Park Assist: Πώς παρκάρει μόνο του ένα αυτοκίνητο; [video]

Πολλοί το ξέρουμε… Πόσοι το χρησιμοποιούμε όμως;

  • -
  • -

Τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, έχουν πραγματικά μεταμορφώσει την οδηγική εμπειρία χάρη στην άνεση και την ευκολία που προσφέρουν. Κάνουν τις μετακινήσεις μας όλο και πιο απλές και πάντα με ασφάλεια. Το Park Assist, ή αλλιώς το σύστημα που βοηθά τον οδηγό να σταθμεύσει το όχημα του, υπάρχει εδώ και πάνω από μία δεκαετία στην αγορά, με σχεδόν όλες τις εταιρίες να έχουν δημιουργήσει μία δική τους εκδοχή.

Η βοήθεια που προσφέρει στον οδηγό ξεκίνησε ήπια, προσφέροντας στην αρχή ηχητικά μηνύματα που ενημέρωναν όποιον βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, πόσο κοντά βρίσκεται στα υπόλοιπα οχήματα. Σταδιακά αυτό εξελίχθηκε, με τους αισθητήρες να γίνονται περισσότεροι, περικυκλώνοντας κυριολεκτικά το αυτοκίνητο και ακριβέστεροι για μην κινδυνέψουμε ποτέ να χτυπήσουμε στο οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να βρίσκεται κοντά.

Στην συνέχεια μπήκαν στο παιχνίδι και τα οπτικά βοηθήματα, με γραφήματα ή live εικόνα από κάμερες, που εμφανίζονταν συνήθως στην οθόνη του infotainment. Το τελευταίο στάδιο εξέλιξης ήταν το αυτοκίνητο να φτάσει να το κάνει μόνο του, κάτι που έγινε. Πλέον αμέτρητες είναι οι επιλογές αυτοκινήτων που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι αμέτρητες, με premium και mainstream κατασκευαστές, όλοι να έχουν κάτι αντίστοιχο να προσφέρουν.

Υπάρχει όμως κάτι που μας προβληματίζει. Αν και τόσο διαδεδομένη σαν λειτουργία και περιζήτητο ως εξτρά του προαιρετικού εξοπλισμού, πόσες φορές έχετε ακούσει από κάποιον γνωστό σας πως χρησιμοποίησε το εν λόγω σύστημα; Ελάχιστες έως καθόλου. Που οφείλεται όμως αυτό; Θέλοντας να αποκλείσουμε την πιθανότητα μη εξοικείωσης με τέτοιες τεχνολογίες, πάμε να δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, αλλά και ένα live παράδειγμα από μία σειρά videos «How to» που έχει δημιουργήσει η BMW.

Η διαδικασία ξεκινά πριν καν σταματήσουμε, με την διαδικασία εύρεσης μίας θέσης για να σταθμεύσουμε. Για να κάνει την ζωή μας ευκολότερη, το σύστημα μπορεί να αναζητήσει μαζί μας για θέση, ενεργοποιώντας τους αισθητήρες που βρίσκονται περιμετρικά του οχήματος. Μόλις εντοπίσει μία θέση στην οποία έχει υπολογίσει πως το όχημα μας χωράει, αμέσως ειδοποιεί τον οδηγό.

Στην συνέχεια, το πως θα ενεργοποιήσουμε το σύστημα αυτόνομου παρκαρίσματος εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Σε άλλες εταιρίες με μόλις ένα κουμπί, το αυτοκίνητο «μπαίνει στον αυτόματο» και ξεκινά να παρκάρει το όχημα χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να κρατήσουμε το σχετικό κουμπί πατημένο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επίσης, υπάρχει και η πιθανότητα ναι μεν το όχημα να αναλαμβάνει το δύσκολο κομμάτι του συστήματος διεύθυνσης, αλλά να απαιτεί από εσάς να χρησιμοποιήσετε τα πετάλια και τις ταχύτητες για να κινήσετε το όχημα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Κάτι τέτοιο θα το συναντήσετε συνήθως σε αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο.

Αυτό ήταν! Μπορεί πολλούς να μας τρομάζει ένα σύστημα που κινεί το όχημα αυτοβούλως, αλλά είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο. Παρακολουθήστε παρακάτω το video της BMW για να το δείτε και στην πράξη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...