεκριμένα:

- 4,7 lt/100 km σε σχέση με 5,0 lt./100 km του 1.6 diesel Tipo
- 5,1 lt/100 km σε σχέση με 5,4 lt./100 km του 1.6 diesel 500X
- Οι εκπομπές ρύπων περιορίζονται έως και 11% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κινητήρα 1.3 T4 (500X).

Η οικονομία καυσίμου και οι χαμηλότερες εκπομπές, συνδυάζονται με αναβαθμισμένες επιδόσεις. Τα πρώτα 100 km/h από στάση επιτυγχάνονται σε 8,8" στην περίπτωση του Tipo και στα 9,4" στην περίπτωση του 500X. Η απόδοση του θερμικού κινητήρα υποστηρίζεται σε κάθε φάση από τον ηλεκτροκινητήρα, εξαλείφοντας την υστέρηση του Turbo και προσφέροντας άμεση απόκριση στο γκάζι.

Σύμφωνα με τη FIAT το ήπια υβριδικό τους σύστημα μπορεί να κινήσει αμιγώς ηλεκτρικά το όχημα, κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στα mild hybrid μοντέλα, τα οποία χρειάζονται απαραίτητα τον κινητήρα εσωτερικής καύσης για να κινηθούν. Σε συνθήκες βαριάς κυκλοφοριακής συμφόρησης αλλά και των ελιγμών στάθμευσης, ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κίνηση του οχήματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ήπια υβριδικό σύστημα της FIAT δεν ακολουθεί την παραδοσιακή «συνταγή» με έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα στη θέση της μίζας, αλλά έχει και έναν ακόμη στο βολάν. Έτσι εγγυάται την αθόρυβη, άμεση εκκίνηση του μοτέρ όπως όλα τα mHEV, αλλά μπορεί να προσφέρει και αμιγώς ηλεκτρική κίνηση από τον δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στο κιβώτιο

Τα FIAT 500X και Tipo με τη mild hybrid τεχνολογία, τον τούρμπο κινητήρα 1.5 λίτρων και τους 130 ίππους, θα διατίθεται και με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT. Οι τιμές για την ελληνική αγορά έχουν ήδη ανακοινωθεί και ακολουθούν παρακάτω.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...