Ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλάζουν μπαταρία σε 3 λεπτά!

Οι χρόνοι για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώνονται συνεχώς, όμως ακόμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το γέμισμα του ρεζερβουάρ. Ή μήπως είναι;

  • -
  • -

Η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, προσφέροντας ολοένα πιο αποτελεσματικές και βολικές λύσεις για την ηλεκτροκίνηση. Μια από τις πιο καινοτόμες εξελίξεις στον τομέα είναι η τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών (battery swapping), η οποία επιτρέπει στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων να αντικαταστήσουν την άδεια μπαταρία τους με μια πλήρως φορτισμένη σε μόλις λίγα λεπτά.

Η εταιρεία αυτοκινήτων Nio από την Κίνα αποτελεί πρωτοπόρο στην τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών, έχοντας ολοκληρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια ανταλλαγές μπαταριών στο δίκτυο σταθμών Power Swap, το οποίο βρίσκεται κυρίως στην Κίνα αλλά και στην Ευρώπη. Η διαδικασία ανταλλαγής μπαταριών είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και διαρκεί μόλις 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, καθιστώντας την εξαιρετικά γρήγορη και βολική για τους οδηγούς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5d9499d59efe5a2a7b6a56621f22f573.jpg

Πώς γίνεται η διαδικασία της αντικατάστασης μπαταρίας; Τι πρέπει να κάνει ο οδηγός;

Ο οδηγός παρκάρει το όχημά του στην ειδική περιοχή φόρτισης του σταθμού και επιλέγει την επιλογή «αυτόματη στάθμευση» στην οθόνη αφής του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο στη συνέχεια θα σταθμεύσει αυτόνομα στον σταθμό, μπαίνοντας σε ειδικά ροδάκια, τα οποία επιτρέπουν στα μηχανήματα να το τοποθετήσουν με ακρίβεια, ώστε να είναι έτοιμο για την αλλαγή μπαταρίας. Στη συνέχεια, ένας μηχανισμός λύνει τα 10 «bayobolts» που συγκρατούν την μπαταρία στη θέση της, την κατεβάζει, τη μετακινεί σε χώρο αποθήκευσης στη δεξιά πλευρά του σταθμού και εγκαθιστά μια άλλη, φορτισμένη, στη θέση της χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι κλειδώματος.

Δείτε ακόμα: Αξίζει να αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χωρίς επιδότηση από το Κινούμαι Ηλεκτρικά;

Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, το αυτοκίνητο εκτελεί έναν έλεγχο υγείας και, εάν περάσει αυτόν τον έλεγχο, ο οδηγός μπορεί να φύγει. Η τελευταία (τρίτης γενιάς) μονάδα της Nio μπορεί να αποθηκεύσει 21 μπαταρίες, οκτώ περισσότερες από την προηγούμενη, επιτρέποντάς της να ολοκληρώσει 30% περισσότερες ανταλλαγές, φτάνοντας μέχρι και τις 408 την ημέρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6eb169ebe5c9ba6c921e2c5d7d21a5aa.jpg

Πόσο πετυχημένο είναι το σύστημα αντικατάστασης μπαταριών της Nio;

Η υπηρεσία ανταλλαγής μπαταριών της Nio έχει αναπτυχθεί με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Χρειάστηκαν 1506 ημέρες για να φτάσει στα πρώτα 10 εκατομμύρια ανταλλαγές, αλλά μόνο 273 ημέρες για να φτάσει στα επόμενα 10 εκατομμύρια, ενώ τα τρίτα 10 εκατομμύρια έφτασαν μόλις 189 ημέρες αργότερα. Παρόλο που διαδίδεται σε όλες τις αγορές και είναι συμβατή με όλα τα μοντέλα της Nio, η τεχνολογία είναι αποκλειστικά για τα αυτοκίνητα αυτής της μάρκας προς το παρόν.

Η Nio έχει, ωστόσο, συνάψει στρατηγική συμφωνία με τη Shell για την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών, ενώ είναι ανοιχτή στο να μοιραστεί την τεχνολογία και έχει συνομιλήσει με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

nio-es8-mpataria-antikatastasi-battery-swap

Εάν η βιομηχανία μπορεί να σπάσει το φράγμα των αλληλοσυγκρουόμενων προτύπων, ώστε κάθε αυτοκίνητο να χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία, το σύστημα της Nio μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εφαρμογή του θα κάνει πολύ πιο εύκολο τον ανεφοδιασμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επιπλέον, θα γίνουν πολύ πιο φτηνά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού δεν θα συμπεριλαμβάνεται η μπαταρία στην τιμή, καθώς η χρήση της θα γίνεται με μηνιαίο μίσθωμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...