Ιδού τα συστήματα που κάνουν το νέο Renault Megane E-TECH Electric τόσο ασφαλές

Αναμένεται στην ελληνική αγορά το καλοκαίρι και πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • -
  • -

H Renault ετοιμάζεται να λανσάρει το νέο Megane E-TECH Electric, ένα αυτοκίνητο που προσφέρει εξαιρετική ευρυχωρία στο εσωτερικό, φιλοξενεί λογισμικά τελευταίας γενιάς και βελτιστοποιημένα συστήματα συνδεσιμότητας.

Διαβάστε εδώ: Οδηγούμε το νέο Renault Megane E-TECH Electric

Πρόσφατα, το οδηγήσαμε στην Ισπανία στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής παρουσίασης, όπου εκπλαγήκαμε από την ευελιξία και την απόδοση του ηλεκτρικού συνόλου. Επίσης, εντύπωση μας έκανε το σύστημα infotainment OpenR Link με τις δύο μεγάλες οθόνες που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Google, όπως και η οδική του συμπεριφορά.

megane1

Η γαλλική φίρμα έχει εξοπλίσει το ηλεκτρικό μοντέλο με κάθε λογής τεχνολογία, τοποθετώντας από αυτόματες χειρολαβές θυρών, έως full LED φώτα χαραγμένα με λέιζερ. Τη διαφορά ωστόσο, κάνουν τα 26 έξυπνα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.  

Ανήκουν στο πακέτο ADAS του Megane E-TECH Electric και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (οδήγηση, στάθμευση και ασφάλεια). Ας δούμε τα βασικότερα

Ενεργό σύστημα υποβοήθησης οδηγού (Active Driver Assist)

Το γαλλικό EV διαθέτει το γνωστό σύστημα υποβοήθησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (Highway and Traffic Jam Companion) της Renault, αλλά σε αναβαθμισμένη έκδοση. Τώρα, το συγκεκριμένο σύστημα ADAS θεωρείται ως σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 και είναι πλέον γνωστό ως Active Driver Assist.

megane2

Το Active Driver Assist συνδυάζει τις λειτουργίες του προσαρμοζόμενου cruise control με "Stop & Go" και του συστήματος διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Keeping Assist). Ενώ το προσαρμοζόμενο cruise control παραμένει το ίδιο, αυτό το νέο σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα γεωεντοπισμού και συγκεκριμένους χάρτες οι οποίοι περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που συναντώνται συνήθως σε αστικούς δρόμους, όπως κυκλικούς κόμβους, αλλαγές ορίου ταχύτητας και κλίση επικίνδυνων στροφών. Εκτός από αυτές τις πληροφορίες που εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων, το νέο Mégane E-TECH Electric μπορεί να επιβραδύνει αυτόματα στα 30 km/h όταν πλησιάζει έναν κυκλικό κόμβο και στη συνέχεια να επιταχύνει μέχρι τη μέγιστη ταχύτητα, μόλις βγει από τον κυκλικό κόμβο. Το αυτοκίνητο προσαρμόζεται επίσης αυτόματα στα ισχύοντα όρια ταχύτητας, για παράδειγμα όταν μια αλλαγή του ΚΟΚ κατεβάζει το όριο από τα 90 στα 70 km/h.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Keeping Assist), μπορεί πλέον να λειτουργεί σωστά και χωρίς διαγραμμίσεις στην εξωτερική πλευρά των δρόμων (π.χ., σε πλακόστρωτους επαρχιακούς δρόμους). Ο οδηγός μπορεί τώρα να επιλέξει μια «προτιμώμενη πλευρά» για τη λωρίδα που κινείται, προκειμένου να διευκολύνει το προσπέρασμα σε πιο γρήγορα αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες.

Αποφυγή συγκρούσεων και εξόδου από τον δρόμο

Ακόμα ένας τρόπος περιορισμού των πιθανοτήτων ατυχήματος, είναι δύο από τα πιο γνωστά ADAS που χρησιμοποιούνται στο Mégane E-TECH Electric: Lane Departure Warning / LDW και Lane Keeping Assist / LKA. Το δεύτερο είναι εξελιγμένο όσο ποτέ άλλοτε καθώς διαθέτει και την πιο πρόσφατη λειτουργία διατήρησης λωρίδας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (Emergency Lane Keeping Assist - ELKA). Το Emergency Lane Keeping Assist λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 65-160 km/h όταν το όχημα διασχίζει τα όρια μιας διαγράμμισης και υπάρχει κίνδυνος πλευρικής σύγκρουσης ή όταν πρόκειται να βγει εκτός δρόμου, και μεταξύ 65-110 km/h όταν υπάρχει κίνδυνος εμπρόσθιας σύγκρουσης.

Προστατεύοντας τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου

Το ηλεκτρικό Mégane εφοδιάζεται με δύο ακόμη, πρωτοπόρα για μοντέλο Renault, συστήματα υποβοήθησης που σκοπό έχουν αποκλειστικά την προστασία των άλλων χρηστών του δρόμου, και ειδικότερα των ποδηλατών και των πεζών.

megane3

• Αυτόματο σύστημα πέδησης κατά την κίνηση με όπισθεν (Rear Automatic Emergency Braking - Rear AEB): το σύστημα που φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο όταν ο οδηγός κινείται με όπισθεν. Εάν οι πίσω αισθητήρες υπερήχων εντοπίσουν ένα πιθανό εμπόδιο (πεζός, ποδηλάτης, στύλος), το σύστημα δίνει αρχικά στον οδηγό, μια οπτική και ηχητική προειδοποίηση. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα για δύο δευτερόλεπτα σε περίπτωση ανάγκης, για να αποφύγει τη σύγκρουση. Το σύστημα είναι ενεργό όταν το αυτοκίνητο κινείται με όπισθεν με 3 έως 10 km/h.

• Ασφαλής έξοδος επιβάτη (Occupant Safe Exit - OSE): σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης ανοίξει μία πόρτα για να κατέβει, το σύστημα ελέγχει εάν από πίσω έρχεται αυτοκίνητο μηχανή ή ποδήλατο και προειδοποιεί τον οδηγό για επικείμενο ατύχημα. Το σύστημα στέλνει οπτικό και ηχητικό σύστημα προειδοποίησης, που βοηθά επίσης στην αποφυγή ατυχημάτων που συμβαίνουν συχνά με ποδηλάτες ή μηχανάκια, στην πόλη.

Απλοποίηση της στάθμευσης και των ελιγμών

Around View Monitor 3D: Σύστημα περιφερειακής ορατότητας 3D, που χρησιμοποιεί 4 κάμερες που εμφανίζουν μία τρισδιάστατη εικόνα του αυτοκινήτου και του περιβάλλοντός με κάλυψη 360°.

Full Auto Park: αποτελεί βελτίωση του ημιαυτόματου συστήματος στάθμευσης Easy Park Assist. Αυτή τη φορά, το σύστημα είναι σχεδόν πλήρως αυτόνομο, καθώς ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να αλλάζει ταχύτητες για να κινηθεί προς τα εμπρός ή με όπισθεν ή να χρησιμοποιεί το γκάζι ή το φρένο κατά τη διάρκεια της μανούβρας. Ο οδηγός πρέπει απλώς να πατήσει το γκάζι και να υποδείξει στο σύστημα είτε να συνεχίσει, είτε να σταματήσει τον ελιγμό.

Smart Rear View Mirror: Το σύστημα λειτουργεί με μια κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του πίσω παραθύρου, και εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο, στον εσωτερικό καθρέφτη του αυτοκινήτου, μια εικόνα του πίσω περιβάλλοντος, δίνοντας μια εντελώς ανεμπόδιστη ορατότητα, πέρα από αυτή που φαίνεται στους εξωτερικούς καθρέφτες.

megane4

Ασφάλεια χωρίς συμβιβασμούς

Για να προσφέρει ασφάλεια χωρίς όρια, το νέο Mégane E-TECH Electric περιλαμβάνει επίσης το καινοτόμο ‘Fireman Access’ που δημιουργήθηκε μετά από μακροχρόνια συνεργασία – άνω από 10 ετών – μεταξύ του Renault Group και των Γάλλων πυροσβεστών. Περιλαμβάνει την προσθήκη ειδικής πρόσβασης για τις ομάδες διάσωσης στην προσπάθειά τους να σβήσουν γρήγορα μια πυρκαγιά μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό όχημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σβήσουν τη φωτιά σε μόλις 5 λεπτά σε αντίθεση με 1-3 ώρες που χρειαζόταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ένας διακόπτης που βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες διάσωσης να αποσυνδέσουν την μπαταρία από το κύκλωμα υψηλής τάσης του οχήματος.

Επίσης στο παρμπρίζ του οχήματος υπάρχει ένας κωδικός QR. Προορίζεται για τις ομάδες διάσωσης οι οποίες, σκανάροντάς τον όταν κληθούν σε ατύχημα, μπορούν πολύ γρήγορα να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα. Τους δίνει επίσης πρόσβαση στις δομικές πληροφορίες του αυτοκινήτου (π.χ. τη θέση της μπαταρίας και τους αερόσακους, θέσεις για γρήγορη και χωρίς κίνδυνο κοπή), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 15 λεπτά στο χρόνο που απαιτείται για τη διάσωση ενός εγκλωβισμένου ατόμου!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...