Το Nissan Leaf δίνει ενέργεια μετά από φυσικές καταστροφές

Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να συμβάλλουν στις προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές, έως την παροχή λύσεων διαχείρισης ενέργειας.

  • -
  • -

Η Nissan επεκτείνει το πρόγραμμα «Blue Switch» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), αξιοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) για σκοπούς πέρα από την κινητικότητα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε το μακροπρόθεσμο όραμά της, το Nissan Ambition 2030, στοχεύοντας στην προσφορά προστιθέμενης αξίας στους πελάτες της, ενισχύοντας την κινητικότητα και την κοινωνία, μέσω ηλεκτροκίνητων οχημάτων και τεχνολογικών καινοτομιών. Μία από τις δραστηριότητες για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού  είναι το πρόγραμμα «Blue Switch», το οποίο ξεκίνησε το 2018 στην Ιαπωνία.

leaf1

Μέσω αυτού του προγράμματος, προωθεί τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για να υποστηρίξει τις κοινότητες σε ένα εύρος δραστηριοτήτων που εκτείνονται  από:

Ανακούφιση από φυσικές καταστροφές

Το όραμα της Nissan να χρησιμοποιεί ηλεκτρικά οχήματα όπως το Leaf για την αντιμετώπιση καταστροφών ήταν εμφανές στην πρόσφατη επέλαση του τυφώνα Rai, που προκάλεσε διακοπές ρεύματος στις Φιλιππίνες. Το ηλεκτρικό μοντέλο βοήθησε τις ταλαιπωρημένες κοινότητες του Cebu και του Tacloban να εξασφαλίσουν ενέργεια από την υψηλής χωρητικότητας μπαταρία του, για τη φόρτιση περισσότερων από 1.000 κινητών τηλεφώνων.

leaf2

Διαμοιρασμός ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Το Nissan Energy Share είναι μια εφαρμογή, όπου τα EVs λειτουργούν ως φορητές μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας για να τροφοδοτούν τα σπίτια και την κοινωνία με ηλεκτρικό ρεύμα. Για να αναδείξει αυτή τη μοναδική ικανότητα διαχείρισης ενέργειας του Leaf, η εταιρεία άνοιξε το «Nissan Electrification Experience Center» στο Samut Prakarn της Ταϊλάνδης. Το κέντρο θα χρησιμεύσει ως κόμβος γνώσης και εμπειρίας για όλο το κοινό που θέλει να κατανοήσει τον ρόλο των ηλεκτρικών οχημάτων της Nissan, πέρα από την κινητικότητα. Η εγκατάσταση υποστηρίζεται από την Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης και συνεργάτες, όπως η Delta Electronics Thailand και η Nichicon Thailand Co.

Διαβάστε ακόμη: Ένας μήνας με Nissan Leaf e+: Εθιστική χαρά

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Nissan να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τις διαδικασίες παραγωγής, η εταιρεία ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα εργοστάσιά της. Το εργοστάσιο Νο2 της Nissan Thailand διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή  που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ταϊλάνδης. Η παραγωγή ενέργειας από ηλιακή ενέργεια σε ένα μήνα μπορεί να συμβάλει στη μείωση 400 τόνων εκπομπών CO2 και ρύπανσης, γεγονός που ισοδυναμεί με την εκπομπή άνθρακα από 86 αυτοκίνητα ή τη φύτευση 566 δέντρων.

leaf3

Οικοτουριστική ανάπτυξη

Η Nissan θα προσπαθήσει επίσης να υποστηρίξει τον τουριστικό τομέα, μια κρίσιμη βιομηχανία για την περιοχή, διερευνώντας πώς η τεχνολογία EV μπορεί να συμβάλει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και στη βελτιστοποίηση του τοπικού δικτύου μεταφορών. Για παράδειγμα, η Nissan αυτή τη στιγμή συνδράμει στην  εκστρατεία του Υπουργείου Τουρισμού των Φιλιππίνων για ασφαλή ταξίδια, ενθαρρύνοντας τον οικοτουρισμό.

Η πράσινη επένδυση της Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Στην Ελλάδα, η Nissan - Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος, ολοκλήρωσε πρόσφατα  μια μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προωθώντας και ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, συμπίπτει με την επέτειο των 60 ετών  επιτυχημένης συνεργασίας  της Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.  με την Nissan International S.A., γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ονομαστική ισχύς 700kW, ενώ πέραν της εκτίμησης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εταιρείας κατά 50%, η εκτιμώμενη ετήσια αποφυγή εκπομπών CO₂ (σε σχέση με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα) θα ανέλθει αθροιστικά σε 678 τόνους!

Μέσα από αυτή την επένδυση, η ελληνική εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πνεύμα αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης σε όλα τα παραπροϊόντα (λιπαντικά, μπαταριές κ.α.), ενώ  από τις αρχές του 2020 έχει υιοθετήσει στις συναλλαγές με το κοινό τις χάρτινες σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και δεκαετίες, σε επίπεδο Ομίλου, δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά πάρκα, με εγκαταστάσεις που παράγουν ήδη 9.000.000 KWh σε ετήσια βάση.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...