Τιμές καυσίμων: Χρυσός η βενζίνη – Πόσο κοστίζει ένα διήμερο

Με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει τα 2 ευρώ/λίτρο, ακόμη και μια κοντινή εξόρμηση κοστίζει πολύ ακριβά για τους οδηγούς.

  • -
  • -

Μόνο ως εξοντωτικές για τις τσέπες των οδηγών μπορούν να χαρακτηριστούν οι τιμές των καυσίμων. Πολλοί καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να γεμίσουν το ρεζερβουάρ των οχημάτων, βάζοντας μικρές ποσότητες, μόνο και μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να αγγίζει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας τα 2 ευρώ ανά λίτρο, ακόμη και τα διήμερα ταξίδια είναι απαγορευμένα. Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, καθώς όλα δείχνουν ότι οι τιμές οδεύουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Η άμεση λήψη μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη στη χώρα μας. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οφείλεται στη ραγδαία άνοδο των διεθνών τιμών του αργού αλλά και λόγω των μεταβολών στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου.

Δεν γεμίζει το ντεπόζιτο

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητήριου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή ανέρχεται στο 1,841 ευρώ/lt πανελλαδικά για τη βενζίνη 95 οκτανίων και το 1,990 €/lt για την αμόλυβδη 100 οκτανίων. Αντίστοιχα, η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στο 1,791 ευρώ/lt, του diesel κίνησης στο 1,582 και του υγραέριο κίνησης στο 1,046.

gas price1

Στην Αττική η μέση τιμή είναι στο 1,815 για την 95άρα, ωστόσο, υπάρχουν πρατήρια που τη χρεώνουν πάνω από 2 ευρώ ανά λίτρο. Με απλά λόγια, για να βάλεις στο ρεζερβουάρ σου 20 λίτρα καυσίμου, πρέπει να δώσεις γύρω στα 40 ευρώ κατά μέσο όρο.

Στη Θεσσαλονίκη, είναι ελαφρώς φθηνότερη (1,809) και στην Αχαΐα ανέρχεται στο 1,841 ευρώ ανά λίτρο. Στις Κυκλάδες οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν τη βενζίνη σε χρυσό, με τη μέση τιμή να φθάνει το απίστευτο 2,040 ευρώ/λτ. για την αμόλυβδη 95 οκτανίων και το 2,167 για την 100 οκτανίων.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ

Όποιος λοιπόν έχει προγραμματίσει κάποιο ταξιδάκι αυτό το Σαββατοκύριακο, θα κληθεί να πληρώσει αρκετά χρήματα σε καύσιμα.

gas price2

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό του καταναλώνει περίπου 7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και η απόσταση που πρέπει να διανύσει για να φθάσει από το σπίτι του στον τελικό προορισμό είναι 200 χλμ., τότε πρέπει να δώσει σε βενζίνη λίγο πάνω από 25 ευρώ.

Αν ταξιδέψει με κάποιο diesel που καταναλώνει 5 λτ./100 χλμ., και διανύσει την ίδια απόσταση θα ξοδέψει 15 ευρώ. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει να πληρώσει και τα διόδια, τα οποία ανάλογα τον αυτοκινητόδρομο και την περιοχή διαφέρουν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...