Retro Battle: Mazda MX-5 ή Toyota MR2;

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 γινόταν λόγος για προσιτά roadster, δύο μοντέλα κυριαρχούσαν στις όποιες συζητήσεις. Τα Mazda MX-5 και Toyota MR2…

  • -
  • -

Η αναγέννηση της ιδέας των roadster δεν είναι υπερβολή πως ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με το Mazda MX-5. Διθέσιο κάμπριο, με χαμηλό βάρος και την κίνηση να μεταφέρεται στο δρόμο από τους πίσω τροχούς, είναι μία συνταγή που εξακολουθεί να σαγηνεύει μέχρι και σήμερα. Πόσω μάλλον εκείνη την εποχή. Αρκετά αργότερα, το παράδειγμα της Mazda ακολούθησε και η Toyota, παρουσιάζοντας την 3η γενιά του MR2, το οποίο έμοιαζε να δανείζεται αρκετά στοιχεία από τη φιλοσοφία του MX-5. Ειδοποιός διαφορά; Η τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο, στοιχείο που το καθιστούσε εκείνα τα χρόνια ως το απόλυτα εξειδικευμένο διθέσιο σπορ μοντέλο. Και τα δύο είχαν σπορ φιλοσοφία και χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να κερδίσουν το κοινό και να δώσουν πνοή στην κατηγορία των roadster.

MAZDA MX-5 – ALL TIME CLASSIC

 Όταν το 1989 η Mazda αποκάλυψε το MX-5, σίγουρα οι Ιάπωνες δεν μπορούσαν να φανταστούν το αντίκτυπο που θα έχει στην αυτοκίνηση. Ουσιαστικά, «ανέστησαν» την κατηγορία των διθέσιων roadster, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην αφάνεια. Η συνταγή ήταν εξαιρετικά απλή. Διθέσιο ανοικτό αμάξωμα, βάρος κάτω από ένα τόνο, κίνηση στους πίσω τροχούς και ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Με τη χρήση απλών μηχανικών λύσεων, το αποτέλεσμα ήταν με μία λέξη: απολαυστικό.

Η δεύτερη γενιά, γνωστή ως NB ή MKII αν προτιμάτε, αποτέλεσε ένα πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, σε σχέση με το NA. Τα ανακλινόμενα φωτιστικά σώματα έδωσαν τη θέση τους σε σταθερά, ενώ οι διαστάσεις του αυξήθηκαν ελάχιστα. Παράλληλα, το βάρος έφτασε τα 1.025 kg, αλλά παρέμεινε κοντά στο ψυχολογικό όριο του ενός τόνου. Όμως, ιδιαίτερα σημαντικό ήταν ότι αυξήθηκε η ισχύς του κινητήρα, σκαρφαλώνοντας από τους 90 στους 110 ίππους! Επίσης, η δεύτερη γενιά ήταν διαθέσιμη και με κινητήρα χωρητικότητας 1.800 cc και απόδοσης 140 ίππων, εφοδιασμένη μάλιστα και με μπλοκέ διαφορικό. Το MX-5 είχε και διατηρεί μέχρι σήμερα τη γοητεία του κλασσικού, συνδυάζοντας το απαράμιλλο στιλ με την οδηγική απόλαυση.

TOYOTA MR2 - ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

Όταν οι Ιάπωνες τεχνικοί ξεκίνησαν το σχεδιασμό του MR2, είχαν ξεκάθαρες εντολές. Έπρεπε να κατασκευάσουν ένα roadster με το δυνατό χαμηλότερο βάρος, χωρίς όμως τη χρήση εξωτικών υλικών. Έτσι ώστε, το κόστος του να είναι προσιτό και να μην εκτοξεύεται στα ύψη. Οι άνθρωποι της Toyota το κατάφεραν και με το παραπάνω, αφού το αμάξωμα ζύγιζε συνολικά 975 κιλά. Αν βάλουμε στην εξίσωση τους 140 ίππους του ατμοσφαρικού κινητήρα των 1.800 cc με μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων, έχουμε μία αναλογία σχεδόν 7 κιλών ανά ίππο.

Η ιδιαιτερότητα που το χαρακτήριζε είναι η τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι Ιάπωνες επέλεξαν να μην προσθέσουν ένα μικρό χώρο αποσκευών πίσω, αφού κάτι τέτοιο θα χαλούσε την ισορροπία του αυτοκινήτου και την οδική του συμπεριφορά. Για να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος, στα υπόλοιπα μηχανικά μέρη χρησιμοποιήθηκαν δοκιμασμένες λύσεις, όπως το 5άρι κιβώτιο της Celica, ενώ επιπλέον διέθετε μπλοκέ διαφορικό. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξαιρετικά ζυγισμένο για την εποχή αυτοκίνητο, το οποίο στα χέρια του κατάλληλου οδηγού και του γνώστη, μπορούσε να μετατραπεί σε απόλυτο παιχνίδι.

Δείτε και τα προηγούμενα Retro Battles:

Daihatsu Terios Vs Suzuki Jimny
Honda Civic Type-R Vs Volkswagen Golf GTi
Alfa Romeo 156 Vs BMW 3 Series
Peugeot 306 GTi Vs Honda Civic VTi
BMW 3 Series Vs Mercedes-Benz C-Class
Peugeot 106 Rallye Vs Fiat Punto GT

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...