Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έτσι έχεις γεμάτη μπαταρία μέσα σε 3 λεπτά [video]

Οι Κινέζοι βρήκαν τον τρόπο να λύσουν τον μεγαλύτερο προβληματισμό για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: την ταχύτητα επαναφόρτισης των μπαταριών.

  • -
  • -

Σήμερα, τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν λύσει τα περισσότερα προβλήματα που είχαν πριν από μερικά χρόνια, όπως η αυτονομία και η ταχύτητα επαναφόρτισης. Με τους ταχυφορτιστές DC (συνεχόμενου ρεύματος) ένα μέσο ηλεκτρικό μπορεί να γεμίσει κοντά στο 80% της μπαταρίας του σε 30-40 λεπτά, όμως και πάλι, το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα περίπου 3 λεπτά που χρειάζεσαι για να γεμίσεις το ντεπόζιτο ενός θερμικού. Υπάρχουν βέβαια και άλλα ζητήματα: οι τόσο γρήγοροι φορτιστές δεν βρίσκονται παντού, ενώ δεν είναι και το καλύτερο για την υγεία της μπαταρίας.

Δείτε ακόμη: Top αυτονομίας - 7 ηλεκτρικά που ξεπερνούν τα 500 km

Οι Κινέζοι όμως βρήκαν τη λύση για να έχεις γεμάτη μπαταρία μέσα σε μόλις 3 λεπτά. Όχι, δεν ανακάλυψαν έναν νέο τύπο μπαταρίας, ούτε έναν εξωφρενικά γρήγορο ταχυφορτιστή. Απλώς, προτείνουν να αλλάζεις την άδεια μπαταρία με μια γεμάτη. Η Nio, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα παρουσιάζει την ιδέα της για τον σταθμό αλλαγής μπαταρίας δεύτερης γενιάς. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερους από 800 τέτοιους σταθμούς που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και υποστηρίζει ότι έως το τέλος του 2022, ο αριθμός θα είναι πάνω από 1.300.

Τα αυτοκίνητα έχουν έναν ειδικό τρόπο εύκολης σύνδεσης και αποσύνδεσης της μπαταρίας. Ο Nio Power Swap Station 2.0, όπως ονομάζεται ο σταθμός αντικατάστασης, έχει ειδικό μηχανισμό που πραγματοποιεί την αλλαγή μέσα σε 3 λεπτά. Ο έλεγχος της διαδικασίας γίνεται από εκατοντάδες αισθητήρες και τέσσερις υπολογιστές, για απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Αφού ο οδηγός επιλέξει τη λειτουργία αντικατάστασης μπαταρίας στο infotainment του αυτοκινήτου του, η αντικατάσταση της άδειας μπαταρίας με τη γεμάτη ξεκινά αυτόματα. Κάθε σταθμός μπορεί να πραγματοποιήσει έως 312 αλλαγές μπαταρίας την ημέρα. Οι άδειες μπαταρίες φορτίζονται και μπαίνουν γεμάτες σε νέο όχημα, μέχρι να αδειάσουν και να επιστρέψουν σε κάποιον άλλο σταθμό. Ιδιοφυές!

Δείτε τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...