Πώς προστατεύει το Google Maps τους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα

Μία ομάδα ερευνών στην Καλιφόρνια, εντόπισε τα ρωσικά στρατεύματα έξω από την Ουκρανία, ώρες πριν επιτεθούν

  • -
  • -

Με την σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν με ότι μέσο μπορεί να διαθέτουν. Άλλοι στέλνουν προμήθειες, άλλοι ανθρωπιστική βοήθεια, επιβάλλουν κυρώσεις στην χώρα που ξεκίνησε την όλη σύγκρουση και άλλοι προστατεύουν με τον δικό τους τρόπο τους άμαχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας κατηγορίας αποτελεί η Google, η οποία απενεργοποίησε προσωρινά τις πληροφορίες που αφορούν την κυκλοφορία εντός της Ουκρανίας στο Google Maps. Αυτό έχει ως στόχο την προστασία του άμαχου πληθυσμού, με το να μην επιτρέπει σε όσους βρίσκονται έξω από την χώρα να γνωρίζουν σε ποιους δρόμους υπάρχει κίνηση πολιτών.

Ukraine-maps-traffic-off

Με την πρόοδο της τεχνολογίας να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, τέτοιου είδους πληροφορίες, δεν είναι πλέον διαθέσιμες μόνο σε όσους κατέχουν εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά στον οποιοδήποτε αρκεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δεν πρόκειται για κάτι υποθετικό, αλλά κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα από ένα ερευνητικό κέντρο στην Καλιφόρνια, ώρες πριν την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο καθηγητής Jeffery Lewis και η ομάδα του, παρακολουθούσαν δεδομένα της Ρωσίας από το Google Maps όταν ξαφνικά εντόπισαν ένα μποτιλιάρισμα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 40 km βόρεια από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Επρόκειτο για το ίδιο ακριβώς σημείο, στο οποίο η ομάδα είχε εντοπίσει μία στρατιωτική μονάδα να χρησιμοποιεί ραντάρ, μία μέρα νωρίτερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια αυτοκίνητα κατασκευάζονται στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή, το μποτιλιάρισμα ήταν ασυνήθιστο για εκείνη την ώρα της ημέρας, με τα ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται παραταγμένα πάνω στους δρόμους, χαρακτηριστικό που εντοπίζεται σε μονάδες οι οποίες είναι έτοιμες για επίθεση. Η ομάδα από την Καλιφόρνια είδε το μποτιλιάρισμα να κινείται νότια, επιβεβαιώνοντας πως ο στρατός κινούταν προς την Ουκρανία. Όλα αυτά, μόλις μερικές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ανώνυμες πληροφορίες τοποθεσίας από χρήστες που βρίσκονται στην περιοχή για να καθορίσει πόση κίνηση υπάρχει στους δρόμους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα ρωσικά στρατεύματα πήγαν για πόλεμο με το κινητό στην τσέπη. Απλά αθώοι πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή ακινητοποιήθηκαν για να περάσει ο στρατός, με αποτέλεσμα ακόμη και μία απλή ομάδα ερευνητών στην άλλη άκρη του κόσμου, να μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις μίας επίθεσης. Η θεωρία για την συγκεκριμένη χρήση του Google Maps πάντα υπήρχε, οπότε τέτοια περιστατικά λειτουργούν σαν επιβεβαίωση. Αντίστοιχη ήταν και η περίπτωση του Κιέβου, με τεράστιο μέρος των κατοίκων να εγκαταλείπουν την πόλη μετά τις πρώτες επιθέσεις και τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην πρωτεύουσα, μία μέρα αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες εταιρείες σταματούν να στέλνουν αυτοκίνητα στη Ρωσία;

Θετικό είναι το γεγονός, ότι η απενεργοποίηση αυτών των πληροφοριών ισχύει αποκλειστικά για τους χρήστες που βρίσκονται εκτός της χώρας. Οι πολίτες της Ουκρανίας, μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους, διαλέγοντας έτσι την βέλτιστη διαδρομή για τις μετακινήσεις τους, που πιθανότατα μπορεί να είναι και ζωτικής σημασίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από συνεννόηση της Google με τις τοπικές αρχές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...