Σύγκριση οικογενειακών SUV: Hyundai Tucson vs Volkswagen Tiguan

Δύο κορυφαία C-SUV με πολύ καλές πωλήσεις, αλλά και μεγάλη ποικιλία εκδόσεων. Προτιμάς το εντυπωσιακό Hyundai Tucson ή την παραδοσιακή δύναμη, Volkswagen Tiguan;

  • -
  • -

Παλαιότερα οι οικογενειάρχες κοίταζαν κατευθείαν τα μεσαία σεντάν όταν θα έπρεπε να αλλάξουν οικογενειακό αυτοκίνητο, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Τα τετράθυρα μοντέλα γνώρισαν ημέρες δόξας, σήμερα όμως, ίσα που τα θυμόμαστε. Αιτία, τα μεσαία SUV! Αυτοκίνητα όπως το νέο Hyundai Tucson και το Volkswagen Tiguan διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας στις πωλήσεις οικογενειακών. Με σύγχρονους κινητήρες για επιδόσεις, αλλά και οικονομία, μεγάλους χώρους, όπως και σχετική απόσταση από το έδαφος για απροβλημάτιστη κίνηση ακόμα και σε χωματόδρομους.

Και τα δύο μοντέλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές στην κατηγορία σήμερα. Το Volkswagen Tiguan ξεκινάει στη βασική του έκδοση από τις 30.900€, με τον τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 1.5 TSI ACT Evo των 130 ίππων και χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Το Tucson από τη δική του πλευρά αντιπαραθέτει έναν τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα των 1.6 λίτρων με ήπια υβριδική υποβοήθηση 48V και 150 ίππους στη βασική έκδοσή του. Το κιβώτιο είναι και εδώ ένα χειροκίνητο εξάρι και το κόστος αγγίζει τις 29.990€. Λίγο ψηλότερα στους καταλόγους όμως, ξεκινούν οι πραγματικά ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

Συνδυάζουν λίγο καλύτερο εξοπλισμό, βελτιωμένες επιδόσεις, αλλά και αυτόματο κιβώτιο που κάνει σημαντική διαφορά στην καθημερινή μας συμβίωση με το αυτοκίνητο. Με 34.300€ το Volkswagen Tiguan έρχεται με το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG των επτά σχέσεων και την αναβαθμισμένη εκδοχή του 1.5 TSI με 150 ίππους, αντί για 130. Το Hyundai Tucson με 33.090€ διατίθεται με το επίσης 7άρι διπλού συμπλέκτη αυτόματο κιβώτιο 7DCT της Hyundai, με 150 ίππους και πάλι, στο επίπεδο εξοπλισμού Premium.

Πληρθώρα επιλογών, με ντίζελ και τετρακίνητες εκδόσεις

Ένα ατού του κορεάτικου SUV είναι ότι με λίγα επιπλέον χρήματα (35.790€) μπαίνει στο παιχνίδι η τετρακίνητη έκδοση, με 180 ίππους (αντί των 150) και το αυτόματο κιβώτιο 7DCT (δείτε εδώ τη video-δοκιμή). To Tiguan για να συνδυαστεί με τετρακίνηση θα πρέπει να επιλέξεις κάποια από τις εκδόσεις με κινητήρες 2.0 λίτρων. Ο ντίζελ 2.0 TDI παρουσιάζεται με 150 ή 200 ίππους και στις 40.200€ τιμάται η φθηνότερη πρόταση με την τετρακίνηση 4Motion στον εξοπλισμό. Στην πλευρά των βενζινοκινητήρων έχουμε τον 2.0 TSI με 190 ή 245 ίππους, όμως και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το κιβώτιο DSG και η τετρακίνηση είναι στάνταρ. Λογικό, αφού ανεβαίνει και το κόστος.

To Hyundai επίσης έχει πετρελαιοκίνητες εκδόσεις. Ο κινητήρας είναι ένας, ο τετρακύλινδρος 1.600άρης των 136 ίππων, που έχει αποδείξει την αξία του σε πολλά μοντέλα της μάρκας. Η φθηνότερη έκδοση τιμάται στις 34.490€ με κίνηση εμπρός ενώ η πιο προσιτή τετρακίνητη ντίζελ πρόταση τιμάται στις 38.590€ (στάνταρ αυτόματο 7DCT). Να σημειώσουμε ότι οι υβριδικές εκδόσεις δίνουν το «παρών» στο ρεπερτόριο των δύο μεσαίων SUV.

Full hybrid εκδοχή για το Hyundai Tucson

Το Hyundai Tucson έχει σύστημα 48V με όλους του τους κινητήρες. Επίσης, υπάρχει μια full hybrid έκδοση που δεν φορτίζει από εξωτερική πηγή, αλλά κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα (δείτε τη video-δοκιμή της εδώ). Σε αντίθεση με τις mild hybrid εκδόσεις, η full hybrid έχει τη δυνατότητα να κινεί για μικρές αποστάσεις το όχημα μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Το Tucson σε αυτή του την έκδοση κοστίζει 40.540€. Το αυτόματο κιβώτιο (με μετατροπέα ροπής) είναι στάνταρ στην full hybrid έκδοση. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι ο ίδιος τετρακύλινδρος τούρμπο βενζινοκινητήρας των 1.6 λίτρων, όμως η συνολική απόδοση του συστήματος είναι 230 ίπποι. Τέλος, η κίνηση μεταδίδεται είτε εμπρός, είτε σε όλους τους τροχούς.

Υπάρχουν εκδόσεις Plug-In Hybrid για χρήση ως εταιρικό;

Στην γκάμα του Tucson υπάρχει ακόμη και Plug-In Hybrid παραλλαγή, που είναι και η κορυφαία του έκδοση. Εδώ η τετρακίνηση είναι στάνταρ και η απόδοση στους 265 ίππους. Το επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύνολο ξεκινά από τις 48.690€. Στο… χορό των Plug-In όμως, «χορεύει» και το Volkswagen Tiguan. Ο 1.4 TSI και ο ηλεκτροκινητήρας συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG έξι σχέσεων και η απόδοση βρίσκεται στους 245 ίππους (διαβάστε τη δοκιμή του εδώ). Εδώ η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στον εμπρός άξονα, όμως η τιμή του ξεκινάει από τις 45.900€. Στην περίπτωση του γερμανικού SUV δεν υπάρχει άλλη υβριδική έκδοση, ενώ οι βενζινοκίνητες προτάσεις δεν έχουν mild hybrid «ενίσχυση». Ποιο από τα δύο δημοφιλή SUV μοντέλα θα ήταν η επιλογή σας; Οι τιμές τους βρίσκονται αρκετά κοντά ανάλογα και με τις εκδόσεις, ενώ δεν απέχουν σε διαστάσεις, χώρους και τεχνολογία.

Και τώρα, είναι η δική σας σειρά. Πείτε μας ποιο θα προτιμάτε στο poll που ακολουθεί:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...